Vesti
Kultura

"Zlatni krst kneza Lazara" Slobodanu Zubanoviću, "Longin" Svetomiru Arsiću Basari

Književne nagrade na Vidovdanskim svečanostima u Gračanici dobili su Slobodan Zubanović "Zlatni krst kneza Lazara", Đorđe Nešić "Gračaničku povelju", Danica Vukićević "Кondir Кosovke devojke", Petar Matović "Pero despota Stefana Lazarevića", a priznanja za likovnu umetnost dobili su akademik Svetomir Arsić Basara "Longin" za životno delo i Zvezdana Gerić nagradu "Dimitrije Popović", saopšteno je iz Doma kulture ’’Gračanica’’.
Slobodan Zubanović (Foto DKG, promo)

Žiri manifestacije "Vidovdansko pesničko bdenije", koja se održava u Gračanici, koji je radio u sastavu: prof. dr Bojana Stojanović Pantović, Gojko Božović i Žarko Milenković, doneo je odluku, da ovogodišnju nagradu "Zlatni krst kneza Lazara" za zaokružen književni opus i životno delo ponese pesnik i esejista Slobodan Zubanović iz Beograda za obiman, artistički utemeljen i poetički dosledno izveden pesnički opus.

"Subjekt Zubanovićeve poezije jeste lirski hroničar, suštinski zainteresovan za svoje vreme i dostupni prostor, za svakodnevicu koja mu je data i za iskušenja koja ta svakodnevica podrazumeva. Otuda u Zubanovićvim stihovima toliko slojeva modernog i savremenog jezika, ali i toliko slojeva stvarnosti – od uličnih prizora Beograda, preko sremskih pejzaža, do digitalnih svetova interneta" – zaključuje žiri u obrazloženju.

"Gračanička povelja" pripala je pesniku Đorđu Nešiću iz Bijelog Brda kod Osijeka, za pesme duboko ukorenjene u pesničku i nacionalnu tradiciju i sudbinu.

"Pesme Đorđa Nešića su u dijalogu sa pesničkim precima i onom linijom srpskog pesništva koja je lirski beležila sve patnje, bol i stradanja nacije kojoj pripada", stoji u obrazloženju žirija.

Danici Vukićević, pesnikinji iz Beograda, kako je naveo žiri, pripao je "Кondir Кosovke devojke" za postojanje lirskog, ženskog ja ili junakinje, koja neurozu svakodnevnih dešavanja (odrastanje, zaljubljivanje, rastajanje, ljudska komunikacija, odnos prema porodici, društvu, bogu, smrti) neprestano smešta u jezgro vlastitog postojanja.

Nagrada "Pero despota Stefana Lazarevića" pripala je pesniku Petru Matoviću iz Požege.

"Petar Matović, vodeći je glas svoje pesničke generacije koja, ispitujući nasleđe visokog modernizma (Lalić, Hristić, Radović), obitava na njegovim granicama, objavljujući se kao svojevrsna poezija tranzicije lirskog junaka i sveta koji ga okružuje", ističe žiri.

Nagrade će dobitnicima biti uručene 27. juna u porti manastira Gračanica.

Žiri za dodelu likovnih nagrada na Vidovdanskim svečanostima za 2022. godinu, koji je radio u sastavu: mr Petar Đuza, redovni profesor slikarstva u penziji, Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti i msr Maja Todić, akademska slikarka, doneo je odluku, da se nagrada za celokupni umetnički opus "Longin", dodeli akademiku Svetomiru Arsiću Basari, za stvaralaštvo koje je odraz snage i neraskidivo vezano sa sudbinom njegovog naroda.

"Njagovo stvaralaštvo postaje angažovano sa naglaskom na duhovno i nacionalno biće, povezano sa Кosovom, kosovskom stvarnošću, koja se očituje u kosovskom predanju", stoji u obrazloženju žirija.

Nagrada "Dimitrije Popović" za najuspešnijeg mladog učesnika na likovnoj koloniji "Vidovdan 2022" pripala je Zvezdani Gerić iz Štrpca.

Nagrade će, kako je saopšteno, biti uručene 25. juna na svečanosti otvaranja izložbe radova nastalih na likovnoj koloniji "Vidovdan 2022".

Kompletna obrazloženja žirija možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022