„Zlatne ruke Kosovke devojke“: Štitimo naše bogatstvo

Sedma po redu manifestacija „Zlatne ruke Kosovke devojke“ otvorena je danas, na praznik posvećen Svetoj Petki, u Lapljem Selu.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa manifestacije

Petnaest udruženja, kako sa Kosova, tako i iz centralne Srbije, Vojvodine, Severne Makedonije izložilo je svoje rukotvorine na štandovima u Lapljem Selu gde je počela manifestacija „Zlatne ruke Kosovke devojke“.
Ovaj događaj koji ima za cilj očuvanje tradicije, već sedmi put organizuje Udruženje poslovnih žena „Avenija“ iz Lapljeg Sela.

U dečijem parku u ovom selu koje danas proslavlja hramovnu slavu izloženi su različiti radovi, od tradicionalnih košulja i haljina, pregača, kuhinjskih krpa i stoljnjaka, do narodne nošnje, ukrasnih predmeta, ikona i slika.

Žene, članice Avenije i ove godine su pripremile obilje hrane iz srpske, odnosno kosovske tradicionalne kuhinje. Presrećne su, kažu, što su dočekale i ugostile svoje prijatelje iz raznih krajeva, uprkos trenutnoj političkoj situaciji na Kosovu.

„Dolazili su sa predubeđenjem da je ovde jako teško, strašno i pitali su se kako će oni da stignu ovde i kako će proći i kada su došli onda su doživeli jedno izuzetno gostoprimstvo, kako mi to sa Kosova i Metohije umemo da pružimo, i sve ovo što su doživeli sinoć i danas, oni su oduševljeni. Mi smo jako srećni što su oni došli i to je potvrda da oni žele da budu sa nama i u najtežim trenucima“, kazala je Gordana Đorić.

Đorićeva se nada da će se manifestacija održati i da će biti više podrške od strane institucija kako bi se očuvala tradicija.

Manifestaciju je otvorio predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović, koja je inače finansijski podržala događaj. Popović je za Udruženje „Avenija“ imao samo pohvalne reči.

„Vi na pravi način reprezentujete našu opštinu širom Srbije. Meni kao gradonačelniku Opštine Gračanica će uvek biti prioritet negovanje tradicije, uvek ću pomagati ovakve aktivnosti, jer pre svega, mislim da je to dosta bitno za našu opštinu“, kazao je Popović.

Zora Kovačević iz Udruženja aktivnih žena Nova Pazova je prvi put u Lapljem Selu. Kaže da njihovo udruženje koje postoji više od pedeset godina pokušava da očuva tradiciju. „Ovo je čisto volontiranje, nema prodaje. Vrlo retko se nešto može prodati. Zainteresovani smo za različite manifestacije, međutim, nažalost, jako je malo mladih žena u aktivu, a trebalo bi da bude malo više zainteresovanih“.

Iz Severne Makedonije, iz Skoplja, po treći put je došla Gordana Mitrovska Beba, članica Udruženja žena umetnica rukotvorina. „Štitimo narodno bogtstvo, kulturu, tradiciju i naše korene. Ovoga puta smo sa našom novom kolekcijom, to je ručni rad naš, stari makedonski, koji je modifikovan na savremen način za mlade. Mi stare vezove koristimo kao mustre za savremenu odeću i premenjujemo mladima i starijima. Svugde je isti osećaj za kupovinu, ko to voli i ko ima želju da ima u svom ormaru nešto tradicionalno onda ne gleda cenu“, kaže gošća iz Skoplja.

Na manifestaciji „Zlatne ruke Kosovke devojke“ učestvuju i kulturno umetnička društva, a posetioce će većernjim satima zabavljati estradna umetnica poreklom sa Kosova, Dragica Radosavljević Cakana.

 

 

 

Ostale vesti

 • Promocija knjige o Tomislavu Sekuliću

  Promocija knjige o Tomislavu Sekuliću

  Promocija knjige „Tomislav Sekulić – Čovek u svom vremenu“, koju su pripremili Đorđe Jevtić i Momčilo Trajković biće održana večeras od 19 časova u Domu kulture "Gračanica".

 • Nova sezona likovnih okršaja u ’’Akvarijusu’’

  Nova sezona likovnih okršaja u ’’Akvarijusu’’

  Mečevima između Aleksandre Grozdanović iz Leskovca i Davida Pavlovića iz Kraljeva, te Anđele Radenković Popović iz Grabovca i Milice Grbović iz Niša počinje četvrta po redu sezona Likovnih okršaja u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

 • TOG: Edukativne posete manastiru i arheološkom parku

  TOG: Edukativne posete manastiru i arheološkom parku

  Turistička organizacija Gračanice i ove godine organizuje edukativne posete za učenike svih osnovnih škola na teritoriji opštine. Posete će biti održane od 14. do 16. oktobra, pri čemu će svakog dana dve osnovne škole imati priliku da obiđu manastir i arheološki park.

 • „Uspavana lepotica“ odigrana u Goraždevcu

  „Uspavana lepotica“ odigrana u Goraždevcu

  Predstava “Uspavana lepotica” nakon Donje Gušterice prikazana je danas i u Goraždevcu. Glumci Narodnog pozoriišta Priština, uspeli su da nasmeju i pošalju poučnu poruku deci iz Goraždevca.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane