Vesti
Kultura

„Zlatne ruke Kosovke devojke“: Štitimo naše bogatstvo

Sedma po redu manifestacija „Zlatne ruke Kosovke devojke“ otvorena je danas, na praznik posvećen Svetoj Petki, u Lapljem Selu.
„Zlatne ruke Kosovke devojke“: Štitimo naše bogatstvo
Sa manifestacije

Petnaest udruženja, kako sa Kosova, tako i iz centralne Srbije, Vojvodine, Severne Makedonije izložilo je svoje rukotvorine na štandovima u Lapljem Selu gde je počela manifestacija „Zlatne ruke Kosovke devojke“.
Ovaj događaj koji ima za cilj očuvanje tradicije, već sedmi put organizuje Udruženje poslovnih žena „Avenija“ iz Lapljeg Sela.

U dečijem parku u ovom selu koje danas proslavlja hramovnu slavu izloženi su različiti radovi, od tradicionalnih košulja i haljina, pregača, kuhinjskih krpa i stoljnjaka, do narodne nošnje, ukrasnih predmeta, ikona i slika.

Žene, članice Avenije i ove godine su pripremile obilje hrane iz srpske, odnosno kosovske tradicionalne kuhinje. Presrećne su, kažu, što su dočekale i ugostile svoje prijatelje iz raznih krajeva, uprkos trenutnoj političkoj situaciji na Kosovu.

„Dolazili su sa predubeđenjem da je ovde jako teško, strašno i pitali su se kako će oni da stignu ovde i kako će proći i kada su došli onda su doživeli jedno izuzetno gostoprimstvo, kako mi to sa Kosova i Metohije umemo da pružimo, i sve ovo što su doživeli sinoć i danas, oni su oduševljeni. Mi smo jako srećni što su oni došli i to je potvrda da oni žele da budu sa nama i u najtežim trenucima“, kazala je Gordana Đorić.

Đorićeva se nada da će se manifestacija održati i da će biti više podrške od strane institucija kako bi se očuvala tradicija.

Manifestaciju je otvorio predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović, koja je inače finansijski podržala događaj. Popović je za Udruženje „Avenija“ imao samo pohvalne reči.

„Vi na pravi način reprezentujete našu opštinu širom Srbije. Meni kao gradonačelniku Opštine Gračanica će uvek biti prioritet negovanje tradicije, uvek ću pomagati ovakve aktivnosti, jer pre svega, mislim da je to dosta bitno za našu opštinu“, kazao je Popović.

Zora Kovačević iz Udruženja aktivnih žena Nova Pazova je prvi put u Lapljem Selu. Kaže da njihovo udruženje koje postoji više od pedeset godina pokušava da očuva tradiciju. „Ovo je čisto volontiranje, nema prodaje. Vrlo retko se nešto može prodati. Zainteresovani smo za različite manifestacije, međutim, nažalost, jako je malo mladih žena u aktivu, a trebalo bi da bude malo više zainteresovanih“.

Iz Severne Makedonije, iz Skoplja, po treći put je došla Gordana Mitrovska Beba, članica Udruženja žena umetnica rukotvorina. „Štitimo narodno bogtstvo, kulturu, tradiciju i naše korene. Ovoga puta smo sa našom novom kolekcijom, to je ručni rad naš, stari makedonski, koji je modifikovan na savremen način za mlade. Mi stare vezove koristimo kao mustre za savremenu odeću i premenjujemo mladima i starijima. Svugde je isti osećaj za kupovinu, ko to voli i ko ima želju da ima u svom ormaru nešto tradicionalno onda ne gleda cenu“, kaže gošća iz Skoplja.

Na manifestaciji „Zlatne ruke Kosovke devojke“ učestvuju i kulturno umetnička društva, a posetioce će većernjim satima zabavljati estradna umetnica poreklom sa Kosova, Dragica Radosavljević Cakana.

 

 

 Ostale vesti

Virtuelnom izložbom obeležen Međunarodni dan dece
Povodom Međunarodnog dana deteta, organizacija Domovik u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“, a uz podršku UNICEF-a, organizovala je virtuelnu izložbu dečijih radova pod nazivom „Mala umetnost cveta dok sloboda čeka“.
  • 01.06.2020
U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti
Dom kulture Gračanica, bez obzira na epidemiju virusa KOVID-19, za Vidovdanske svečanosti sprema „redovan“ repertoar. Svečanosti će zvanično biti otvorene 04. juna kada će u galeriji Doma kulture početi „Vidovdanska likovna kolonija 2020.“
  • 01.06.2020
„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020