Vesti
Kultura

Zlatne balerine stigle kući. Organizovan doček u Opštini

Nakon uspeha na takmičenju u Beogradu gde su osvojile dve zlatne medalje i Gran pri, male balerine iz Gračanice vratile su se kući. Svečani doček priređen im je u zgradi opštine.
Zlatne balerine stigle kući. Organizovan doček u Opštini
Balerine (Foto Kim)

Na Prvom nacionalnom festivalu umetnosti i igre, „Čukarica Grand pri 2021“ u Beogradu učestvovalo je 12 takmičarki iz Gračanice. Mlade balerine predstavile su se Valcerom i Polkom i osvojile zlato u obe konkurencije a onda i Gran pri.

„Idem tri godine na balet i osvojili smo prvo mesto. Mnogo smo se lepo proveli i srećni smo svi, ali ja nisam uopšte verovala da ćemo da osvojimo prvo mesto, zato što su bili jako dobri takmičari. Tako da mi je mnogo drago što smo osvojili prvo mesto“, kaže osmogodinšnja Neda Aritonović.

„Ova nagrada znači i nama ali i celoj opštini Gračanica. To je naša motivacija da nastavimo dalje i da nižemo uspehe“, kaže nešto starija Jovana Đorđević.

Njena sestra Tanja je takođe zadovoljna jučerašnjim uspehom. „Puno nam znači ova nagrada. Tamo smo se provele baš lepo i bilo nam je super i u hotelu i na takmičenju“.

„Nismo očekivale ovoliki uspeh ali smo se jako trudile i sve se isplatilo“, dodaje Katarina Andrejević.

Po dolasku u Gračanicu balerinama je čestitao predsednik Opštine Srđan Popović.

„Stvarno smo presrećni jer su nam naše mlade balerine donele dve zlatne medalje i Gran pri pehar. Ovo je stavrno veliki dan za opštinu Gračanica i mogu ponosno da kažem da se juče i danas pričalo samo o njima. Drago mi je što je opština pomogla nešto što je dalo jedan vrhunski rezultat i ovo mnogo znači za opštinu Gračanica, za centralno Kosovo i Kosovo i Metohiju i mislim da ovim negujemo prave vrednosti. Dok imamo ovakvu decu, ovakvu zlatnu decu imaćemo i budućnost na ovim prostorima“, kazao je Popović i obećao podršku Baletskoj školi u Gračanici.

Škola baleta „Gračanica“ radi od 2018. godine i kroz ovu školu je prošlo nekoliko stotina polaznika. Radi uz podršku Instituta za umetničku igru u Beogradu, a inicijator osnivanja je Dom kulture Gračanica.

„Divno je. Presrećna sam prvenstveno zbog dece, mislim da su naša deca to i zaslužila. Juče su se pokazale u najboljem svetlu, bile su divne i žiri u kojem je bio Konstantin Kostjukov je to video i nagradio ih je. Ako uzmemo u obzir da neki veći gradovi u Srbiji nemaju baletske škole a Gračanica ima baletsku školu onda je to zaista veliki uspeh i za Dom kulture i za decu a i za Gračanicu“, kazala je Snežana Bursać ispred Doma kulture Gračanica.

Ona je naglasila da je ovo posebno značajan uspeh s obzirom da je rad Baletske škole tokom pandemije koronavirusa prilagođen novim okolnostima, te da su se časovi odvijali na daljinu.

„Nastavnici su im slali snimljene lekcije, deca su vežbala. U poslednje vreme zbog takmičenja smo morali da radimo uživo, imale su probe u Domu kulture“, kaže Snežana.

Festival je održan juče u Beogradu, u organizaciji Balkan Aliance, Opštine Čukarica, Ruskog doma i Narodnog pozorišta. Na takmičenju su učestvovale i balerine iz Rusije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Srbije.Ostale vesti

Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice
Povodom jubileja, 7 vekova manastira Gračanice, učenici muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i "Stevan Hristić" iz Staništora, hora „Simonida“ i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce održali su koncert u Domu kulture.
  • 16.06.2021
Diskusija i izložba u PKC-u
Alternativna Internet stranica, večeras u 19 časova u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus", organizuje diskusiju "Alternativna mesta okupljanja - samostalne inicijative za kulturu, umetnost, slobodu...". Iste večeri biće otvorena izložba fotografija Sunčice Andrejević, dok će u muzičkom delu programa nastupiti Ilda Krama. 
  • 14.06.2021
Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića

Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića biće održana u subotu od 19 časova u Domu kulture „Gračanica“. 

  • 10.06.2021
Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života
Operska diva moćnog glasa Nataša Tasić Knežević zadivila je večeras publiku u Gračanici ne samo svojim talentom i izvođenjem, već i neposrednošću, ljubaznošću i toplinom.
  • 09.06.2021
’’Akvarijus’’: Predstavljanje slikovnice ’’Utine i Miljanine boje prirode’’
Slikovnica za decu „Utine i Miljanine boje prirode“ (2021) biće predstavljena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u četvrtak, 10. juna 2021. godine, u 12 časova.
  • 09.06.2021
Operska diva Nataša Tasić Knežević nastupa u Gračanici
Operska diva iz Beograda Nataša Tasić Knežević održaće koncert u Domu kulture u Gračanici u sredu od 18 časova.
  • 07.06.2021