Vesti
Kultura

Zlatne balerine stigle kući. Organizovan doček u Opštini

Nakon uspeha na takmičenju u Beogradu gde su osvojile dve zlatne medalje i Gran pri, male balerine iz Gračanice vratile su se kući. Svečani doček priređen im je u zgradi opštine.
Zlatne balerine stigle kući. Organizovan doček u Opštini
Balerine (Foto Kim)

Na Prvom nacionalnom festivalu umetnosti i igre, „Čukarica Grand pri 2021“ u Beogradu učestvovalo je 12 takmičarki iz Gračanice. Mlade balerine predstavile su se Valcerom i Polkom i osvojile zlato u obe konkurencije a onda i Gran pri.

„Idem tri godine na balet i osvojili smo prvo mesto. Mnogo smo se lepo proveli i srećni smo svi, ali ja nisam uopšte verovala da ćemo da osvojimo prvo mesto, zato što su bili jako dobri takmičari. Tako da mi je mnogo drago što smo osvojili prvo mesto“, kaže osmogodinšnja Neda Aritonović.

„Ova nagrada znači i nama ali i celoj opštini Gračanica. To je naša motivacija da nastavimo dalje i da nižemo uspehe“, kaže nešto starija Jovana Đorđević.

Njena sestra Tanja je takođe zadovoljna jučerašnjim uspehom. „Puno nam znači ova nagrada. Tamo smo se provele baš lepo i bilo nam je super i u hotelu i na takmičenju“.

„Nismo očekivale ovoliki uspeh ali smo se jako trudile i sve se isplatilo“, dodaje Katarina Andrejević.

Po dolasku u Gračanicu balerinama je čestitao predsednik Opštine Srđan Popović.

„Stvarno smo presrećni jer su nam naše mlade balerine donele dve zlatne medalje i Gran pri pehar. Ovo je stavrno veliki dan za opštinu Gračanica i mogu ponosno da kažem da se juče i danas pričalo samo o njima. Drago mi je što je opština pomogla nešto što je dalo jedan vrhunski rezultat i ovo mnogo znači za opštinu Gračanica, za centralno Kosovo i Kosovo i Metohiju i mislim da ovim negujemo prave vrednosti. Dok imamo ovakvu decu, ovakvu zlatnu decu imaćemo i budućnost na ovim prostorima“, kazao je Popović i obećao podršku Baletskoj školi u Gračanici.

Škola baleta „Gračanica“ radi od 2018. godine i kroz ovu školu je prošlo nekoliko stotina polaznika. Radi uz podršku Instituta za umetničku igru u Beogradu, a inicijator osnivanja je Dom kulture Gračanica.

„Divno je. Presrećna sam prvenstveno zbog dece, mislim da su naša deca to i zaslužila. Juče su se pokazale u najboljem svetlu, bile su divne i žiri u kojem je bio Konstantin Kostjukov je to video i nagradio ih je. Ako uzmemo u obzir da neki veći gradovi u Srbiji nemaju baletske škole a Gračanica ima baletsku školu onda je to zaista veliki uspeh i za Dom kulture i za decu a i za Gračanicu“, kazala je Snežana Bursać ispred Doma kulture Gračanica.

Ona je naglasila da je ovo posebno značajan uspeh s obzirom da je rad Baletske škole tokom pandemije koronavirusa prilagođen novim okolnostima, te da su se časovi odvijali na daljinu.

„Nastavnici su im slali snimljene lekcije, deca su vežbala. U poslednje vreme zbog takmičenja smo morali da radimo uživo, imale su probe u Domu kulture“, kaže Snežana.

Festival je održan juče u Beogradu, u organizaciji Balkan Aliance, Opštine Čukarica, Ruskog doma i Narodnog pozorišta. Na takmičenju su učestvovale i balerine iz Rusije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Srbije.Ostale vesti

„Antigona“ otvara festival „Joakim Vujić“

Predstava "Antigona", po Sofokleu, a u režiji Nenada Todorovića i koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović", otvoriće 57. pozorišni festival "Joakim Vujić" koji će biti održan u Leskovcu od 23. do 30. septembra.

  • 22.09.2021
Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021