Vesti
Kultura

Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji

U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
 • 02.06.2023
 • 21:59 h
 • Kultura
 • izvor: Medija centar Čaglavica
 • komentara:
 • pregleda: 517
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji (Foto Medija centar)

Na svečanosti koja se održala pred nekoliko desetina pisaca i zvanica u Inđiji Rakočević je istakao:

„Pisanje je traganje za rečima koje svetle, a u našu zemlju došli su ljudi koji su posvećeni tim rečima, tim vrednostima i toj poeziji. Zaista je veliki praznik kada iz desetine zemalja na mnogim svetkskim jezicima slušate muziku tih reči, slušate ritam tih reči i slušate značenja koja prvi put srećete i upoznajete. Ja dolazim sa ivice jednog jezika koji je ozbiljno i rekao bih fatalno ugrožen. On daje različite odgovore i on svedoči da je srpska književnost na Kosovu i Metohiji jednaka književnoj sceni u Nišu, Novom Sadu ili negde u svetu i to je naša velika nada i pozitivni trenutak“, rekao je Rakočević.

Glavna nagrada festivala Rakočeviću je uručena juče kada je i otvorena ova manifestacija, a dobitnici ovog priznanja prethodnih godina bili su Matija Bećković, Milovan Vitezović, Pero Zubac, Ljiljana Habjanović Đurović, Ljubivoje Ršumović i Ivan Negrišorac.

Festival Inđija Pro Poet će tokom pet dana trajanja festivala ugostiti 58 književnika, književnih prevodilaca i autora iz 20 država.Ostale vesti

NPP sledeće sedmice obeležava 75 godina postojanja i otvara novu sezonu
Narodno pozorište u Prištini (NPP) će tokom naredne sedmice otvoriti sezonu 2023/2024. i obeležiti 75. godišnjicu postojanja i rada novim izvođenjima predstave "Ženidba", predstavljanjem dopunjenog izdanja monografije o ovom teatru, izložbom fotografija i najavom nove premijere.
 • 30.09.2023
Izložba slika Zorana Furunovića u Galeriji Doma kulture Gračanica 2. oktobra

Galerija umetnosti Priština i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu slika Zorana Furunovića u ponedeljak (2. oktobar) sa početkom od 20 časova, u Galeriji Doma kulture Gračanica.

 • 29.09.2023
Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
 • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
 • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
 • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
 • 17.09.2023