Vesti
Kultura

Živojin Rakočević dobitnik gran prija na festivalu „Pro poet“

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević dobitnik je glavne nagrade na Međunarodnom književnom festivalu u Inđiji „Pro poet“.
Živojin Rakočević dobitnik gran prija na festivalu „Pro poet“
Živojin Rakočević (Foto Kim/Bojan Ćirković)

Rakočeviću će „Gran pri pro poet“ biti uručen na svečanom otvaranju fesivala u četvrtak, 1. juna, sa početkom u 19 sati, na letnjoj sceni Кuće Vojnovića.

Živojin Rakočević je objavio pet knjiga poezije, dve knjige publicistike i nekoliko naučnih radova. Aktivno se bavi novinarstvom i piše za Politiku. Dobio je brojne nagrade ne samo iz književnosti već i iz novinarstva. Predsednik je UNS-a od 2021. godine.

Dobitnici Gran prija „Pro poet“ prethodnih godina bili su Matija Bećković, Milovan Vitezović, Pero Zubac, Ljiljana Habjanović Đurović, Ljubivoje Ršumović i Ivan Negrišorac.

Osim ovog priznanja, specijalne povelje će na otvaranju festivala biti uručene piscima Jahandiru Alamu Rustemu iz Bangladeša, Đeke Marinaju iz SAD, Sofiji Ječini iz Rusije, Nedi Gavrić iz Republike Srpske i Nataši Sokolov iz Slovenije.

Na festivalu će svoje stvaralaštvo publici predstaviti 58 književnika, književnih prevodilaca i kantautora iz 20 država.

Za vreme ovogodišnjeg festivala biće potpisani protokoli o saradnji Međunarodnog filmskog festivala u Inđiji sa srodnim manifestacijama u svetu.

Organizatori Međunarodnog književnog festivala „Pro poet“ su Udruženje „Moj Srem“, Кulturni centar Inđija i Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ iz Inđije. Pokrovitelj je festivala je Opština Inđija, dok je direktor pisac Miodrag Jakšić.Ostale vesti

NPP sledeće sedmice obeležava 75 godina postojanja i otvara novu sezonu
Narodno pozorište u Prištini (NPP) će tokom naredne sedmice otvoriti sezonu 2023/2024. i obeležiti 75. godišnjicu postojanja i rada novim izvođenjima predstave "Ženidba", predstavljanjem dopunjenog izdanja monografije o ovom teatru, izložbom fotografija i najavom nove premijere.
  • 30.09.2023
Izložba slika Zorana Furunovića u Galeriji Doma kulture Gračanica 2. oktobra

Galerija umetnosti Priština i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu slika Zorana Furunovića u ponedeljak (2. oktobar) sa početkom od 20 časova, u Galeriji Doma kulture Gračanica.

  • 29.09.2023
Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023