Vesti
Kultura

"Ženidba" u Osečini, pa "Ivkova slava" u Gračanici

Glumci Narodnog pozorišta u Prištini izvešće večeras u Velikoj sali Narodne biblioteke u Osečini komad "Ženidba", nakon čega će se uputiti u Gračanicu. U narednih nedelju dana očekuje ih završetak rada na predstavi "Ivkova slava - Prizren 2019." i njena premijera 10. maja.
Sa probe ''Ivkove slave'' (Foto NPP)

"Ženidbu", po tekstu Nikolaja Gogolja i režiji Milana Karadžića, jednu od najizvođenijih predstava NPP-a, večeras će imati priliku da vidi i publika u Osečini. Predstava se izvodi povodom 20 godina od herojske pogibije pilota pukovnika Milenka Pavlovića.

Glumica Jelena Orlović kaže da se, uprkos svemu, nije umorila od "Ženidbe".

"Ne, nisam se umorila, smatram da će se "Ženidba" tek igrati. Lepo sam se snašla. Premijera je bila na obeležavanju 70 godina našeg pozorišta, imala sam veliku podršku svojih kolega, s obzirom da po prvi put igram glavnu ulogu. Svaka mlada glumica iščekuje da je igra, naročito u ovakvom komadu. Hvala Bogu, Milan Karadžić je sproveo ceo komad pošteno, od početka do kraja", rekla je Orlovićeva.

Preko kostima glumca, Bojan Stojčetović od sutra ponovo navlači i odoru reditelja. "Ivkova slava" čuvenog Steva Sremca dobiće novo čitanje. U podnaslovu, ovaj komad za verziju koja nastaje u koprodukkciji NPP-a i Narodnog pozorišta Niš ima "Prizren 2019".

"Ekipa se raduje, konačno silazimo na mesto gde imamo najzgodnije i najbolje uslove za rad. Moramo da se skoncentrišemo jer za nedelju dana izlazimo sa premijerom. To je veliki projekat, mnogo nas ima, retko kada smo svi bili na okupu zbog raznoraznih zauzeća. Zato je bilo nemoguće pre toga bilo gde na drugom mestu raditi jer smo koprodukcija dva velika pozorišta. Imali smo glumce iz Užica, Kragujevca, iz Beograda, da ne govorim o niškim i našim glumcima. Ceo ansambl, konačno ćemo svi biti zajedno. Naravno, ima malo i treme zato što se premijera prebližava, svi su po malo nervozni, ali u jednom dobrom i pozitivnom duhu, zato što želimo da napravimo najbolji mogući posao", naveo je Stojčetović.

"Ivkova slava - Prizren 2019." će premijerno biti izvedena u petak, 10. maja u Domu kulture u Gračanici. Prva repriza biće odigrana samo dan kasnije u Zvečanu, a potom slede gostovanja u Nišu (20. maja) i Beogradu (01. juna)

Komandant koji je poleteo u smrt umesto mlađeg kolege

Pukovnik Milenko Pavlović je poginuo na nebu iznad Valjeva u avionu MIG 29 u borbi sa eskadrilom NATO aviona 04. maja 1999. godine. Bio je pogođen sa tri rakete, ispaljene od strane holandskih pilota sa aviona F-16 fajting falkon koji su bili zapadno od Tuzle. Stradao je još u vazduhu, a ostaci njegovog aviona pali su u selo Petnica.

Bio je komandant 204. lovačkog puka Vojske Jugoslavije.

Država Srbija je Pavlovića odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

Pavlović je od svog zamenika u trenutku naređenja o poletanju na avione NATO-a tražio da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu, kako bi sam stao u odbranu neba nad Valjevom.

Rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu. Završio je vojnu gimnaziju "Maršal Tito" u Mostaru.

Vazduhoplovnu akademiju je završio u Zadru. Komandant 204. lovačko-avijacijskog puka postao je 1998. Iza njega su ostali supruga i dva sina. Sahranjen je 06. maja 1999. godine na Bežanijskom groblju u Beogradu.

 Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022