Vesti
Kultura

„Ženidba“ ponovo na sceni uz poštovanje epidemioloških mera

Narodno pozorište Priština obeležiće 72. godine postojanja 31. izvođenjem predstave „Ženidba“ na matičnoj sceni u Domu kulture Gračanica. Direktor NPP-a Predrag Radonjić ističe da će epidemiološke mere biti ispoštovane, te da je „pozorište najbezbednije mesto“.
„Ženidba“ ponovo na sceni uz poštovanje epidemioloških mera
Detalj sa konferencije (Foto Kim)

Predstavu "Ženidba" u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada režirao je Milan Karadžić. Predstava je premijerno odigrana na današnji dan pre dve godine u Gračanici.

Radonjić ističe da se jesenja sezona otvara njihovom najigranijom predstavom od rata, pa će „Ženidba“ večeras biti upriličena po 31. put.

„Kao i sva pozorišta u Srbiji, i ovo naše je imalo sličnu sudbinu, mada se mere u Beogradu i Prištini nisu poklapale, pa smo bili pod dvostrukim ograničenjem u smislu našeg delovanja i rada. Ovaj period smo iskoristili da se što je bolje moguće pripremimo za dalji rad. Žao mi je što nismo bili u prilici da ovogodišnji jubilej pozorišta i otvaranje jesenje sezone započnemo sa premijerom predstave ’Ribarske svađe’“, kazao je Radnonjić, ističući da će pre, tokom, i posle predstave biti preduzete sve epidemiološke mere.

„Nošenje maski do mesta sedenja je obavezno. Obezbeđeni su merenje temperature na ulazu, dezinfekcija i provetravanje prostorija. Smataram da je pozorište bezbednije od nekog kafića, kafane ili tržnog centra“, rekao je Radonjić.

Reditelj Nenad Torodović najavljuje skoru premijeru predstave „Antigona“.

„’Antigonu’ očekujem u novembru, nakon predstave ’Ribarske svađe’. Komad ’Antigona’ počeli smo sami da radimo, ali se desila srećna okolnost da se pridružilo Zaječarsko pozorište kao koproducent. ’Antigona’ će ličiti na košmarni kabretski cirkus, nešto kao Alisa u zemlji kapitalističkih čuda“, najavio je Todorović.

Glumac Milan Vasić ističe da mu je žao što u ovom mementu ne mogu da se bave godišnjicom pozorišta, već koronavirusom.

„Iskreno, ja sam od one grupe glumaca koji nisu za to da pošto-poto mora da se radi. Meni se igra jer dugo nismo igrali predstave. Ali. zbog tenzije u narodu, prosto ne bih volelo da igranje i gledanje bude neko mučenje, već uživanje. Volim da uživam u svom poslu“, poručio je Vasić.

Glumica Jelena Orlović nije krila uzbuđnje zbog povratku na scenu.

„Tokom početka pandemije koronavirusa, kada smo svi bili zatvoreni u svojim domovima, ja sam svoje vreme iskoristila za usavršavanje. Ko se bavi ovim poslom on zna da je suočavanje sa samim sobom presudno za scenu. Radujem se što smo danas u Gračanici“.

„Ženidba“ će biti odigrana večeras u 20 časova u Domu Kulture Gračanica. Pre početka predstave, biće upriličena i dodela godišnjih nagrada Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici.Ostale vesti

Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
  • 28.10.2020

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020
„Femart“ festival u Prištini: Solidarnost i upornost
U Prištini se po osmi put održava Međunarodni festival umetnika i aktivista „Femart“. „To je prvi i jedini feministički festival na Kosovu, ujedno i najveći na Balkanu koji već godinama okuplja umetnike i aktiviste iz celog sveta”, kazala je za RTV Kim menadžerka Femart-a Venera Ismailji.
  • 19.10.2020