Vesti
Kultura

’’Ženidba’’, pa makar i bez scenografije

Narodno pozorište u Prištini (NPP) će u četvrtak, 7. oktobra, izvođenjem predstave "Ženidba" otpočeti jesenji deo sezone. "Još nije izvesno da li ćemo moći da scenografiju iz Kumanova prevezemo u Gračanicu", rekao je direktor NPP-a Predrag Radonjić za RTV Kim.
’’Ženidba’’, pa makar i bez scenografije
Sa premijere predstave ''Ženidba'' u Gračanici, 8. okotobar 2018. godine (Foto Goran Andrejević)

"Počinjemo, nakon letnje pauze tokom koje smo učestvovali na nekoliko festivala, jesenji deo sezone u Gračanici 7. oktobra. Našom najigranijom predstavom u režiji Milana Karadžića, omiljenom kod naše publike, otvorićemo sezonu u Gračanici", kazao je Radonjić.

Dan ranije, 6. oktobra, kao svojevrsno okončanje letnjih festivalskih igranja, Gogoljeva "Ženidba" u koprodukciji NPP-a i SNP-a iz Novog Sada, će biti odigrana na Danima komedije u Kumanovu u Severnoj Makedoniji.

"Još nije izvesno da li ćemo moći da scenografiju iz Kumanova prevezemo u Gračanicu, tako da smo odlučili da po potrebi ovu predstavu odigramo i bez nje. Nadam se da do toga neće doći i da ćemo moći da igramo naše predstave na Kosovu i Metohiji u okolnostima koje nam omogućavaju makar minimum uslova za rad".

Sa ili bez scenografije, publika u Gračanici će u četvrtak ponovo imati priliku da aplauzima pozdravi Jelenu Orlović, Milenu Jakšić, Aniku Grujić, Milana Vasića, Igora Damnjanovića, Milorada Кapora, Nebojšu Đorđevića, Bojana Stojčetovića, Branka Babovića i Tamaru Tomanović.

Istog dana, NPP će obeležiti i 73 godine postojanja i rada.Ostale vesti

Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022