Vesti
Kultura

’’Ženidba’’ odigrana u Goraždevcu

Narodno pozorište u Prištini (NPP) sa sedištem u Gračanici juče je pred oko 150 ljudi na trgu u centru Goraždevca izvelo predstavu "Ženidba".
’’Ženidba’’ odigrana u Goraždevcu
''Ženidba'' u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Jedna od glavnih uloga (u predstavi koju je NPP uradio u koprodukciji sa SNP iz Novog Sada) je pripala glumcu i pevaču Milanu Vasiću koji je rekao da ga atmosfera "posebno ispunjava" i da je "presrećan što je nastupio u Goraždevcu".

"Neno Todorović je, dok je još bio direktor pozorišta, napravio jednu sjajnu stvar, ko ne može da dođe u pozorište - pozorište ide kod njega. To često radimo, idemo po enklavama kao sada, išli smo na neke lokacije gde nije baš uobičajeno videti pozorište, igrali smo za pet ljudi, jednu ženu, desetoro dece, nekada i na 40 stepeni. Ali, nama je ipak srce puno kada vidimo oči te dece dok gledaju predstavu, koliko to pozitivne energije ima. Mnogo nam je draže da igramo na ovakvim lokacijama nego kada igramo u Gračanici, Mitrovici, Leposaviću jer su to normalniji uslovi, a igrati za ovu decu, kao u Goraždevcu večeras, je ono što ispunjava i nas i njih", kazao je on.

Gledaocima se predstava jako dopala. Goraždevčani su izrazili želju da se kulturni programi češće organizuju.

"Srce mi je ispunjeno zato što se ovakva predstava dešava u našem selu. Nažalost, nemamo često ovakvih dogadjaja", kazala je Antonina Pavlović.

"Predstava mi se jako svidela. Ovo nama puno znači, jer nemamo često ovakvih dešavanja. Stvarno smo im jako zahvalni na ovome", rekla je Andrea Maksić.

Rada Portić Pavlović je takođe kazala da su dešavanja poput pozorišnog gostovanja u Goraždevcu jako retka i da bi bilo lepo češće ih organizovati.

"Ovo mnogo znači za kulturno razvijanje naše dece, ali i da znamo da nismo zaboravljeni. Bilo je i prilike da odemo u Gračanicu porodično kada su igrali na matičnoj sceni. Bilo bi baš lepo da bude češće ovakvih dogadjaja u našoj Metohiji", rekla je Rada.

Milan Vasić je gostovanje NPP-a u Goraždevcu zaokružio izvođenjem pesme "Poleteo soko sivi".

Predstava "Ženidba" koju je režirao Milan Karadžić večeras će biti izvedena u Velikoj Hoči.Ostale vesti

Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023
Jovanu Zafiroviću nagrada ’’Poenta’’ za knjigu ’’Glavom kroz stid’’
Aforističar Jovan Zafirović je dobitnik ovogodišnje nagrade „Poenta“ koja se tradicionalno dodeljuje mladom autoru u okviru Novosadskog festivala knjige. Zafirović je nagrađen za knjigu „Glavom kroz stid“ koju su 2022. godine objavili mitrovački Privatni kulturni centar (PKC) „Akvarijus“ i Društvo književnika КiM.
  • 01.09.2023