Vesti
Kultura

’’Ženidba’’ odigrana u Goraždevcu

Narodno pozorište u Prištini (NPP) sa sedištem u Gračanici juče je pred oko 150 ljudi na trgu u centru Goraždevca izvelo predstavu "Ženidba".
’’Ženidba’’ odigrana u Goraždevcu
''Ženidba'' u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Jedna od glavnih uloga (u predstavi koju je NPP uradio u koprodukciji sa SNP iz Novog Sada) je pripala glumcu i pevaču Milanu Vasiću koji je rekao da ga atmosfera "posebno ispunjava" i da je "presrećan što je nastupio u Goraždevcu".

"Neno Todorović je, dok je još bio direktor pozorišta, napravio jednu sjajnu stvar, ko ne može da dođe u pozorište - pozorište ide kod njega. To često radimo, idemo po enklavama kao sada, išli smo na neke lokacije gde nije baš uobičajeno videti pozorište, igrali smo za pet ljudi, jednu ženu, desetoro dece, nekada i na 40 stepeni. Ali, nama je ipak srce puno kada vidimo oči te dece dok gledaju predstavu, koliko to pozitivne energije ima. Mnogo nam je draže da igramo na ovakvim lokacijama nego kada igramo u Gračanici, Mitrovici, Leposaviću jer su to normalniji uslovi, a igrati za ovu decu, kao u Goraždevcu večeras, je ono što ispunjava i nas i njih", kazao je on.

Gledaocima se predstava jako dopala. Goraždevčani su izrazili želju da se kulturni programi češće organizuju.

"Srce mi je ispunjeno zato što se ovakva predstava dešava u našem selu. Nažalost, nemamo često ovakvih dogadjaja", kazala je Antonina Pavlović.

"Predstava mi se jako svidela. Ovo nama puno znači, jer nemamo često ovakvih dešavanja. Stvarno smo im jako zahvalni na ovome", rekla je Andrea Maksić.

Rada Portić Pavlović je takođe kazala da su dešavanja poput pozorišnog gostovanja u Goraždevcu jako retka i da bi bilo lepo češće ih organizovati.

"Ovo mnogo znači za kulturno razvijanje naše dece, ali i da znamo da nismo zaboravljeni. Bilo je i prilike da odemo u Gračanicu porodično kada su igrali na matičnoj sceni. Bilo bi baš lepo da bude češće ovakvih dogadjaja u našoj Metohiji", rekla je Rada.

Milan Vasić je gostovanje NPP-a u Goraždevcu zaokružio izvođenjem pesme "Poleteo soko sivi".

Predstava "Ženidba" koju je režirao Milan Karadžić večeras će biti izvedena u Velikoj Hoči.Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022