Vesti
Kultura

’’Ženidba’’ odigrana u Goraždevcu

Narodno pozorište u Prištini (NPP) sa sedištem u Gračanici juče je pred oko 150 ljudi na trgu u centru Goraždevca izvelo predstavu "Ženidba".
’’Ženidba’’ odigrana u Goraždevcu
''Ženidba'' u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Jedna od glavnih uloga (u predstavi koju je NPP uradio u koprodukciji sa SNP iz Novog Sada) je pripala glumcu i pevaču Milanu Vasiću koji je rekao da ga atmosfera "posebno ispunjava" i da je "presrećan što je nastupio u Goraždevcu".

"Neno Todorović je, dok je još bio direktor pozorišta, napravio jednu sjajnu stvar, ko ne može da dođe u pozorište - pozorište ide kod njega. To često radimo, idemo po enklavama kao sada, išli smo na neke lokacije gde nije baš uobičajeno videti pozorište, igrali smo za pet ljudi, jednu ženu, desetoro dece, nekada i na 40 stepeni. Ali, nama je ipak srce puno kada vidimo oči te dece dok gledaju predstavu, koliko to pozitivne energije ima. Mnogo nam je draže da igramo na ovakvim lokacijama nego kada igramo u Gračanici, Mitrovici, Leposaviću jer su to normalniji uslovi, a igrati za ovu decu, kao u Goraždevcu večeras, je ono što ispunjava i nas i njih", kazao je on.

Gledaocima se predstava jako dopala. Goraždevčani su izrazili želju da se kulturni programi češće organizuju.

"Srce mi je ispunjeno zato što se ovakva predstava dešava u našem selu. Nažalost, nemamo često ovakvih dogadjaja", kazala je Antonina Pavlović.

"Predstava mi se jako svidela. Ovo nama puno znači, jer nemamo često ovakvih dešavanja. Stvarno smo im jako zahvalni na ovome", rekla je Andrea Maksić.

Rada Portić Pavlović je takođe kazala da su dešavanja poput pozorišnog gostovanja u Goraždevcu jako retka i da bi bilo lepo češće ih organizovati.

"Ovo mnogo znači za kulturno razvijanje naše dece, ali i da znamo da nismo zaboravljeni. Bilo je i prilike da odemo u Gračanicu porodično kada su igrali na matičnoj sceni. Bilo bi baš lepo da bude češće ovakvih dogadjaja u našoj Metohiji", rekla je Rada.

Milan Vasić je gostovanje NPP-a u Goraždevcu zaokružio izvođenjem pesme "Poleteo soko sivi".

Predstava "Ženidba" koju je režirao Milan Karadžić večeras će biti izvedena u Velikoj Hoči.Ostale vesti

Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023

Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve" po tekstu Viktora Igoa, a u režiji Dejana Cicmilovića, biće izvedena u četvrtak 30.3. od 12.30 u Domu kulture "Stari Кolašin" u Zubinom Potoku.

  • 27.03.2023
„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023