Vesti
Kultura

“Žene iz Troje”: Poraz u ratu trpe i pobeđeni i pobednici

Ljubitelji pozorišta će u narednom periodu moći da uživaju u novoj predstavi Narodnog pozorišta iz Prištine “Žene iz Troje”. Reditelj Nebojša Bradić kaže da je ova predstava zapravo priča “o porazu koji trpe i pobednici i pobeđeni“.
“Žene iz Troje”: Poraz u ratu trpe i pobeđeni i pobednici
Sa konferencije za medije povodom premijere komada 'Žene iz Troje' (Foto Kim)

"Žene iz Troje" su rađene po Evripidovom komadu u prevodu Danila Kiša i dramatizaciji Nebojše Bradića. Ansambl NPP-a predstavu zajednički realizuje sa glumcima Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru.

Reditelj Bradić smatra da je rad na ovoj predstavi bio veliki i zahtevan, izazovi kreativni, a ansambl posvećen.

„Tako da smo dobili jednu jedinstvenu predstavu, koja u trajanju koje uopšte nije beznačajna, a koja uspeva da ispriča jednu veoma veliku priču. Priču o porazu koji trpe i pobednici i pobeđeni, priču o posledicama rata koje su, nažalost, gotovo iste od vremena Troje, jednog tako velikog rata koji se završio na poznat način, pa do svih onih ratova iz našeg bližeg ili daljeg pamćenja, od Drugog svetskog rata, do ratova u Bosni, na Kosovu, potom Iraku, danas u Siriji“, istakao je Bradić.

On je dodao da je ovaj komad zapravo priča o žrtvama i očajničkoj borbi da se pobedi trenutak u kome je „neizvesnost još uvek bolje rešenje, nego konačna izvesnost“.

Glumica Ivana Kovačević, koja u ovoj predstavi tumači lik trojanske kraljice Hekube, izrazila je zadovoljstvo što je imala prilike da po prvi put radi sa Nebojšom Bradićem.

„Njegov proces rada je do te mere posvećen, on se do te mere posvećuje tekstu, komadu, glumcu, svakoj replici, svakom zarezu, da je to meni nešto vanzemaljsko. Do sada nisam radila sa ovakvim rediteljem i jako sam srećna što je meni ovu ulogu poverio i što sam deo čitave ove priče“, navela je Kovačevićeva.

Glumice Anu Bretšnajder i Isidoru Građanin je predstava „Žene iz Troje“ po prvi put dovela na Kosovo. Kažu da je ovo za njih bio novi glumački izazov.

„Ovo je pre svega ženski komad, što je danas veoma retko u svetskoj dramaturgiji, pa i u pozorištu. Nemamo toliko prilika da dominiramo, što brojčano, što u samoj priči. A tu se negde posatvlja i pitanje o uzrocima rata, posledicama, da li su to žene, da li je to žena, i o čitavom jednom besmislu koji rat svakako donosi. U tom smislu je ova predstava zahtevna. Ali ima i jedan oslonac, novu energiju, jer prvi put radimo ovako u ovom tandemu, mislim da su te nove energije značajne, da su isplivale, da su donele ono što je reditelj zamislio“, kazala je Ana Bretšnajder.

„Za mene je to bio jedan vrlo značajan proces, jedan temeljan rad. Nadam se da sam uspela da se izborim sa tim. Takođe sam vrlo srećna što je premijera baš ovde i što mi je to prilika da budem prvi putu u Gračanici“, rekla je Isidora Građanin.

Vera Obradović, koja je bila zadužena za scenske pokrete, kaže da je kroz predstavu ostvaren „rodni aspekt“, na čemu je reditelj i insistirao.

„Meni je prvi put da radim neku predstavu koja kroz fokus rodnosti otvara komad. Te žene koje igraju, zapravo igraju neku vrstu bega iz očaja, igraju sve ono što im nedostaje i svojim pokretima, prikazuju sav svoj bol. To je način najdirektnijeg prikazivanja svega što je potisnuto“, smatra Obradovićeva.

Pored Nebojše Bradića autorsku ekipu čine još kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Zoran Erić, a za scenski pokret i govor je, pored Vere Obradović, odgovoran i Vlado Kerošević.

Glumačku ekipu čine glumci prištinskog i zaječarskog pozorišta, uz nekoliko spoljnih saradnika. Na sceni Doma kulutre u Gračanici, večeras od 20:00, biće: Ivana Kovačević, Ana Bretšnajder, Milena Jakšić, Isidora Građanin, Igor Damnjanović, Nebojša Đorđević, Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Viktorija Arsić, Irena Stanković, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Olivera Bacić i Katarina Jeličić.

Predstavu "Žene iz Troje", nakon premijernog igranja na Kosovu i Metohiji, ubrzo će imati prilike da vidi publika širom Srbije, na prestižnim letnjim festivalima: "Viminacijum festu" 30. juna u Požarevcu, "Novom Tvrđava teatru" 8. jula u Čortanovcima, "Teatru u tvrđavi" 10. jula u Smederevu, dok se u avgustu za sada ugovorena izvođenja na "Nišvil teatarskom festivalu" i "Antika festu" u Zaječaru.

 Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020