Vesti
Kultura

Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici

Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Nastup balerina iz Gračanice (Foto Kim)

Pedeset pet malih balerina izvelo je različite koreografije klasičnog i modernog baleta. Podeljene u više grupa, balerine su plesale uz dela poznatih kompozitora klasične i moderne muzike, da bi završile uz pesmu Đorđa Balaševića - "Da rata ne bude". Sa njima je godinu dana radila koreograf i balerina iz Beograda Una Stepanović.

„Una je stvarno savršena učiteljica. Bilo mi je jako lepo da sarađujem sa njom i ovaj koncert je bio stvarno sjajan. Reakcija publike je bila baš dobra“, kazala je trinaestogodišnja balerina Ema Karadolami.

„Osećam se prelepo. Oduševljena sam, zahvaljujem se Uni što nam je pomagala u ovim mesecima da spremimo koncert. Mnogo mi se svidelo i želim da kažem samo da ćemo nataviti sledeće godine da radimo sa njom“, kazala je za RTVK Kim Natalija Bogdanović.

Priprema za ovaj koncert trajala je poslednja dva meseca. Koreograf Una Stepanović posle nastupa je rekla da je oduševljena onim što su večeras pokazale njene učenice.

„Prezadovoljna sam njihovim nastupom. Veoma sam uzbuđena i evo plačem od kako smo završili koncert. Mnogo sam ponosna na decu i na njihov napredak i trud i rad, i svu ljubav koju su pokazali danas. Na ovom koncertu smo pokazali sve što smo radili tokom cele godine ali je rediteljski deo rađen oko dva meseca. Imali smo 17 koreografija i igralo je 55 balerina“, kaže Una za RTV Kim.

Škola baleta Doma kulture Gračanica postoji već pet godina, a u tom periodu ovdašnje balerine postigle su veliki uspeh.

„Mišljenja smo da je Škola baleta u Gračanici dokaz da i sredine sa daleko manjom logistikom i infrastrukturom mogu ostvariti zapažene rezultate. To potvrđuju i brojne nagrade na festivalima i takmičenjima. Svi ovi uspesi ne bi bili mogući bez pomoći Instituta za umetničku igru. Godinama sa decom iz Gračanice posvećeno su radili Aleksandar Ilić, prvi solista baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i koreograf i profesor Instituta za umetničku igru, Milica Bezmarević , baletska umetnica i prvakinja baleta u Narodnom pozorištu, kao i koreograf i balerina Una Stepanović koja se prošle godine pridružila timu“, rekla je Snežana Bursać ispred Doma kulture.

Bursaćeva se zahvalila Ministarstvu kulture Republike Srbije i Opštini Gračanica na pomoći i kupovini kostima za balerine.

Nakon večerašnjeg koncerta balerine i njihova koreografkinja idu na zasluženi letnji odomor a nove koreografije i nastupi očekuju ih već od septembra.Ostale vesti

Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022
’’Đedov sabor’’ 6. i 7. avgusta u Osojanu
Savez amatera Kosova i Metohije i Dom kulture “Gračanica”, a ove godine im se pridružuje i Kulturni centar “Dragica Žarković” iz Kosovske Mitrovice, organizuju manifestaciju “Đedov sabor” koja se u Osojanu održava 6. i 7. avgusta ove godine. Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić, gostujući u jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica rekao je da će i ove godine dati sve od sebe zajedno sa ostalim organizatorima da ova manifestacija protekne po planu.
  • 04.08.2022
Počinje novi Eko art fest
Tokom leta i jeseni na severu Кosova će biti upriličen četvrti po redu Eko art fest. Ovogodišnji festival, čiji je organizator mitrovački "Akvarijus", biće realizovan pod sloganom "Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj" (3R’s: Reduce, Reuse, Recycle).
  • 03.08.2022
Scene iz žitija Svetog Marka po prvi put
Ovih dana se u crkvi Svetog Marka u Šilovu privodi kraju nesvakidašnje freskopisanje scena iz Žitija Svetog Apostola Marka, jedinstveno u svetu.
  • 22.07.2022
Izvođači iz devet gradova na 55. Manifestaciji “Akordi Leška”
Kulturna manifestacija “Akordi Leška” održava se punih 55 godina i okuplja vokalne soliste koji nastupaju u revijalnom i takmičarskom delu programa boreći se za prvi glas ovog prestižnog i tradicionalnog takmičenja.
  • 20.07.2022