Vesti
Kultura

Završeno snimanje filma „Sporazum“

Poslednji kadrovi za film „Sporazum“ snimljeni su juče u povratničkom selu Ćeranovica u opštini Novo Brdo. Režiser i scenarista Predrag Radonjić očekuje da se njegov prvenac pred publikom nađe na leto.
Završeno snimanje filma „Sporazum“
Završna scena iz filma

Film „Sporazum“ prati sudbinu povratnika koji posle godina izgnanstva odlučuje da se vrati u svoje rodno mesto. Na tom putu ga čeka iznanađenje koje će od njega zahtevati da donese tešku odluku i postigne sporazum.

 „Sporazum“ je, inače, prvi film čiji su svi kadrovi snimljeni na Kosovu. Rađen u skromnim uslovima, ali sa puno entuzijazma. Zbog toga, scenarista i režiser Predrag Radonjić očekuje da ovaj film bude pravo čudo.

 „Osećam neku vrstu olakšanja ali i tuge što je snimanje filma završeno. S obzirom u kakvim okolnostima i sa kakvim sredstvima smo ovaj film radili, mislim da je ovo pravo malo čudo. Predstoji nam rad na postprodukciji koja ima mnogo faza i koja je veoma zahtevna i skupa, ali verujem da će se film pojaviti za nekoliko meseci i da ćemo dokazati da smo i u ovakvim okolnostima uspeli da napravimo nešto što će biti dobar i primećen film“, kaže Radonjić.

Glavna uloga poverena je prvaku Niškog pozorišta Aleksandru Mihailoviću. Snimanje na autentičnim lokacijama na Kosovu, po njemu, filmu daje posebnu težinu.

„Drugačije je i za mene dok igram kada znam da je to upravo na ovom prostoru i mislim da će se to osetiti i kroz film. Svi mi smo imali neki unutrašnji naboj dok smo radili. Mislim da nije isto snimati ovakvu priču negde van Kosova. Svi likovi koji će prodefilovati kroz film nose neku svoju priču. Neko tamniju, neko nešto svetliju, ali u suštini svi su oni neki zarobljeni likovi u ovom kotlu koji se zove Kosovo“.

Marijan Todorović koji tumači lik Albanca Ljuana zadovoljan je i ulogom koja mu je dodeljena, ali i saradnjom sa čitavom ekipom.

„Što se rada na filmu tiče, što se ekipe tiče, pa i mesta gde smo boravili i snimali, ja sam prosto fasciniran. Fasciniran sam i ljudima i prostorima i svime što je ovaj film pratilo, pa i to kako smo ga uopšte doveli do kraja“.

Zajedno sa „Srpskim slovom“ na produkciji filma radi i RTV KIM. Direktor ove kuće Isak Vorgučić kaže da „Sporazum“ pokazuje realan život Srba i Albanaca na Kosovu.

„To je priča puna jakih poruka, veoma slikovita, pokazuje jasno stanje na Kosovu nakon 1999. godine i ono kroz šta prolaze i Srbi koji tu žive i oni koji se vraćaju, pa i Albanci sa njima. Moja osećanja su pomešana, to je bio jedan naporan rad u teškim uslovima, ali mislim da će rezultati biti odlični i da će to biti jedan odličan i dobro prihvaćen film“, kaže Vorgučić.

Osim Ćeranovice, film je sniman i na lokacijama u opštini Gračanica i u Velikoj Hoči.Ostale vesti

Otvorena Likovna kolonija „Vidovdan 2020“
Izložbom najvrednijih slika iz fundusa Galerije Doma kulture u Gračanici otvorena je 22. Likovna kolonija „Vidovdan 2020“, ali i ovogodišnje „Vidovdanske svečanosti“.
  • 04.06.2020
Likovna kolonija i početak Vidovdanskih svečanosti bez publike
Večeras, u galeriji Doma kulture „Gračanica“ sa početkom u 19 časova, počinju Vidovdanske svečanosti i otvaranje 22. gračaničke Likovne kolonije „Vidovdan 2020“. Otvaranju Kolonije prisustvovaće samo slikari, predstavnici medija i pokrovitelji.
  • 04.06.2020
Virtuelnom izložbom obeležen Međunarodni dan dece
Povodom Međunarodnog dana deteta, organizacija Domovik u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“, a uz podršku UNICEF-a, organizovala je virtuelnu izložbu dečijih radova pod nazivom „Mala umetnost cveta dok sloboda čeka“.
  • 01.06.2020
U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti
Dom kulture Gračanica, bez obzira na epidemiju virusa KOVID-19, za Vidovdanske svečanosti sprema „redovan“ repertoar. Svečanosti će zvanično biti otvorene 04. juna kada će u galeriji Doma kulture početi „Vidovdanska likovna kolonija 2020.“
  • 01.06.2020
„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020