Vesti
Kultura

Završen “Grafest”

Drugi po redu festival dokumentarnog filma “Grafest”, završen je sinoć u Gračanici dodelom nagrada najboljim filmovima u četiri kategorije, kao i jednom specijalnom nagradom.

Žiri festivala, koga su činili Zoran i Svetlana Popović, Đorđe Jevtić, Sonja Blagojević i Marijana Simić, složio se da su svi filmovi prikazani na festivalu bili "ujednačenog kvaliteta".

Nagrađeni ovogodišnjeg “Grafesta” su Jelena Nikić, Milan Mihajlović i Zoran Toković za film "Zločin bez kazne-dan kada je sve gorelo", zatim Predrag Radonjić za film "Pozorište iz kutije za cipele", Sonja Ristić za rad "Samoća" kao i Goran Andrejević za rad "Na Badnje veče".

Žiri je ove godine dodelio i specijalnu nagradu za prodoran, inovativan i duhovit pristup istraživačkom novinarstvu. Dobili su je Budimir Ničić i Ivan Miljković.

Autorka filma "Samoća" Sonja Ristić kazala je da nagrada znači mogućnost da se ukaže društvu da više treba da se brine o starijim licima.

"Film govori o ljudima koji su ostavljeni, zaboravljeni. Volela bih da skrenem pažnju Centrima za socijalni rad, međunarodnim organizacijama, da pomognu", kazala je Ristić.

Film "Pozorište iz kutije za cipele" Predraga Radonjića, dobio je nagradu za složenu narativnu strukturu baziranu na provokativnim slojevima. O svom filmu, autor kaže da oslikava rad prištinskog pozorišta, koje je delovalo u neobičnim okolnostima.

"Fenomen pozorišta koje igra predstave za četiri bake u Đakovici ili jednu baku u Uroševcu, privukao je pažnju svetskih medija, pa tako i mene. Ja se nadam da će mi ova nagrada biti motiv da naučim puno toga o dokumentarnom filmu, da bi, ukoliko nastavim da se bavim time, mogao da malo ozbiljnije priđem temi", rekao je Radonjić.

Članica žirija Svetlana Popović, rekla je da je svih petoro članova žirija radilo skladno.

"Videli smo vrlo različite radove, u nekim pre svega televizijskim formatima, i nismo se vodili rangiranjem u smislu da postavimo nekoga ko bi bio najbolji. Trudili smo se da izaberemo određeni broj radova koji je na nas ostavio izrazitiji utisak, da onda pokušamo da definišemo šta je to posebno dobro i nekog posebnog kvaliteta", rekla je Svetlana Popović.

Za ovogodišnji “Grafest” bilo je prijavljeno 30 dokumentarnih filmova lokalnih autora.Ostale vesti

Izložba slika i skulptura Predraga Drgovića u Gračanici
Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju izložbu slika i skulptura Predraga Dragovića „Preko pepela“.
  • 23.10.2021
Nagrada
Književna manifestacija "Pesnička reč u čast profesora i književnika Slobodana Kostica", biće održana sutra, 23. oktobra u kripti crkve Svetog Marka u Beogradu, sa početkom u 18.00 časova.
  • 22.10.2021
Olivera Radić dobitnica nagrade za novinarsku humanost
Novinarka prištinskog "Jedinstva" Olivera Radić ovogodišnja je dobitnica nagrade za novinarsku humanost “Đoko Vještica”, jednoglasno je odlučio žiri Udruženja novinara Srbije.
  • 22.10.2021
Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova i Metohije „Venac“, pokrenuo je internet kanal „TVnet Venac“.
  • 22.10.2021
Gračanica: U subotu premijera predstave

Polaznici Škole glume Narodnog pozorišta u Prištini, u subotu, 23. oktobra u 13 sati će premijerno u Domu kulture “Gračanica” izvesti komediju "Veselo povrće".

  • 21.10.2021
Petar Sarić ovogodišnji dobitnik nagrade „Borisav Stanković“

Ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade „Borisav Stanković“ koju je ustanovila i dodeljuje istoimena književna zajednica iz Vranja je književnik sa Kosova Petar Sarić za celokupno stvaralaštvo koje sačinjavaju četiri knjige poezije i sedam romana, saopšteno je na konferenciji za novinare.

  • 20.10.2021