Vesti
Kultura

Završen festival ’’Mirdita, dobar dan", nagrada Nori Ahmetaj

Festival „Mirdita, dobar dan!“ završen je sinoć u Prištini prikazivanjem filma „Teret“ reditelja Ognjena Glavonića i uručenjem festivalske nagrade aktivištkinji za ljudska prava Nori Ahmetaj.
Završen festival ’’Mirdita, dobar dan
Nora Ahmtaj nagrađena na završnici festivala (Foto Integra)

Na zatvaranju osme „Mirdite, dobar dan!“, a prvog festivalskog izdanja održanog u Prištini, direktor nevladine organizacije Integra, Kuštrim Koljići, posebno se zahvalio „svim umetnicima, novinarima i aktivistima koji su došli iz Beograda“.

Predstavnica nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava iz Beograda Fjona Jelići uzvratila je „na neverovatno toploj dobrodošlici Prištine“.

„Vraćamo se kući u Beograd sa predivnim utiscima, radosni i ponosni što je festival ovako dobro prošao u Prištini. To što se festival završava ne znači da treba da prestane naša saradnja i komunikacija, da prestajemo da radimo na zbližavanju…“, rekla je Jelići.

Organizatori su bili najavili da je cilj trodnevnog festivala predstavljanje u Prištini moderne umetničke, kulturne i društvene scene Srbije.

Kako je navedeno, nagradu „Mirdita, dobar dan!“ Nora Ahmetaj je dobila, između ostalog, „za doprinos u dokumentovanju ratnih zločina i kršenju ostalih ljudskih prava, osnaživanje marginalizovanih grupa poput civilnih žrtava rata, produbljenje saradnje naroda i zemalj koji su prošli kroz rat i sukobe i krize“.

Direktorka Centra za istraživanje, dokumentaciju i objavljivanje iz Prištine je primajući nagradu u „Kino Amrata“ rekla da je „jako bitna saradnja na Zapadnom Balkanu, kao i između srpskog i albanskog naroda“.

„Bitno je da kroz rad dokazujemo naše ciljeve, ne kroz reči. Radosna sam što sam videla jako puno mladih ljudi ovde. Bitno je da prenesemo energiju u neku novu fazu. Bez te saradnje i otvaranja nećemo daleko stići. Nadam se da će se ‘Mirdita, dobar dan’ nastaviti“, rekla je Ahmetaj.

Festival „Mirdita, dobar dan!“ organizovali su Integra, Inicijativa mladih za ljudska prava, Forum ZFD, DAM Festival i Građanske Inicijative, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo, Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju i Fonda braće Rokfeler.Ostale vesti

Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022