Vesti
Kultura

Završen festival ’’Mirdita, dobar dan", nagrada Nori Ahmetaj

Festival „Mirdita, dobar dan!“ završen je sinoć u Prištini prikazivanjem filma „Teret“ reditelja Ognjena Glavonića i uručenjem festivalske nagrade aktivištkinji za ljudska prava Nori Ahmetaj.
Završen festival ’’Mirdita, dobar dan
Nora Ahmtaj nagrađena na završnici festivala (Foto Integra)

Na zatvaranju osme „Mirdite, dobar dan!“, a prvog festivalskog izdanja održanog u Prištini, direktor nevladine organizacije Integra, Kuštrim Koljići, posebno se zahvalio „svim umetnicima, novinarima i aktivistima koji su došli iz Beograda“.

Predstavnica nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava iz Beograda Fjona Jelići uzvratila je „na neverovatno toploj dobrodošlici Prištine“.

„Vraćamo se kući u Beograd sa predivnim utiscima, radosni i ponosni što je festival ovako dobro prošao u Prištini. To što se festival završava ne znači da treba da prestane naša saradnja i komunikacija, da prestajemo da radimo na zbližavanju…“, rekla je Jelići.

Organizatori su bili najavili da je cilj trodnevnog festivala predstavljanje u Prištini moderne umetničke, kulturne i društvene scene Srbije.

Kako je navedeno, nagradu „Mirdita, dobar dan!“ Nora Ahmetaj je dobila, između ostalog, „za doprinos u dokumentovanju ratnih zločina i kršenju ostalih ljudskih prava, osnaživanje marginalizovanih grupa poput civilnih žrtava rata, produbljenje saradnje naroda i zemalj koji su prošli kroz rat i sukobe i krize“.

Direktorka Centra za istraživanje, dokumentaciju i objavljivanje iz Prištine je primajući nagradu u „Kino Amrata“ rekla da je „jako bitna saradnja na Zapadnom Balkanu, kao i između srpskog i albanskog naroda“.

„Bitno je da kroz rad dokazujemo naše ciljeve, ne kroz reči. Radosna sam što sam videla jako puno mladih ljudi ovde. Bitno je da prenesemo energiju u neku novu fazu. Bez te saradnje i otvaranja nećemo daleko stići. Nadam se da će se ‘Mirdita, dobar dan’ nastaviti“, rekla je Ahmetaj.

Festival „Mirdita, dobar dan!“ organizovali su Integra, Inicijativa mladih za ljudska prava, Forum ZFD, DAM Festival i Građanske Inicijative, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo, Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju i Fonda braće Rokfeler.Ostale vesti

Vojvođanska tambura u kosovskom „Vencu“

Nacionalni Ansambl narodnih igara i pesama „Venac“ planira da u svoj repertoar uvrsti i tamburicu, pa su tim povodom u Gračanicu stigli tamburaški eksperti kako bi zajedno sa članovima ovog ansambla pokrenuli radionicu.

  • 07.12.2021
Četiri prva mesta za balerine iz Gračanice

Balerine iz Baletske škole Doma kulture „Gračanica“ osvojile su prva četiri mesta na Prvom internacionalnom takmičenju u klasičnom i modernom baletu, koje organizuje Srpska asocijacija plesnih organizacija (SAPO).

  • 05.12.2021
Gračanica: Svetlom pisana istorija srpske škole glume
U Domu kulture "Gračanica otvorena" je izložba "Vek i po srpske škole glume” višeg umetničkog saradnika na katedri glume Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu Pavla Lazića koja je organizovana povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji.
  • 03.12.2021
Sutra počinje radionica

Dom kulture „Gračanica“ organizuje treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“, koja će trajati od 03. do 09. decembra. Na radionici će učestvovati učenici osnovnih škola, uzrasta od 10 do 15 godina.

  • 02.12.2021
Večeras premijera filmova
U bioskopu Doma kulture Gračanica večeras će biti premijerno prikazana dva filma - "Gučijevi" i "Enkanto".
  • 02.12.2021
Završen „Grafest“. Prva nagrada reditelju Rastku Šejiću
Dodelom priznanja najboljim autorima dokumentarnih filmova i reportaža završen je jubilarni, deseti po redu, Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest". Prva nagrada pripala je Rastku Šejiću iz Beograda za dokumentarni film „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“. Drugo mesto na festivalu osvojila je Radmila Vulićević, a treće Ana Marković.
  • 01.12.2021