Vesti
Kultura

Završen Eko art fest

Četvrti Eko art fest u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici završen je otvaranjem izložbe plakata i koncertom grupe „Danilov doživljaj Beča“.

Završen Eko art fest
Miljana Dunđerin, organizatorka festivala (Foto Radio Mitrovica sever)

Na završnici festa otvorena je izložba najboljih radova koji su učestvovali na konkursu za najbolje grafičko rešenje plakata na temu „Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj“.

Direktorica PKC „Akvarijus“ Miljana Dunđerin pozdravila je prisutne i istakla da je ovogodišnjim programom postignuto dosta toga i da se aktivno radilo na podizanju ekološke svesti.

„Ostaje da vidimo kakav je bio naš uticaj i šta smo sve uradili za četiri godine održavanja festa. Entuzijasti smo i verujemo u to. Ono što mi je posebno drago, to je izložba koja predstavlja različiti način razmišljanja pojedinaca i na koji način možemo da utičemo putem umetnosti na ekologiju. Plakati govore da stvarno možemo da utičemo na ekologiju i šaljemo jasnu poruku“ rekla je Dunđerin.

Petočlani čiri u sastavu Tamara Pešić, Haris Ličina, Aleksandar Kasalović, Jasmina Cvetić i Stefan Stevanović, proglasio je plakat autora Miloša Dobrića kao najbolje osmišljeno rešenje, koje ima za cilj da prenosi ekološku poruku i zadatak za sve nas. Autor najboljeg plakata je nagrađen novčanom nagradom od 1.000 evra.

„Kesa, kao simbol potrošačkog društva, iako ne predstavlja najveći ekološki problem, zauzela je svoje mesto u lancu zagađivanja i predstavlja jedan od predmeta koje olako shvatamo i vrlo brzo ga odbacujemo, a sve zbog svoje praktičnosti i lične udobnosti. Autor je na veoma jasan grafički način prikazao kesu u trenutku odbacivanja, svesno birajući ovaj momenat, jer upravo on predstavlja tačku moguće promene paradigme“ navodi se u stručnom obrazloženju žirija.

Autor plakata Miloš Dobrić kaže da je uz pomoć tipografije pokušao da prenese poruku ljudima da prestanu da zagađuju okolinu i da nešto individualno urade povodom toga.

„Prva asocijacija na zagađivanje je kesa a kesa je nešto što najčešće koristimo, iako dosta puta nije potrebna. Ljudi je najčešće koriste jednom i posle toga je bace, ispred kuće ili negde u parku ili u reku, i onda ona tu ostane. Ljudima bih poručio da imamo jednu planetu Zemlju i da neće zauvek da bude ovakva ako je ne čuvamo zajedničkim snagama“ rekao je Dobrić.

U uži izbor ušli su radovi autora: Nikolija Aleksić (Zvečan), Đorđe Baščarević (Prag, Češka), Stefan Boškoćević (Štrpce), Milana Vukomanović (Novi Sad), Desanka Damjanović (Beograd), Milan Dobrić (Kosovska Mitrovica), Milan Kabašić (Kosovska Mitrovica), Kosta Milovanović (Beograd), Nuredin Rupić (Novi Pazar) i Veselj Saliji (Kosovska Kamenica).

Niški bend „Danilov doživljaj Beča“ nastupio je nakon otvaranja izložbe i koncertom zvanično zatvorio četvrti Eko art fest.

Tokom trajanja festa održan je veliki broj ekološko-umetničkih radionica, predstava, izložba dečijih radova, koncerata i ostalih aktivnosti o podizanju ekološke svesti.

Organizator Eko art festa je Privatni kulturni centar „Akvarijus“, koji je ove godine održan uz podršku Švajcarske kancelarije za saradnju i razvoj.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022