Vesti
Kultura

Završen Eko art fest

Četvrti Eko art fest u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici završen je otvaranjem izložbe plakata i koncertom grupe „Danilov doživljaj Beča“.

Završen Eko art fest
Miljana Dunđerin, organizatorka festivala (Foto Radio Mitrovica sever)

Na završnici festa otvorena je izložba najboljih radova koji su učestvovali na konkursu za najbolje grafičko rešenje plakata na temu „Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj“.

Direktorica PKC „Akvarijus“ Miljana Dunđerin pozdravila je prisutne i istakla da je ovogodišnjim programom postignuto dosta toga i da se aktivno radilo na podizanju ekološke svesti.

„Ostaje da vidimo kakav je bio naš uticaj i šta smo sve uradili za četiri godine održavanja festa. Entuzijasti smo i verujemo u to. Ono što mi je posebno drago, to je izložba koja predstavlja različiti način razmišljanja pojedinaca i na koji način možemo da utičemo putem umetnosti na ekologiju. Plakati govore da stvarno možemo da utičemo na ekologiju i šaljemo jasnu poruku“ rekla je Dunđerin.

Petočlani čiri u sastavu Tamara Pešić, Haris Ličina, Aleksandar Kasalović, Jasmina Cvetić i Stefan Stevanović, proglasio je plakat autora Miloša Dobrića kao najbolje osmišljeno rešenje, koje ima za cilj da prenosi ekološku poruku i zadatak za sve nas. Autor najboljeg plakata je nagrađen novčanom nagradom od 1.000 evra.

„Kesa, kao simbol potrošačkog društva, iako ne predstavlja najveći ekološki problem, zauzela je svoje mesto u lancu zagađivanja i predstavlja jedan od predmeta koje olako shvatamo i vrlo brzo ga odbacujemo, a sve zbog svoje praktičnosti i lične udobnosti. Autor je na veoma jasan grafički način prikazao kesu u trenutku odbacivanja, svesno birajući ovaj momenat, jer upravo on predstavlja tačku moguće promene paradigme“ navodi se u stručnom obrazloženju žirija.

Autor plakata Miloš Dobrić kaže da je uz pomoć tipografije pokušao da prenese poruku ljudima da prestanu da zagađuju okolinu i da nešto individualno urade povodom toga.

„Prva asocijacija na zagađivanje je kesa a kesa je nešto što najčešće koristimo, iako dosta puta nije potrebna. Ljudi je najčešće koriste jednom i posle toga je bace, ispred kuće ili negde u parku ili u reku, i onda ona tu ostane. Ljudima bih poručio da imamo jednu planetu Zemlju i da neće zauvek da bude ovakva ako je ne čuvamo zajedničkim snagama“ rekao je Dobrić.

U uži izbor ušli su radovi autora: Nikolija Aleksić (Zvečan), Đorđe Baščarević (Prag, Češka), Stefan Boškoćević (Štrpce), Milana Vukomanović (Novi Sad), Desanka Damjanović (Beograd), Milan Dobrić (Kosovska Mitrovica), Milan Kabašić (Kosovska Mitrovica), Kosta Milovanović (Beograd), Nuredin Rupić (Novi Pazar) i Veselj Saliji (Kosovska Kamenica).

Niški bend „Danilov doživljaj Beča“ nastupio je nakon otvaranja izložbe i koncertom zvanično zatvorio četvrti Eko art fest.

Tokom trajanja festa održan je veliki broj ekološko-umetničkih radionica, predstava, izložba dečijih radova, koncerata i ostalih aktivnosti o podizanju ekološke svesti.

Organizator Eko art festa je Privatni kulturni centar „Akvarijus“, koji je ove godine održan uz podršku Švajcarske kancelarije za saradnju i razvoj.Ostale vesti

Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023
Jovanu Zafiroviću nagrada ’’Poenta’’ za knjigu ’’Glavom kroz stid’’
Aforističar Jovan Zafirović je dobitnik ovogodišnje nagrade „Poenta“ koja se tradicionalno dodeljuje mladom autoru u okviru Novosadskog festivala knjige. Zafirović je nagrađen za knjigu „Glavom kroz stid“ koju su 2022. godine objavili mitrovački Privatni kulturni centar (PKC) „Akvarijus“ i Društvo književnika КiM.
  • 01.09.2023