Vesti
Kultura

Završen džez i bluz festival u Zvečanu

U Zvečanu je sinoć završen dvanaesti po redu džez i bluz festival "Nort siti". Ovogodišnji festival bio je humanitarnog karaktera.
Završen džez i bluz festival u Zvečanu
Nastup Torante Dejvis (Foto KPR)

Dvodnevni Džez i bluz festival – North sity, održan 30. i 31. maja u Domu kulture u Zvečanu ove godine je humaniternog karaktera i sav prihod od festivala biće uplaćen na račun Vlade Republike Srbije za poplavom ugroženo stanovništvo.

Tradicija negovanja džez i bluz zvuka, odabir izvodjača iz redova svetske elite uključujući „svetske, a naše“ i visoki kvalitet muzičkog programa, ovu medjunarodnu manifestaciju oprvdano svrstava u najbolje kulturne manifestacije u jugoistočnoj Evropi koja je za 12 godina ugostila oko 600 izvodjača iz preko 30 zemalja.

Praznik džeza i bluza u podeljenom gradu na Ibru započeo je u četvrtak promocijom festivala u “Soho baru” nastupom našeg benda „Luz Azul“ zvucima fascinantnog spoja sambe i džeza, a nastavljen je džem sešnom gostiju pridošlih iz Sjedinjenih Američkih Država.

Festival je ovorio „Jazz Mikan Trio“ iz San Dijega, predvođen virtuozom na klaviru Mikanom Zlatkovićem iz Prištine, koji od kraja 90-ih gradi izvanrednu karijeru u San Dijegu je kombinacijom klasičnog džeza, bi-bapa, svinga i latino ritmova na poseban i inventivan način, savršenom sviračkom tehnikom predstavila autentični džez tzv Zapadne obale. Ovacijama i aplauzom su pozdravljene istovremene improvizacje na kontrabasu i zahtevne vokalne deonice neverovatne Keti Tirou.

Publika je sa posebnim oduševljenjem pozdravila doajena ovdašnje muzičke scene Petra Rakića koji je svojevremeno izmedju ostalih sa Mikanom postavio temelje džez kulture.

Posle nastupa francuskog saksofoniste Mikaela Kuviliona koji je sa svojim sekstetom i toplim vokalom Žulije Šerer predstavio autorski projekat “Art Fank” kako je sam rekao zadovoljan interakcijom publike kojoj su se dopali “upakovani zvuci džeza, fanka i soula” usledio je nastup apsolutne zvezde večeri Tornete Dejvis koja je podigla atmosferu do usijanja.

Moćan glas, izvanredna interpretacija i izražena emocionalnost kraljice bluza iz Detroita su podigli publiku svih generacija na noge, koja je pevala i pesala sa Tornetom, koja je ispraćena gromoglasnim višeminutnim aplauzom.

Nastupu vanserijskog džez gitariste Pitera Bernštajna čiji nastup njegovom željom nije audio-video zabeležen prisustvovali su svi učesnici festivala. Zajedno sa Dag Veisom i Bil Stjuartom, zvuci klasičnog džeza u virtuoznom izvodjenju Bernštajnovog “Mostly monk trio” su probudili nostalgiju vremešnijih generacija i emocije, koje je publika podržavala emocijama .

“Muzičar na sceni mora da pruži ne ono što mu sa lakoćom ide, već da da maksimum u onome što može da izvede”, rekao je Bernštajn predstavnik Njujorške džez scene od 1989. godine koji iza sebe ima preko 80 albuma, nebrojeno, nastupa, festivala, poznat po saradnji sa legendrnim bubnjarom Džimijem Kobom i gitaristom Džimom Holom.

Kulminacija druge večeri festivala je nastup predstavnika bluza Leni “Fazi” Rankinsa prepoznatljivog po gitari i neverovatnim vokalnim sposobnostima. Ovaj harizmatični izvođač je svojom zaraznom energijom i neverovatnom komunikacijom sa publikom dokazao da je izuzetan zabaljač.

“Jedino što sam želeo od detinjstva u životu je da sviram. Ako ne iznesete svoja osećanja tako da ih publika razume i podeli sa vama, onda niste ništa uradili”, rekao je Leni čiji su nastup podržavali Keti Tirou-bas, bubnjar Met Vitek i gitara Petar Rakić.

Negujući tradiciju predstavljanja popularnih izvodjača iz zemlje, festival je zatvoren nastupom benda “Deca loših muzičara”.

Druženje učesnika festival i publike nastavljano je džem sešnima u rok školi “CRYM”. U podeljenom gradu na Ibru, zvuci džeza i bluza odzvanjali su do ranih jutarnjih časova.

Festival je organizovala “Unija M”, suorganizator je bio Studentski centar „Priština“ - Kosovska Mitrovica, pokrovitelji Telekom Srbija, Opština Kosovska Mitrovica, UNDP, Ministarstvo Kulture Republike Srbije, Kancelarija za KiM i drugi, a sponzori Opština Zvečan i samostalni privrednici i ugostitelji sa severa Kosova.Ostale vesti

’’Uprkos svemu’’ u gradu na Ibru
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića, posvećen radu Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici, priča je o kolektivu koji je pokazao da se ljubav prema umetnosti ne može uništiti. Film koji kroz priču o životu jedne institucije, govori o sudbini srpskog naroda, kulture, postojanja i identiteta na Kosovu, prikazan je sinoć u severnom delu Kosovske Mitrovice.
  • 26.02.2021
Projekcija filma
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića posvećen radu Narodnog pozorišta Priština biće premijerno prikazan danas u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.
  • 25.02.2021
Veče ruskih romansi u Gračanici
U Domu kulture u Gračanici večeras će biti održan Koncert ruskih romansi.
  • 25.02.2021
Ne postoji pilula za sreću
Predstava „Placebo“, po tekstu Aleksandra Jugovića, a u režiji Isidore Goncić, premijerno je izvedena pred publikom u Gračanici. "Predstava je izgledala baš kako sam želela, tako da sam presrećna", rekla je rediteljka nakon premijere. Publika je trud ekipe NPP-a pozdravila dugotrajnim aplauzom.
  • 24.02.2021
Nova pozorišna komedija pred publikom u Gračanici
Crna komedija „Placebo“ po tekstu Aleksandra Jugovića a u režiji mlade rediteljke Isidore Goncić premijerno će biti izvedena večeras pred publikom u Gračanici. Predstavu izvodi Narodno pozorište Priština, a sa domaćim glumcima zajedno na sceni će igrati i nekoliko beogradskih.
  • 24.02.2021
Koncert Ruske romanse u četvrtak u Gračanici

Pokrajinski kulturni centar Priština-Leposavić i Dom kulture „Gračanica“ 25. februara u 19 časova organizuju koncert Ruskih romansi u velikoj sali Doma kulture.

  • 22.02.2021