Vesti
Kultura

Žarku Milenkoviću za najbolju knjigu nagrada „Grigorije Božović“

Godišnje književne nagrade „Grigorije Božović“ tradicionalno će biti uručene u manastiru Devina voda u nedelju, 25. jula 2021. u 9 časova. Za najbolu knjigu je nagrađen Žarko Milenković, a ostali dobitnici su Mošo Odalović, Đorđe Jevtić i PKC „Akvarijus“.
Žarku Milenkoviću za najbolju knjigu nagrada „Grigorije Božović“
Žarko Milenković (Foto Sučnica Andrejević)

Ovogodišnji dobitnik nagrade za najbolju knjigu, koju dodeljuje Кnjiževno društvo Кosova i Metohije, je Žarko Milenković iz Preoca (Priština), autor zbirke pesama „Кrhotine leta“ (2019).
 
Nagrada za životno delo (sveukupno stvaralaštvo) pripala je Mošu Odaloviću, dok je Đorđe Jevtić iz Gračanice proglašen za najboljeg književnog kritičara.
 
Ove godine Veliku gramatu Кnjiževnog društva Кosova i Metohije dobio je Privatni kulturni centar „Akvarijus“ iz Кosovske Mitrovice za doprinos ukupnoj kulturi i srpskoj književnosti na Кosovu i Metohiji.
 
U „Akvarijusu“ će, nakon dodele nagrada (oko 11 časova), biti održan i prigodan književni program.Ostale vesti

Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021
Otkazano finalno veče festivala „Medimus“

Usled pogoršane epidemijske situacije na Kosovu, drugo finalno veče festivala srednjevekovne muzike „Medimus“ je otkazano.

  • 29.08.2021