Vesti
Kultura

Žarko Milenković u užem krugu kandidata za nagradu ’’Branko Miljković’’

Pesnik sa centralnog Kosova Žarko Milenković se nalazi u užem krugu od 12 kandidata za nagradu "Branko Miljković" koja se dodeljuje za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku u 2022. godini, saopšteno je iz Niškog kulturnog centra.
Žarko Milenković u užem krugu kandidata za nagradu ’’Branko Miljković’’
Žarko Milenković (Foto Milan Kabašić/PKC ''Akvarijus'')

Milenković je u konkurenciji zahvaljujući knjizi "Svakodnevno ubijanje života" koju je prošle godine objavio "Arhipelag" iz Beograda.

Ime dobitnika nagrade biće poznato u ponedeljak 3. aprila, a o pobedniku će odlučiti žiri u sastavu: dr Jelena Mladenović, Miodrag Raičević i Petar Matović.

Nagradu dodeljuje Grad Niš i ove godine će biti dodeljena po 52. put. Čine je statueta, povelja i novčani iznos, a biće svečano dodeljena tokom aprila ili maja, na svečanosti u Gradskoj kući u Nišu.

Tehnički organizator događaja je Niški kulturni centar, a finansijski deo nagrade obezbeđuje Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

O autoru

Žarko Milenković (1988, Priština) je pesnik, književni kritičar i proučavalac književnosti.

Objavio je knjige pesama "Kenotaf" (2014) i "Krhotine leta" (2019), kao i knjigu eseja "Tmina i praznina, Horror vacui u srpskoj poeziji XX i XXI veka" (2021).

Dobitnik je Godišnje književne nagrade Književnog društva Kosova i Metohije "Grigorije Božović" za najbolju knjigu objavljenu 2019. godine.

Urednik je književnog programa i književnih izdanja Doma kulture "Gračanica".Ostale vesti

Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023
Zajednički koncert Ansambla „Venac“ i „Kolo“ u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova "Venac" i Ansambl narodnih igara i pesama Srbije "Kolo" održaće zajednički koncert u Domu kulture "Gračanica" 11.06.2023. godine sa početkom u 20 časova. 
  • 02.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu" kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine. Manifestacija će se ove godine održati 4. juna 2023. godine.
  • 01.06.2023
Živojin Rakočević dobitnik gran prija na festivalu „Pro poet“
Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević dobitnik je glavne nagrade na Međunarodnom književnom festivalu u Inđiji „Pro poet“.
  • 29.05.2023