Vesti
Kultura

Žarko Milenković u utorak u „Akvarijusu“

Gost mitrovačkog Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ u utorak, 6. oktobra 2020. godine u 19:30 biće književnik iz Prištine (Preoca) Žarko Milenković.
Žarko Milenković u utorak u „Akvarijusu“
Žarko Milenković (Foto arhiva Kim)

Povod za razgovor sa Milenkovićem je njegova nova pesnička knjiga „Krhotine leta“ koja je 2019. godine objavljena u prestižnoj ediciji „Povelja“ Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani u Kraljevu“.

U programu, pored autora, učestvuju Živojin Rakočević, Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Stihove Žarka Milenkovića će kazivati studenti glume Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici Nikola Stanković i Snežana Džogović.

Ulaz je slobodan, a rezervacije poželjne.

Žarko Milenković, pisac i književni proučavalac, rođen je 1988. godine u Prištini. Doktorand je na Odseku za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Pesme, kratke priče, književnu kritiku, eseje i naučne studije objavljuje u dnevnim listovima, umetničkoj periodici, tematskim zbornicima i zbornicima sa naučnih skupova.

Urednik je književnog programa i književnih izdanja Doma kulture „Gračanica“ u Gračanici i časopisa za kulturu „Vidovdanski glasnik“. Objavio je dve zbirke pesama: Kenotaf (2011) i Krhotine leta (2019).

Pažnju javnosti izvan Srbije izazvao je, pak, njegov provokativni pesnički ciklus „Muško pismo“, objavljen u Sarajevskim sveskama 2015. godine. Priredio je više knjiga i zbornika radova.Ostale vesti

Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
  • 28.10.2020

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020
„Femart“ festival u Prištini: Solidarnost i upornost
U Prištini se po osmi put održava Međunarodni festival umetnika i aktivista „Femart“. „To je prvi i jedini feministički festival na Kosovu, ujedno i najveći na Balkanu koji već godinama okuplja umetnike i aktiviste iz celog sveta”, kazala je za RTV Kim menadžerka Femart-a Venera Ismailji.
  • 19.10.2020