Vesti
Kultura

’’Zahuhtavanje’’ pozorišne sezone

Ansambl Narodnog pozorišta u Prištini izvešće večeras u Štrpcu predstavu "Revizor", nastalu po delu Nikolaja Gogolja. Sledeće nedelje pozorište gostuje na severu Kosova, gde će u Zvečanu i Leposaviću igrati "Govornu manu".
’’Zahuhtavanje’’ pozorišne sezone
''Revizor'' u Zvečanu (Foto Milan Kabašić)

Shodno najavama o "značajnijoj prisutnosti" i redovnom igranju predstava za publiku na Kosovu i Metohiji, Narodno pozorište iz Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici, večeras će od 20.00 gostovati u Domu kulture "Sveti Sava" u Štrpcu sa "Revizorom".

"Publika u Štrpcu i okolini nas dugo nije videla. Ja se nadam da će večerašnji susret biti "osveženje" za našu vezu i najava češćih susreta. ’Revizor’ je u formi, izveli smo ga nedavno u Zvečanu, publika je bila vrlo zadovoljna, pa ništa manje ne očekujem večeras na Šari", rekao je za RTV Kim direktor NPP-a Predrag Radonjić.

Predstavu "Revizor" režirao je Maurisi Fare, švajcarski reditelj rodom iz Katalonije. U ovom komadu, pored glumaca iz ansambla Narodnog pozorišta Priština, Milana Vasića, Anike Grujić, Bojana Stojčetovića, Jasmine Stoiljković i Nebojše Đorđevića, igraju i gostujući saradnici prištinskog teatra Aleksandar Mihailović, Igor Filipović i Bojan Veljović. Scenograf je Goran Stojčetović, a kostimograf Sara Bradić.

"Govorna mana" na severu

Proslavljena drama Gorana Markovića sa Tihomirom Stanićem u glavnoj ulozi igraće se 11. oktobra u Zvečanu, a dan kasnije i u Leposaviću.

Crna komedija Gorana Markovića „Govorna mana“ imala je premijeru 1997. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu u režiji Milana Karadžića. Osvojila je brojne nagrade na festivalima u zemlji i svetu, i postala svojevrsni klasik za koju se uvek traži karta više. Izvedena je preko dvesta puta na pozornicama Srbije i regiona i uvek ispraćena aplauzima publike.

Autor ove drame koja je svojevremeno nagrađena na Sterijinom pozorju za najbolji savremeni tekst, proslavljeni filmski reditelj Goran Marković, prihvatio se zadatka da u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština u Gračanici i Zvezdara teatra, i uz učešće mladih glumaca NPP, lično režira novu adaptaciju svoje predstave.

Pored Tihomira Stanića, uloge tumače i glumci Narodnog pozorišta u Prištini, Jelena Orlović i Nebojša Đorđević.

Karte po ceni od 250 dinara za predstavu u Zvečanu mogu se nabaviti na biletarnici Doma kulture i u kafićima "Soho" i "Kuba".

Repertoar Narodnog Pozorišta Priština za oktobar možete preuzeti ovde.Ostale vesti

Virtuelnom izložbom obeležen Međunarodni dan dece
Povodom Međunarodnog dana deteta, organizacija Domovik u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“, a uz podršku UNICEF-a, organizovala je virtuelnu izložbu dečijih radova pod nazivom „Mala umetnost cveta dok sloboda čeka“.
  • 01.06.2020
U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti
Dom kulture Gračanica, bez obzira na epidemiju virusa KOVID-19, za Vidovdanske svečanosti sprema „redovan“ repertoar. Svečanosti će zvanično biti otvorene 04. juna kada će u galeriji Doma kulture početi „Vidovdanska likovna kolonija 2020.“
  • 01.06.2020
„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020