Vesti
Kultura

’’Zahuhtavanje’’ pozorišne sezone

Ansambl Narodnog pozorišta u Prištini izvešće večeras u Štrpcu predstavu "Revizor", nastalu po delu Nikolaja Gogolja. Sledeće nedelje pozorište gostuje na severu Kosova, gde će u Zvečanu i Leposaviću igrati "Govornu manu".
’’Zahuhtavanje’’ pozorišne sezone
''Revizor'' u Zvečanu (Foto Milan Kabašić)

Shodno najavama o "značajnijoj prisutnosti" i redovnom igranju predstava za publiku na Kosovu i Metohiji, Narodno pozorište iz Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici, večeras će od 20.00 gostovati u Domu kulture "Sveti Sava" u Štrpcu sa "Revizorom".

"Publika u Štrpcu i okolini nas dugo nije videla. Ja se nadam da će večerašnji susret biti "osveženje" za našu vezu i najava češćih susreta. ’Revizor’ je u formi, izveli smo ga nedavno u Zvečanu, publika je bila vrlo zadovoljna, pa ništa manje ne očekujem večeras na Šari", rekao je za RTV Kim direktor NPP-a Predrag Radonjić.

Predstavu "Revizor" režirao je Maurisi Fare, švajcarski reditelj rodom iz Katalonije. U ovom komadu, pored glumaca iz ansambla Narodnog pozorišta Priština, Milana Vasića, Anike Grujić, Bojana Stojčetovića, Jasmine Stoiljković i Nebojše Đorđevića, igraju i gostujući saradnici prištinskog teatra Aleksandar Mihailović, Igor Filipović i Bojan Veljović. Scenograf je Goran Stojčetović, a kostimograf Sara Bradić.

"Govorna mana" na severu

Proslavljena drama Gorana Markovića sa Tihomirom Stanićem u glavnoj ulozi igraće se 11. oktobra u Zvečanu, a dan kasnije i u Leposaviću.

Crna komedija Gorana Markovića „Govorna mana“ imala je premijeru 1997. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu u režiji Milana Karadžića. Osvojila je brojne nagrade na festivalima u zemlji i svetu, i postala svojevrsni klasik za koju se uvek traži karta više. Izvedena je preko dvesta puta na pozornicama Srbije i regiona i uvek ispraćena aplauzima publike.

Autor ove drame koja je svojevremeno nagrađena na Sterijinom pozorju za najbolji savremeni tekst, proslavljeni filmski reditelj Goran Marković, prihvatio se zadatka da u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština u Gračanici i Zvezdara teatra, i uz učešće mladih glumaca NPP, lično režira novu adaptaciju svoje predstave.

Pored Tihomira Stanića, uloge tumače i glumci Narodnog pozorišta u Prištini, Jelena Orlović i Nebojša Đorđević.

Karte po ceni od 250 dinara za predstavu u Zvečanu mogu se nabaviti na biletarnici Doma kulture i u kafićima "Soho" i "Kuba".

Repertoar Narodnog Pozorišta Priština za oktobar možete preuzeti ovde.Ostale vesti

„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021
Ansambl „Venac“ započeo proces digitalizacije
Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice počeo je sa digitalizacijom. Cilj je da se celokupni umetnički rad putem interneta prikaže široj narodnoj masi i postane dostupan svima, kazala je za RTV Kim direktorica ove kulturne ustanove Snežana Jovanović.
  • 04.01.2021
Likovna scena u 2020: Pomeranje granice mogućeg
Prošlogodišnja produkcija institucija i pojedinaca koji se bave likovnom umetnošću na Кosovu i Metohiji predstavlja pomeranje granice mogućeg delanja i prezentacije u vanrednim okolnostima. Iako nepoznata široj kulturnoj javnosti, ona svedoči i nanovo potvrđuje svojevrsni fenomen stvaralačke postojanosti i kreativnosti savremene srpske umetnosti i kulture, napisao je za radiokim.net istoričar umetnosti i urednik likovnih programa Doma kulture Gračanica Nebojša Jevtić.
  • 03.01.2021
Uprkos neslobodi i ugroženosti: Najlepša književnost 2020.
Godina iza nas sasvim sigurno neće ostati upamćena po izdavačkim poduhvatima. Pandemija, odnosno percepcija pandemije u većem delu sveta, uslovila je niz do sada nezapamćenih mera i uskraćivanja sloboda, koje, dakako, nisu pogodavale životu umetnosti, pa tako ni afirmaciji pisane reči. Takva situacija verovatno je primorala i srpske pisce sa Кosova i Metohije da svoje završene rukopise ne predaju u štampu ove godine, jer je bilo jasno da usled otkazivanja gotovo svih književnih manifestacija, neće moći da svoje knjige predstave javnosti na adekvatan način, piše za radiokim.net Aleksandar Dunđerin.
  • 30.12.2020