Vesti
Kultura

"Zadatak umetnosti je da progovori"

Rusko ostvarenje "Dovlatov" u kojem glavnu ulogu tumači mladi srpski glumac Milan Marić otvorilo je četvrti po redu "Kosovo i Metohija filmski festival".
Sa otvaranje festivala (Foto Kim)

Pred gračaničkom publikom se sinoć poklonio Marić koji je kazao da je zadatak umetnosti da progovori i da postavlja pitanja.

"Živimo u čudnim vremenima koja nas teraju da se okrenemo ka sebi, to su neka vremena gde empatija gubi bitku sa drugim stvarima. Živimo u nekim vremenima gde smo osuđeni na borbu za golu egzistenciju, gde nema predaha, gde nemamo vremena da pogledamo šta smo to uradili da se osvrnemo iza nas i da budemo zadovoljni".

Zbog toga, kako je rekao, umetnost ima presudnu ulogu.

"Da napravi jednu tampon zonu u kojoj će kroz filmove, predstave, izložbe pokušati da napravi jedan osvrt, da malo spusti ljude, da zaustavi ljude i kaže uzmite vazduh. Ovaj vrtlog nije samo ovde na Balkanu, to se svugde događa, svugde ste osuđeni na to da morate konstantno da idete dalje, da morate budete dobri inače gubite bitku".

Marić je sinoć publici u Gračanici uputio poruku da bi trebalo da progovori, a ne da ćuti, odgovarajući na taj način na prethodno održani perforamans aktivista Srpske liste.

Naime, desetak aktivista bliskih gradonačelniku Gračanice Srđanu Popoviću izvelo je kratki performans kojim su pokazali da se ne slažu sa uvođenjem taksi na proizvode iz centralne Srbije.

Osim ovog događaja, početak festivala obeležilo je i odavanje pošte kruševačkom glumcu Momiru Bradiću koji je preminuo pre dva dana.

Inače, tokom četiri dana festivala publika će moći da pogleda kako domaća, tako i evropska filmska ostvarenja.

"Nastavljamo našu borbu za dovođenje velikih naslova u bioskope na prostore Kosova i Metohije i veliko mi je zadovoljstvo da ove godine imam da publici u Gračanici predstavim filmove koji su obeežili ovu festivalsku godinu.U naredna četiri festivalska dana imaćete priliku da uživate u filmovima koji su prikazani u Kanu, Berlinu i Veneciji", kazao je direktor festivala Miroslav Mogorović.

"Festival ima izuzetno veliki značaj, kako za nas radnike Doma kulture, tako i za celokupno stanovništvo Kosova i Metohije. Po drugi put je u Gračanici, prošle godine se pokazao kao izuzetno posećen festival. Nadamo se da će ove godine biti još posećeniji", kazao je Boban Jevtić iz Doma kulture Gračanica.

Tokom festivala održaće se i nagradna igra, u kojoj će učestvovati svaki gledalac, kupovinom karte u iznosu od 200 dinara.

Organizatori festivala su Evropski kulturni forum i Dom kulture „Gračanica“, pod pokroviteljestvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.Ostale vesti

Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020
„Femart“ festival u Prištini: Solidarnost i upornost
U Prištini se po osmi put održava Međunarodni festival umetnika i aktivista „Femart“. „To je prvi i jedini feministički festival na Kosovu, ujedno i najveći na Balkanu koji već godinama okuplja umetnike i aktiviste iz celog sveta”, kazala je za RTV Kim menadžerka Femart-a Venera Ismailji.
  • 19.10.2020
Glumici Ivani Kovačević nagrada na
Ivana Kovačević, glumica Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, nagrađena je na festivalu "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru za ulogu Hekube u predstavi "Žene iz Troje" Nebojše Bradića.
  • 17.10.2020
Mitrovica: Izložbom dečjih radova otvoren
Festival dečjeg stvaralaštva “Kaktus”, drugi po redu, počeo je sinoć u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.
  • 17.10.2020