Vesti
Kultura

Ž. Milenković: Pisanje je moj život

“Pisanje je za mene život, prozor i prodor u svet. Kada sve izda tu je knjiga", tako počinje priču o sebi Žarko Milenković, mlad i darovit pisac iz Preoca.
Ž. Milenković: Pisanje je moj život
Žarko Milenković (Foto KIM)

Žarko, profesor srpskog jezika i književnosti bez posla, kaže da je u književne vode uplovio slučajno, još za vreme studentskih dana. Iza sebe ima zbirku pesama Kenotaf (Prazan grob).

“Počeo sam da pišem u sobi studentskog doma. Nisam ni slutio da će to biti nešto veliko i kvalitetno dok nije stiglo do ruku nekih ljudi koji su zaslužni za objavljivanje zbirke, pre svega izdavačka kući “Lestve” na čelu sa urednikom Zoranom Đorđevićem i mojim mentorom prof. Dragomirom Kostićem, koji su prepoznali talenat”, kazao je Milenković.

On ističe da mu pisanje pesama predstavlja način da se izbori sa svim strahovima i nemirima. Mladim pesnicima poručuje da nastave da pišu i veruju u to što rade. Govoreći o zbirci pesama “Kenotaf” on je kazao da je podeljena u tri ciklusa.

“Prvi je lični krug pesama, koje se odnose na mene, ono što me boli kao ličnost, kao čoveka, kao emotivno biće. Drugi ciklus je Mrtva priroda i posvećena je događajima na Kosovu na jedan drugačiji način i treći je posvećen mojim uzorima”, rekao je Milenković u emisiji Uz jutarnju kafu na TV Centar.

Na pitanje zašto je pesimizam njegova dominantna tema, odgovara: “Nisu vedrije teme zato što uslovi u kojima živimo i stvaramo nisu vedri. Ja sam po prirodi ili veliki idealista ili krajnji pesimista, a ovde je preovladao pesimizam”.

Milenković ističe da voli da čita i piše, te da u tome nalazi inspiraciju. Od domaćih pesnika najviše voli Vaska Popu i Novicu Tadića, a od stranih autora Adama Zakajevskog, poljskog pesnika koji je kandidat za Nobeovu nagradu.

Planovi za budućnost su, kako kaže, da pronađe posao i upiše master studije.Ostale vesti

Gimnazijalka Mila Mihajlović objavila zbirku ljubavnih pesama
Mila Mihajlović, učenica prvog razreda Gimnazije u Lapljem Selu objavila je u novembru zbirku ljubavnih pesama pod nazivom „Večni trag“.
  • 07.04.2021
Premijera predstave „Deobe“ i Festival „Mali Joakim“ odlažu se za maj
Dva dana pre najavljene premijere u Gračanici, odlaže se izvođenje predstave „Deobe“ u režiji Juga Radivojevića. Zbog novih mera protiv širenja epidemije koje je uvela Vlada Kosova, pomereno je i održavanje 13. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“, saznaje RTV Kim.
  • 06.04.2021
Gračanica: Od 12. do 18. aprila festival
Narodno pozorište u Prištini i Dom kulture "Gračanica" će od 12 do 18. aprila biti domaćini pozorišnog festivala za decu "Mali Joakim".
  • 01.04.2021
Predstava
Premijerno izvođenje koprodukcijske predstave "Deobe" Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta u Prištini, po tekstu Dobrice Ćosića i u režiji Juga Radivojevića, zakazano je za četvrtak, 8. april u 19:00 časova, u Domu kulture u Gračanici.
  • 01.04.2021
Premijera predstave
Porozišna predstava „Polomljeno rebro“ reditelja Janka Cekića, po scenariju Nadice Đorđević, biće premijerno izvedena večeras pred publikom u Gračanici.
  • 31.03.2021
„Presek stanja“ u Mitrovici
Izložba crteža „Presek stanja“ likovnog umetnika Aleksandra Glibetića iz Kraljeva biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 31. marta 2021. godine u 19 časova.
  • 30.03.2021