Vesti
Kultura

Vušurović: Dokumentarni film je žanr budućnosti

Dokumentarni film je zasnovan na stvarnim događajima i to je osnovna razlika između ovog žanra i igranog filma, ukazuje Aleksandra Vušurović iz Beldoksa.
Vušurović: Dokumentarni film je žanr budućnosti
Aleksandra Vušurović na predavanju u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Kontakt Plus)

Međutim, dodaje Vušurovićeva, to ne treba da nas zavara, jer istovremeno ne mora da znači da je objektivan.

„U dokumentarnim filmovima postoji puno pristupa i on je uvek nečija vizura, nečiji ugao, pre svega reditelja“, objašnjava.

Prema njenim rečima, do pre desetak godina, dokumentaristika u Srbiji je bila marginalizovana, ali iz godine u godinu, situacija se menja na bolje.

„Nije bilo festivala koji se bave dokumentarnim filmom, a kako su godine prolazile, sam dokumentarni žanr postao je nekako sve bitniji i često se može čuti sada da je čak dokumentarni film žanr budućnosti zbog svojih velikih potencijala. Sada je situacija sa dokumantaristikom u Srbiji mnogo bolja. Pojavilo se i izgradilo puno kvalitetnih autora koji prikazuju svoja ostvarenja na prestižnim svetskim festivalima“, kaže Aleksandra Vušurović, koja je sinoć u Privatnom kulturnom centru (PKC) „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici vodila radionicu za mlade pod nazivom "Beldoks tin", a u okviru revijalnog programa Međunarodnog festivala dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest.

Smatra da je dosta oblasti pokriveno u dokumentaristici, te da svaka tema uvek nađe svog autora.

„Dosta se filmova snima na najrazličitije teme iz najrazličitijih uglova i nekako svaki autor pronađe svoj put do svog filma, tako da mislim da su kao žanr, dokumentarci jako raznovrsni. Svaka tema nađe svog autora u suštini“, navela je ona.

Na pitanje šta treba raditi kako bi dokumentarci našli svoj put do šireg auditorijuma, odgovara:

„Mislim da su festivali najdirektniji način da neki kvalitetni filmovi dođu do šire publike, ali na tome ipak treba još raditi“.

Smatra da svako može da se bavi dokumentaristikom, te poziva sve, a naročito mlade, da se oprobaju na ovom polju.

„Makar amaterski, što je najčešće i put do toga. Kroz svoje programe nekako pokušavamo da mladima približimo jezik dokumentarnog filma i da ih podstaknemo da zavole dokumentarni film, tako da se nadam da će biti sve više mladih autora“, ističe Vušurović, kojoj je ovo prva poseta Kosovu i Metohiji.

„Inače sam iz Rusije. U Srbiji živim nekoliko godina, tako da mi je ovo prvi dolazak ovde. Bila sam jako srećna što smo dobili poziv od ’Grafesta’ da dođemo. Već pravim planove za sledeći dolazak, jer nisam stigla da obiđem pola toga što sam planirala. Oduševljena sam ovim dolaskom, lepo mi je bilo da upoznam publiku ovde, posebno mlade“, poručuje Aleksandra Vušurović.

Sinoć je „Akvarijusu“, u okviru radionice, prikazan dokumentarni film "Sonita", a u nastavku večeri usledila je projekcija višestruko nagrađivanog filma Andreja A. Tarkovskog „Andrej Tarkovski: Film kao molitva“ (2019).

Večeras od 20.00h mitrovičku publiku očekuje „Nemi glas“, a potom od 21.00h "Novo jevanđelje".Ostale vesti

Fakultet savremenih umetnosti darovao dva polukoncertna klavira Domu kulture i Muzičkoj školi
Fakultet savremenih umetnosti iz Beograda poklonio je dva polukoncertna klavira Domu kulture "Gračanica" i Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" iz Prištine sa sedištem u Gračanici.
  • 20.01.2022
Preminuo književnik Radovan Beli Marković
Srpski književnik Radovan Beli Marković preminuo je u 75. godini, prenela je Radio-televizija Srbije.
  • 20.01.2022
Miketić Subotić: Pametnije je brinuti šta ćemo, nego kako ćemo reći
Da li je moguće da smo završili škole, neki manje, neki veće, a da nismo naučili kako se pravilno priča naš sopstveni jezik? Kako se pravilno akcentuju reči u srpskom jeziku? Šta standardni govorni jezik podrazumeva i zašto je za svakog od nas korisnije da se njime služimo, makar u formalnoj komunikaciji? Koji deo fonetike, ali i gramatike, pravi najveći problem ljudima koji pripadaju kosovsko-resavskom govornom narečju? Kakva je i kolika,u edukativnom smislu, uloga medija?
  • 17.01.2022
’’Uprkos svemu’’ večeras na RTS2
Dokumentarni film "Uprkos svemu" o 70 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) biće prikazan večeras u 21.47 na drugom programu srpskog javnog medijskog servisa. Njegov autor Goran Avramović ističe da su ekipa i glumci NPP-a najbolji kada je u pitanju izazivanje emocija kod publike jer gledaoci uvek, bez razlike, prepoznaju sebe i svoje živote u njihovim komadima, što je samo potvrda prepoznavanja koju je najpre učinio ansambl teatra, prepoznavanja svih (ne)uslova i (ne)sloboda srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a i šire.
  • 12.01.2022
Radonjić: Pozorišne kuće najteže podnele epidemiološke mere
"Pozorišne kuće su najteže podnele mere i izolacije u borbi protiv koronavirusa jer pozorište zavisi od interakcije sa publikom“, kazao je u novogodišnjem intervjuu za RTK2 direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić.
  • 31.12.2021
Mali svet Dejana Pavićevića

Izložba likovnih radova mitrovačkog multimedijalnog umetnika Dejana Pavićevića, otvorena je sinoć u PKC “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.

  • 30.12.2021