Vesti
Kultura

Vušurović: Dokumentarni film je žanr budućnosti

Dokumentarni film je zasnovan na stvarnim događajima i to je osnovna razlika između ovog žanra i igranog filma, ukazuje Aleksandra Vušurović iz Beldoksa.
Vušurović: Dokumentarni film je žanr budućnosti
Aleksandra Vušurović na predavanju u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Kontakt Plus)

Međutim, dodaje Vušurovićeva, to ne treba da nas zavara, jer istovremeno ne mora da znači da je objektivan.

„U dokumentarnim filmovima postoji puno pristupa i on je uvek nečija vizura, nečiji ugao, pre svega reditelja“, objašnjava.

Prema njenim rečima, do pre desetak godina, dokumentaristika u Srbiji je bila marginalizovana, ali iz godine u godinu, situacija se menja na bolje.

„Nije bilo festivala koji se bave dokumentarnim filmom, a kako su godine prolazile, sam dokumentarni žanr postao je nekako sve bitniji i često se može čuti sada da je čak dokumentarni film žanr budućnosti zbog svojih velikih potencijala. Sada je situacija sa dokumantaristikom u Srbiji mnogo bolja. Pojavilo se i izgradilo puno kvalitetnih autora koji prikazuju svoja ostvarenja na prestižnim svetskim festivalima“, kaže Aleksandra Vušurović, koja je sinoć u Privatnom kulturnom centru (PKC) „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici vodila radionicu za mlade pod nazivom "Beldoks tin", a u okviru revijalnog programa Međunarodnog festivala dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest.

Smatra da je dosta oblasti pokriveno u dokumentaristici, te da svaka tema uvek nađe svog autora.

„Dosta se filmova snima na najrazličitije teme iz najrazličitijih uglova i nekako svaki autor pronađe svoj put do svog filma, tako da mislim da su kao žanr, dokumentarci jako raznovrsni. Svaka tema nađe svog autora u suštini“, navela je ona.

Na pitanje šta treba raditi kako bi dokumentarci našli svoj put do šireg auditorijuma, odgovara:

„Mislim da su festivali najdirektniji način da neki kvalitetni filmovi dođu do šire publike, ali na tome ipak treba još raditi“.

Smatra da svako može da se bavi dokumentaristikom, te poziva sve, a naročito mlade, da se oprobaju na ovom polju.

„Makar amaterski, što je najčešće i put do toga. Kroz svoje programe nekako pokušavamo da mladima približimo jezik dokumentarnog filma i da ih podstaknemo da zavole dokumentarni film, tako da se nadam da će biti sve više mladih autora“, ističe Vušurović, kojoj je ovo prva poseta Kosovu i Metohiji.

„Inače sam iz Rusije. U Srbiji živim nekoliko godina, tako da mi je ovo prvi dolazak ovde. Bila sam jako srećna što smo dobili poziv od ’Grafesta’ da dođemo. Već pravim planove za sledeći dolazak, jer nisam stigla da obiđem pola toga što sam planirala. Oduševljena sam ovim dolaskom, lepo mi je bilo da upoznam publiku ovde, posebno mlade“, poručuje Aleksandra Vušurović.

Sinoć je „Akvarijusu“, u okviru radionice, prikazan dokumentarni film "Sonita", a u nastavku večeri usledila je projekcija višestruko nagrađivanog filma Andreja A. Tarkovskog „Andrej Tarkovski: Film kao molitva“ (2019).

Večeras od 20.00h mitrovičku publiku očekuje „Nemi glas“, a potom od 21.00h "Novo jevanđelje".Ostale vesti

Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022
’’Đedov sabor’’ 6. i 7. avgusta u Osojanu
Savez amatera Kosova i Metohije i Dom kulture “Gračanica”, a ove godine im se pridružuje i Kulturni centar “Dragica Žarković” iz Kosovske Mitrovice, organizuju manifestaciju “Đedov sabor” koja se u Osojanu održava 6. i 7. avgusta ove godine. Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić, gostujući u jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica rekao je da će i ove godine dati sve od sebe zajedno sa ostalim organizatorima da ova manifestacija protekne po planu.
  • 04.08.2022
Počinje novi Eko art fest
Tokom leta i jeseni na severu Кosova će biti upriličen četvrti po redu Eko art fest. Ovogodišnji festival, čiji je organizator mitrovački "Akvarijus", biće realizovan pod sloganom "Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj" (3R’s: Reduce, Reuse, Recycle).
  • 03.08.2022
Scene iz žitija Svetog Marka po prvi put
Ovih dana se u crkvi Svetog Marka u Šilovu privodi kraju nesvakidašnje freskopisanje scena iz Žitija Svetog Apostola Marka, jedinstveno u svetu.
  • 22.07.2022
Izvođači iz devet gradova na 55. Manifestaciji “Akordi Leška”
Kulturna manifestacija “Akordi Leška” održava se punih 55 godina i okuplja vokalne soliste koji nastupaju u revijalnom i takmičarskom delu programa boreći se za prvi glas ovog prestižnog i tradicionalnog takmičenja.
  • 20.07.2022