Vesti
Kultura

Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM
Đedov sabor u Osojanu (Foto Radio Goraždevac)

Mitropolit Amfilohije je jedan od najzaslužnijih za povratak u Osojane kod Istoka i, u prvim danima bio je sa povratnicima, da ih ohrabri i podrži svojim primerom, ljubavlju i molitvama.

Vladika raško-prizrenski Teodosije podsetio je da je prilikom povratka Srba, upokojeni mitropolit Amfilohije Radović u Osojanu služio liturgiju na praznik svetih Makaveja, i to na pragu spaljene i porušene škole.

"Mi Srbi živimo zahvaljujući zavetima koji su uspostavili naši preci sa Gospodom. Sveti Sava, sveti knez Lazar a rekao bih u novije vreme naš mitropolit Amfilohije, koji je služenjem liturgije dao zavet povratnicima da budu istrajni, da budu hrabri, da budu svoji na svome, ovde u svojoj dedovini, očevini", poručio je vladika na saboru u Osojanu.

Kazao je da su mitropolitive molitve držale povratnike sve ovo vreme i da se može reći da je Osojane primer održivog i uspešnog opstanka, ne samo za Osojane već i za celo Kosovo i Metohiju.

"Zauzeo se za međusobnu ljubav da bi mogli, i mi u našem vremenu istrajati na božijem putu, ostati svoji na svome, sačuvati zemlju predaka naših, ne da činimo ono što neki čine, za kesu srebrnika, za pregrš novaca da prodaju ono što se ne prodaje. Ne može se prodati ono nasleđeno, dedovina svoja, nema to cene i zato kao i uvek poručujem da otrpimo malo a onda sa nadom u Boga on će učiniti da i za nas bude dobro", poručio je vladika Teodosije.

U Osojanu, kod Istoka živi nešto više od 300 Srba povratnika sa 80 dece svih uzrasta.

Sabor je otvoren sinoć, književnim časom na kome su svoje stihove govorili Ratko Popović, Novica Sovrlić, Dragomir Kostić, Aleksandar Dunđerin, Viktor Popović i Stanko Adžić, narodni guslar.

Danas je služena sveta arhijerejska liturgija i molitva stradalim Srbima od 1999. godine do danas.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su KUD "Kopaonik" i narodni gluslari izvođenjem pesama na stihove mitropolita Amfilohija.Ostale vesti

Na
Druga po redu "Pijaca knjiga" otvorena je sinoć u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici. Promovisana je knjiga aforističara Jovana Zafirovića.
  • 04.10.2022
Otvara se pijaca knjiga u ’’Akvarijusu’’
Besedom o knjizi Nevene Milosavljević, predstavljanjem knjige aforizama "Glavom kroz stid" dobitnika Vibove nagrade Jovana Zafirovića, te muzičkim nastupom Petra Rakića (gitara) i Dragane Milić (vokal) večeras (ponedeljak, 3. oktobar) u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" biće svečano otvorena druga po redu "Pijaca knjiga".
  • 03.10.2022
U Prizrenu počela radionica ’’Pesme prizrenske’’

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena počela je radionica pod nazivom „Pesme prizrenske“ koju organizuje umetničko udruženje Prizrenaca „Bistrica“.

  • 01.10.2022
’’SumLjivo lice’’ u Gračanici za početak jesenje sezone Narodnog pozorišta Priština
Predstava "SumLJivo lice" u režiji Milana Neškovića i produkciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP), rađena prema jednom od najpoznatijih dela Branislava Nušića, biće izvedena na obeležavanju godišnjice NPP-a i početku jesenje sezone 8. oktobra, od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica". 
  • 01.10.2022
Predstavljanje lika i dela Grigorija Božovića u Matici srpskoj
Dom kulture “Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka predstaviće se publici u Novom Sadu, u Matici srpskoj i Srpskom narodnom pozorištu 30. septembra i prvog novembra.
  • 29.09.2022
Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’: U dva dana od Prizrena do Mitrovice
Dvodnevni Pesnički susreti "Lazar Vučković" održaće se 29. i 30. septembra, a pesnički karavan će obići Gornje selo kod Prizrena, Bogosloviju u gradu na Bistrici, Gračanicu, Prilužje i Kosovsku Mitrovicu.
  • 28.09.2022