Vesti
Kultura

Vidovdansko pesničko bdenije, vedra noć nad Gračanicom

U porti manastira Gračanice održano je 31. po redu pesničko bdenije, na kome su dodeljene nagrade „Zlatni krst kneza Lazara“ ove godine pripao je piscu Radovanu Belom Markoviću, nagrada „Zlatno pero Despota Stefana Lazarevića“, pesniku Nikoli Živanoviću i nagrada „Kondir kosovke devojke“ pesnikinji Branki Kasalović.

Vidovdansko pesničko bdenije, vedra noć nad Gračanicom
Vidovdansko pesničko bdenije (Foto Kim)

Beogradski muški hor, na čelu sa dirigentom Vladimirom Rumenićem otpočeo je pesničko bdenije himnom „Bože pravde“.

Žiri manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije 2021“, radio je u sastavu prof. dr Bojane Stojanović Pantović (predsednica), msr Žarka Milenkvića i Milisava Savića, prošlogodišnjeg dobitnika „Zlatnog krsta kneza Lazara“, koji je odlučio da se izuzme iz žirija dodelio nagrade za savremeno književno stvaralaštvo.

Dobitnik nagrade „Zlatno pero Despota Stefana Lazarevića“, kazao je da je on jedan od pesnika koji neguje tradiciju.

„Nagrada koju sam dobio značajna je iz više razloga, pre svega što sam ja jedan od onih pesnika koji insistira na tradiciji na vezi početka i kraja, na tome da ono što zapravo radimo ne bi imalo nikakav značaj da nije bilo istorije. Lep je osećaj doći ovde. Ja se osećam kao kod kuće ovde“, kazao je Nikola Živanović.

Književnik i nagrađeni Radovan Beli Marković zbog zdravstvenih problema, nije prisustvovao pesničkom pričešću, te je u besedi koju je poslao izrazio žalost zbog nemogućnosti da je lično preuzme.

„Odlični vidovdanski skupe, žalba je u meni velika što ovim časom nisam među vama, što razne nevolje sprečavaju u ovom svetu moje kretanje, pa ću i preko groba žaliti zbog svog odustva sa ovog mesta i nemogućstva da se lično primim visokog priznanja, koji vrhuni moje književstvo i moj život“, poručio je u besedi Beli Marković.

Nagradu „Kondir kosovke devojke“, Branki Kasalović svečano je uručila Jovana Anđelković, kosovka devojka za 2021. godinu.

Kasalovićeva je u svom obraćanju publici istakla zahvalnost što je njena poetika razumevana na pravi način.

Nakon dodela vidovdanskih nagrada pesnici sa Kosova, ali i iz različitih krajeva Srbije, te pesnici iz Crne Gore kazivali su svoje stihove.

Ni u izjavama koje su dali za RTV Kim, književnici i pesnici nisu štedeli svoje reči.

“Malo nas je ostalo, ali dovoljno da seme dobrote koje je nas prosvetitelj Sveti Sava posejao u nama za dobrobit čitavog srpstva. Vidovdan je jedan od naših najsvetijih praznika tako da smatram sebe isuviše malim da govorim o tako velikom prazniku, došao sam da dam svoj skromni doprinos. Najveća moguća čast ukazana mi je učešćem na ovom događaju”, kazao je pesnik Novica Sovrlić.

“Vidovdan je lik, biće, identitet, Vidovdan je smisao, potreba da se obnovimo, da ostanemo ovde i istrajemo. Vidovdan je naš beleg, znak i naš zadatak. Mene Vidovdan podseća na Jefimijine dane, on je za mene iznad svih događaja, smisao i koren svega”, rekla je pesnikinja Sunčica Denić.

“Mi smo gotovo svake godine u Gračanici u ovo vreme, naravno ne slučajno već zbog ovog velikog srpskog praznika i sećanja na veliki datum. Ne znam šta bi trebalo da se dogodi da me spreči da ne dođem. Vidovdan me podseća na mnogo toga što se kasnije u mom životu događalo, a naročito u književnom životu koji se umnogome odvijao na ovom mestu”, istakao je Miroslav Mihailović.

Manifestaciji su prisustvovali vladika raško-prizrenski Teodosije, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, ministar za Zajednice i povratak Goran Rakić i predstavnici Srpske liste.

Po završetku pesničkog pričešća u portu manastira Gračanice pristigao je i patrijarh srpski Porfirije. Njega su dočekali vladika Teodosije i sveštenstvo, te mnogobrojni vernici, koji su primili blagoslov. Patrijarh je uz pratnju monaha i njihovom pesmom ušao u manastir i obratio se vernicima koji su ga dočekali.Ostale vesti

Film
Filmska biografija Tomisla Zdravkovića pod imenom "Toma" će premijerno biti prikazana u četvrtak, 30. septembra u Domu kulture "Gračanica".
  • 27.09.2021
„Antigona“ otvara festival „Joakim Vujić“

Predstava "Antigona", po Sofokleu, a u režiji Nenada Todorovića i koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović", otvoriće 57. pozorišni festival "Joakim Vujić" koji će biti održan u Leskovcu od 23. do 30. septembra.

  • 22.09.2021
Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021