Vesti
Kultura

Vidovdansko pesničko bdenije: "Od ove noći lepše nema"

U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
Vidovdansko pesničko bdenije:
Vidovdansko pesničko bdenije (Foto Kim)

"Vidovdansko pesničko bdenije 2020" započleo je intoniranjem himne "Bože pravde" koju su izveli članovi hora Muzičke škole "Stevan Mokranjac".

Žiri ovogodišnje manifestacije u sastavu: prof. dr Slobodan Vladušić, pesnik Gojko Đogo i književni kritičar Žarko Milenković odlučili su da nagradu "Pero despota Stefana Lazarevića" dodeli pesniku Slobodanu Joviću iz Lopara u Republici Srpskoj. Nagrada "Kondir Kosovke devojke" dodeljena je Bojani Stojanović Pantović, koja iz zdravstenih razloga nije bila u mogućnosti da je preuzme. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a "Gračanička povelja" dodeljena je Draganu Hamoviću.

Pesnik Dragan Hamović je istakao "da je nagradu sa milozvučnim imenom primio sa skrušenjem koliko mu je dano".

Srpskom proznom piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara". On je, tradicionalno, u Gračanici kazivao "vidovdansku besedu", nakon koje je rekao:

"Ovo je moja treća nagrada, posle Stefana Prvovenčanog, i Despota Stefana Lazarevića. Primao sam nagrade na mnogim znamenitim lokacijama, povodom važnih datuma. Ali, od ovog mesta u porti manastira Gračanica i od ove praznične noći, nema lepših", poručio je Savić.

Nakon dodele Vidovdanskih nagrada, stihove su kazivali pesnici koji žive i stvaraju na Kosovu i Metohiji.

Najpre je stihove kazivao Ratko Popović, koji je tom prilikom podsetio prisutne "da je Kosovo oduvek živelo za trenutak obeležavanja i označavanja Kosovskog boja".

"U Gornjoj Guterici je još 1907. godine obnovljen hram posvećen Knezu Lazaru, i od tada se održava veliki srpski pravoslavni sabor. Tu srpski narod iskazuje svoju ljubav, rodoljublje, patriotizam", rekao je Popović.

Nakon Popovića, stihove su kazivali prof. Dragomir Kostić, Valentina Pitulić i drugi.

U okviru "Vidovskog pesničkog bdenija" prethodnih godina je nastupao i Simfonijski orkestar RTS predvođen maestrom Bojanom Suđićem. Ove godine njihovog nastupa nažalost nije bilo zbog aktuelne situacije sa koronavirusom.

Manifestaciji u porti manastira Gračanica prisustvovalo je više od 100 ljudi, a bilo je primtno i prisustvo Kosovske policije.Ostale vesti

Gimnazijalka Mila Mihajlović objavila zbirku ljubavnih pesama
Mila Mihajlović, učenica prvog razreda Gimnazije u Lapljem Selu objavila je u novembru zbirku ljubavnih pesama pod nazivom „Večni trag“.
  • 07.04.2021
Premijera predstave „Deobe“ i Festival „Mali Joakim“ odlažu se za maj
Dva dana pre najavljene premijere u Gračanici, odlaže se izvođenje predstave „Deobe“ u režiji Juga Radivojevića. Zbog novih mera protiv širenja epidemije koje je uvela Vlada Kosova, pomereno je i održavanje 13. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“, saznaje RTV Kim.
  • 06.04.2021
Gračanica: Od 12. do 18. aprila festival
Narodno pozorište u Prištini i Dom kulture "Gračanica" će od 12 do 18. aprila biti domaćini pozorišnog festivala za decu "Mali Joakim".
  • 01.04.2021
Predstava
Premijerno izvođenje koprodukcijske predstave "Deobe" Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta u Prištini, po tekstu Dobrice Ćosića i u režiji Juga Radivojevića, zakazano je za četvrtak, 8. april u 19:00 časova, u Domu kulture u Gračanici.
  • 01.04.2021
Premijera predstave
Porozišna predstava „Polomljeno rebro“ reditelja Janka Cekića, po scenariju Nadice Đorđević, biće premijerno izvedena večeras pred publikom u Gračanici.
  • 31.03.2021
„Presek stanja“ u Mitrovici
Izložba crteža „Presek stanja“ likovnog umetnika Aleksandra Glibetića iz Kraljeva biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 31. marta 2021. godine u 19 časova.
  • 30.03.2021