Vesti
Kultura

Vidovdansko pesničko bdenije: "Od ove noći lepše nema"

U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
Vidovdansko pesničko bdenije:
Vidovdansko pesničko bdenije (Foto Kim)

"Vidovdansko pesničko bdenije 2020" započleo je intoniranjem himne "Bože pravde" koju su izveli članovi hora Muzičke škole "Stevan Mokranjac".

Žiri ovogodišnje manifestacije u sastavu: prof. dr Slobodan Vladušić, pesnik Gojko Đogo i književni kritičar Žarko Milenković odlučili su da nagradu "Pero despota Stefana Lazarevića" dodeli pesniku Slobodanu Joviću iz Lopara u Republici Srpskoj. Nagrada "Kondir Kosovke devojke" dodeljena je Bojani Stojanović Pantović, koja iz zdravstenih razloga nije bila u mogućnosti da je preuzme. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a "Gračanička povelja" dodeljena je Draganu Hamoviću.

Pesnik Dragan Hamović je istakao "da je nagradu sa milozvučnim imenom primio sa skrušenjem koliko mu je dano".

Srpskom proznom piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara". On je, tradicionalno, u Gračanici kazivao "vidovdansku besedu", nakon koje je rekao:

"Ovo je moja treća nagrada, posle Stefana Prvovenčanog, i Despota Stefana Lazarevića. Primao sam nagrade na mnogim znamenitim lokacijama, povodom važnih datuma. Ali, od ovog mesta u porti manastira Gračanica i od ove praznične noći, nema lepših", poručio je Savić.

Nakon dodele Vidovdanskih nagrada, stihove su kazivali pesnici koji žive i stvaraju na Kosovu i Metohiji.

Najpre je stihove kazivao Ratko Popović, koji je tom prilikom podsetio prisutne "da je Kosovo oduvek živelo za trenutak obeležavanja i označavanja Kosovskog boja".

"U Gornjoj Guterici je još 1907. godine obnovljen hram posvećen Knezu Lazaru, i od tada se održava veliki srpski pravoslavni sabor. Tu srpski narod iskazuje svoju ljubav, rodoljublje, patriotizam", rekao je Popović.

Nakon Popovića, stihove su kazivali prof. Dragomir Kostić, Valentina Pitulić i drugi.

U okviru "Vidovskog pesničkog bdenija" prethodnih godina je nastupao i Simfonijski orkestar RTS predvođen maestrom Bojanom Suđićem. Ove godine njihovog nastupa nažalost nije bilo zbog aktuelne situacije sa koronavirusom.

Manifestaciji u porti manastira Gračanica prisustvovalo je više od 100 ljudi, a bilo je primtno i prisustvo Kosovske policije.Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020
Dodeljene likovne nagrade i otvorena izložba radova
Sinoć su u Domu kulture "Gračanica" uručene vidovdanske likovne nagrade ovogodišnjim dobitnicima, a otvorena je izložba radova sa likovne kolonije "Vidovdan 2020".
  • 26.06.2020