Vesti
Kultura

Vidovdansko pesničko bdenije: "Od ove noći lepše nema"

U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
Vidovdansko pesničko bdenije:
Vidovdansko pesničko bdenije (Foto Kim)

"Vidovdansko pesničko bdenije 2020" započleo je intoniranjem himne "Bože pravde" koju su izveli članovi hora Muzičke škole "Stevan Mokranjac".

Žiri ovogodišnje manifestacije u sastavu: prof. dr Slobodan Vladušić, pesnik Gojko Đogo i književni kritičar Žarko Milenković odlučili su da nagradu "Pero despota Stefana Lazarevića" dodeli pesniku Slobodanu Joviću iz Lopara u Republici Srpskoj. Nagrada "Kondir Kosovke devojke" dodeljena je Bojani Stojanović Pantović, koja iz zdravstenih razloga nije bila u mogućnosti da je preuzme. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a "Gračanička povelja" dodeljena je Draganu Hamoviću.

Pesnik Dragan Hamović je istakao "da je nagradu sa milozvučnim imenom primio sa skrušenjem koliko mu je dano".

Srpskom proznom piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara". On je, tradicionalno, u Gračanici kazivao "vidovdansku besedu", nakon koje je rekao:

"Ovo je moja treća nagrada, posle Stefana Prvovenčanog, i Despota Stefana Lazarevića. Primao sam nagrade na mnogim znamenitim lokacijama, povodom važnih datuma. Ali, od ovog mesta u porti manastira Gračanica i od ove praznične noći, nema lepših", poručio je Savić.

Nakon dodele Vidovdanskih nagrada, stihove su kazivali pesnici koji žive i stvaraju na Kosovu i Metohiji.

Najpre je stihove kazivao Ratko Popović, koji je tom prilikom podsetio prisutne "da je Kosovo oduvek živelo za trenutak obeležavanja i označavanja Kosovskog boja".

"U Gornjoj Guterici je još 1907. godine obnovljen hram posvećen Knezu Lazaru, i od tada se održava veliki srpski pravoslavni sabor. Tu srpski narod iskazuje svoju ljubav, rodoljublje, patriotizam", rekao je Popović.

Nakon Popovića, stihove su kazivali prof. Dragomir Kostić, Valentina Pitulić i drugi.

U okviru "Vidovskog pesničkog bdenija" prethodnih godina je nastupao i Simfonijski orkestar RTS predvođen maestrom Bojanom Suđićem. Ove godine njihovog nastupa nažalost nije bilo zbog aktuelne situacije sa koronavirusom.

Manifestaciji u porti manastira Gračanica prisustvovalo je više od 100 ljudi, a bilo je primtno i prisustvo Kosovske policije.Ostale vesti

U oktobru u Mitrovici dva festivala - „Kaktus“ i „Eko art“
Drugi po redu Festival dečijeg kulturnog stvaralaštva „Kaktus“ biće održan sredinom oktobra u Kosovskoj Mitrovici.
  • 30.09.2020
Gračanica: Od četvrtka ponovo radi bioskop

Nakon šest meseci pauze zbog situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa, bioskop u Gračanici ponovo počinje sa radom.

  • 29.09.2020
Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020