Vesti
Kultura

Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji

Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Uručenje vidovdanske književne nagrade Slobodanu Zubanoviću u Gračanici (Foto Kim)

Članovi orkestra iz Beograda otvorili su manifestaciju himnom "Bože pravde".

Profesorka Filozofskog fakulteta u Prištini (Kosovskoj Mitrovici) Valentina Pitulić je uručila "Zlatni krst kneza Lazara" pesniku i esejisti Slobodana Zubanoviću iz Beograda.

"Sledeće godine slavim 50 godina od izdavanja moje prve knjige, ovo mi je prava potvrda o tome šta sam postigao. Vidovdan je poseban dan za srpski narod. On sadrži u sebi ime koje i ja nosim, to je Slobodan od imenice sloboda. Vidovdan se nalazi se na vrhu stepenica našeg istorijskog pamćenja", kazao je Zubanović za RTV Kim.

Obraćajući se publici u gračaničkoj porti, on je naveo da "prima ovo književno priznanje sa velikom čašću".

"Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji. Kada se reč čovek, sve čudnije izgovara i kada na kraju naše pisanje i pevanje postaju jedna jedina strana stvarnosti, ogledalo dana pred kojim stajemo svakog jutra, nadam se da će se svet vratiti sebi, a svi ljudi ispuniti razlog svog dolaska na svet", rekao je Zubanović.

"Gračaničku povelju" pesniku Đorđu Nešiću iz Bijelog Brda kod Osijeka uručio je novinar, pesnik i direktor Doma kulture "Gračanica" Živojin Rakočević.

"Kada neko dobije povelju, onda dobija dar koji ga obavezuje da njegov rad bude postojan, pogotovo kada to vuče vertikalu od kralja Milutina i manasira Gračanice", rekao je Nešić za RTV Kim.

On je dodao da je prvi put u poseti Kosovu i osvrnuo se na značaj Vidovdana.

"Vidovdan, kao deo Kosovskog zaveta, uz Svetosavski zavet, čini jezgro srpske kulture. To je jedan od centralnih datuma i događaja koji nam pomaže da opstanemo u ovim teškim vremenima. Vremena nikada nisu bila laka, ni onda kada se počeo slaviti Vidovdan, ni sada kada smo odmakli nekoliko stotina godina od tog istorijski međaškog datuma", naveo je Nešić.

Nagradu "Pero despota Stefana Lazarevića" pesniku Petru Matoviću iz Požege uručio je urednik književnog programa Doma kulture "Gračanica" Žarko Milenković.

"Jako me obradovala vest da sam dobitnik ove nagrade iz razloga što je despot Stefan Lazaravić jedan od naših najboljih književnika iz perioda srenjeg veka. Autor ’Slova ljubve’ i danas nas opominje koliko su ljubav i praštanje važni da se suštinski hristijanizujemo", kazao je Matović.

Kosovka devojka Marijana Simić je uručila "Кondir Кosovke devojke" pesnikinji iz Beograda Danici Vukićević.

Nakon dodela vidovdanskih književnih nagrada stihove su govorili pesnici sa Kosova i Metohije i iz drugih delova Srbije.

Manifestaciju je upotpunio Big Bend RTS-a pod vođstvom Filipa Bulatovića.

"Vidovdanskom pesničkom bdeniju" prisustvovali su patrijarh srpski Porfirije, vladika raško-prizrenski Teodosije, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Goran Rakić, predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović, brojni drugi zvaničnici i crkveni velikodostojnici.

Ova manifestacija je prvi put održana 1989. godine u vreme obeležavanja 600 godina Kosovskog boja. Ovogodišnje "Vidovdansko pesničko bdenije" bilo je 32. po redu.Ostale vesti

Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022