Vesti
Kultura

“Vidovdansko pesničko bdenije”: Kruna pesničkog stvaralaštva

Na tradicionalnoj manifestaciji “Vidovdansko pesničko bdenije” u porti manastira Gračanica uručena su priznanja ovogodišnjim dobitnicima Vidovdanskih književnih nagrada. Svečanost je upotpunjena nastupom orkestra “Muzikon – kamerata”, a svoje stihove kazivali su pesnici sa Kosova i iz centralne Srbije.
“Vidovdansko pesničko bdenije”: Kruna pesničkog stvaralaštva
Dodela nagrade Vladanu Matijeviću (Foto Kim)

U porti gračaničkog manastira orkestar “Muzikon – kamerata” je najpre izveo himnu “Bože pravde”, a potom nastavio svoj program izvođenjem filmske muzike.

“Vidovdansko pesničko bdenije” održano je po 33. put. Ovaj kulturni događaj godinama unazad okuplja književne stvaraoce i na poseban način spaja sadašnjost sa prošlošću.

Nagrada "Zlatni krsti Kneza Lazara" pripala je Vladanu Matijeviću iz Čačka. Ovaj autor, prema oceni žirija, pripada redu najizrazitijih srpskih prozaista, u vremenu kada se proza uveliko piše prema kalupima kulturne industrije.

“Vest da sam dobitnik nagrade `Zlatni krst Kneza Lazara` me je jako obradovala. Znači mi nagrada, dolazak ovde i boravak u porti manastira Gračanica. Sve mi je to dosta emotivno i drago”, kazao je nagrađeni pisac.

Matijević je pred okupljenima govorio Vidovdansku besedu.

“U vremenu ovom kada je teško pripadati srpskom rodu, u mestu ovom gde je to teže nego igde, primam ovo važno književno priznanje”, rekao je on.

"Gračanička povelja" dodeljena je pesniku Radu Tanasijeviću iz Draževca kod Obrenovca. Njegov pesnički rad je redak u srpskoj savremenoj književnosti, smatra žiri.

“Bio sam ovde pre 40 godina, okolnosti su se izmenile drastično. Naše duhovne granice ne poklapaju se sa granicama koje nam povremeno crtaju crtači - uzurpatori. Naše duhovne granice kreću se od Atosa do Sent Andreje, Ravnih Kotara Vladana Desnice do rumunskog Banata Miloša Crnjanskog. Drago mi je da sam ovde među ovim ljudima, ne volim reč enklava jer ta reč označava neku vrstu samooizlacije, a svaka zajednica osuđena na samoodrživost je osuđena na tiho propadanje, tako da verujem da će ljudi koji žive ovde ulaganjem u obrazovanje i svoju decu uspeti da prekorače granice koje ih sada zatvaraju”, rekao je Tanasijević.

Nagrada "Pero despota Stefana Lazarevića" dodeljena je pesniku i kritičaru Žarku Milenkoviću iz Preoca.

“Ako sam ikada zamišljao da ću dobiti neku nagradu i da želim neku nagradu na ovoj manifestaciji, onda je to upravo ona, pošto je ona najviše posvećena pesnicima jer je despot Stefan Lazarević autor čuvenog ’Slova ljubve’, bio je izuzetan pesnik, pa se ta simbolika prenela i na ovu nagradu. Zaista mi je velika čast i zadovoljstvo što je žiri prepoznao moju poeziju i što su to na adekvatan način vrednovali”, rekao je Milenković.

"Kondir Kosovke devojke" pripao je pesniku i prozaisti Miloju Radoviću iz Кraljeva koji nije mogao da prisustvuje dodeli nagrade, pa će mu ona biti naknadno uručena.

Žiri manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije“ su činili: Sunčica Denić, Slobodan Zubanović i Dragan Hamović.

“Ovo je kruna svega što smo radili, ovde se proveravamo, kao da smo na velikom ispitu. Za mene, pošto sam sa Kosova na najvećem, pogotovu mi je ove godine bilo teško, jer biti član žirija je velika odgovornost zato što je produkcija ovogodišnja i kada se gledaju godine unazad bila jako dobra. Veliki broj stvaralaca je bio u korupsu potencijalnih dobitnika. Mislim da smo radili vrlo pravedno i čestito”, kazala je članica žirija, pesnikinja i književnica prof. dr Sunčica Denić.

Ona je imala poruku i za Srbe na Kosovu uoči sutrašnjeg Vidovdana.

“Izdržite, naša poruka je da izdržimo. Svake godine sa sve većom zebnjom dolazim i ostajem ovde, koliko mogu, kao svitac, da kažem da je ovde bitno i najbitnije. Budite dobri, ali jaki. I čuvajte se”, dodala je ona.

Stihove pred okupljenima u porti gračaničkog manastira su govorili: pesnik iz Gračanice Ratko Popović, književnik iz Beograda i predsednik žirija “Vidovdanskog pesničkog bdenija” Dragan Hamović, pesnik iz Vranja Miroslav Cera Mihailović, pesnik iz Vrbasa Miroslav Aleksić, pesnikinja iz Ugljara i članica žirija Sunčica Denić, pesnikinja iz Leposavića Vidosava Arsenijević, pesnik iz Kosovske Mitrovica Novica Sovrlić, pesnikinja iz Beograda Jana Aleksić i drugi.

Manifestaciji “Vidovdansko pesničko bdenije” prisustvovali su: partijarh srpski Porfirije, vladika raško-prizrenski Tedosije, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić, predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, načenik Kosovskog okruga Srđan Popović i drugi.

U okviru "Vidovdanskih svečanosti" prethodno su dodeljene i likovne nagrade. Priznanje za sveobuhvatno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti “Longin” uručeno je Savi Rakočeviću iz Peći, dok je nagrada “Dimitrije Popović” za najuspešnijeg mladog učesnika likovne kolonije pripala Nikoli Iliću iz Lepine.Ostale vesti

Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023