Vesti
Kultura

“Vidovdanski glasnik”: Kulturno, duhovno i nacionalno

Najnoviji Vidovdanski glasnik, časopis o kulturnom i istorijskom stvaralaštvu, promovisan je danas u Domu kulture u Gračanici.
“Vidovdanski glasnik”: Kulturno, duhovno i nacionalno
Vidovdanski glasnik (Foto Kim)

Ovo je 29. po redu izdanje „Vidovdanskog glasnika“, a ove godine časopis je posvećen velikom jubileju – Sedam vekova Manastira Gračanica i upokojenja njenog ktitora Kralja Milutina.

„Trudili smo se, kao i prethodnih godina, da ovaj časopis na neki način vrednuje sve ono što je u našoj kulturi stvarajuće, živo, između dva Vidovdana. Većina tekstova iz ovogodišnjeg broja je pisana namenski za ovaj časopis, s tim što su neki preneseni iz tekuće štampe ili književnih listova. ’Vidovdanski glasnik’ otvara beseda prošlogodišnjeg dobitnika ’Zlatnog Krsta Kneza Lazara’ Milisava Savića...", ističe jedan od autora, književinik Žarko Milenković.

U časopisu se mogu naći zanimljivi istorijski tekstovi, hronika o prošlogodišnjem obeležavanju Vidovdana, te tekst posvećen istaknutom slikaru svetskog renomea Milošu Šobajiću koji je nedavno preminuo od posledica koronavirusa. Svoj pečat je i u ovom broju ostavio glavni i odgovorni urednik Živojin Rakočević napisavši tekst o Gračanici.

Rakočević je kazao da „Vidovdanski glasnik“ nastoji da obuhvati sve važne teme između dva Vidovdana koje su odredile srpsku kulturu i duhovnost na Kosovu.

„’Vidovdanski glasnik’ pokazuje da naše stajne kulturne, duhovne i nacionalne tačke nisu gomila lepo složenog kamenja, nisu galerija u koju se tek tako ulazi, nego su one živi organizmi koje pokazuju da je živo naše stvarajuće biće na Kosovu i Metohiji“.

Ovodišnji časopis se više bavio istorijom i prošlošću nego kulturnim stvaralaštvom, a razlog za to je upravo veliki jubilej koji obeležava Gračanica.

„’Vidovdanski glasnik’ je stvarajući trenutak naše savremene kulture, ’Vidovdanski glasnik’ je pogled duboki u istoriju ovoga prostora, u istoriju jubileja, u istoriju naših susreta sa prošlošću, umetnošću, duhovnošću i državnošću“, kazao je Rakočević.

Značajno mesto u časopisu zauzima i veliki intervju sa prof. dr Ljubodragom Dimićem, akademikom SANU-a i profesorom na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Sa njim je razgovarao istoričar Aleksandar Gudžić koji otkriva detalje iz tog intervjua.

"Šta Vidovdan znači za Srbe, koliko je Kosovo važno za očuvanje nacionalnog identiteta... Dr Dimić se godinama bavio albanskim pitanjem, idejom velike Albanije, to je jedan je od razloga zašto vredi pročitati ovogodišnji ’Vidovdanski glasnik’“, kaže Gudžić.

Izdavač časopisa je Dom kulture "Gračanica", uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.Ostale vesti

Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021
Otkazano finalno veče festivala „Medimus“

Usled pogoršane epidemijske situacije na Kosovu, drugo finalno veče festivala srednjevekovne muzike „Medimus“ je otkazano.

  • 29.08.2021