Vesti
Kultura

“Vidovdanski glasnik”: Kulturno, duhovno i nacionalno

Najnoviji Vidovdanski glasnik, časopis o kulturnom i istorijskom stvaralaštvu, promovisan je danas u Domu kulture u Gračanici.
“Vidovdanski glasnik”: Kulturno, duhovno i nacionalno
Vidovdanski glasnik (Foto Kim)

Ovo je 29. po redu izdanje „Vidovdanskog glasnika“, a ove godine časopis je posvećen velikom jubileju – Sedam vekova Manastira Gračanica i upokojenja njenog ktitora Kralja Milutina.

„Trudili smo se, kao i prethodnih godina, da ovaj časopis na neki način vrednuje sve ono što je u našoj kulturi stvarajuće, živo, između dva Vidovdana. Većina tekstova iz ovogodišnjeg broja je pisana namenski za ovaj časopis, s tim što su neki preneseni iz tekuće štampe ili književnih listova. ’Vidovdanski glasnik’ otvara beseda prošlogodišnjeg dobitnika ’Zlatnog Krsta Kneza Lazara’ Milisava Savića...", ističe jedan od autora, književinik Žarko Milenković.

U časopisu se mogu naći zanimljivi istorijski tekstovi, hronika o prošlogodišnjem obeležavanju Vidovdana, te tekst posvećen istaknutom slikaru svetskog renomea Milošu Šobajiću koji je nedavno preminuo od posledica koronavirusa. Svoj pečat je i u ovom broju ostavio glavni i odgovorni urednik Živojin Rakočević napisavši tekst o Gračanici.

Rakočević je kazao da „Vidovdanski glasnik“ nastoji da obuhvati sve važne teme između dva Vidovdana koje su odredile srpsku kulturu i duhovnost na Kosovu.

„’Vidovdanski glasnik’ pokazuje da naše stajne kulturne, duhovne i nacionalne tačke nisu gomila lepo složenog kamenja, nisu galerija u koju se tek tako ulazi, nego su one živi organizmi koje pokazuju da je živo naše stvarajuće biće na Kosovu i Metohiji“.

Ovodišnji časopis se više bavio istorijom i prošlošću nego kulturnim stvaralaštvom, a razlog za to je upravo veliki jubilej koji obeležava Gračanica.

„’Vidovdanski glasnik’ je stvarajući trenutak naše savremene kulture, ’Vidovdanski glasnik’ je pogled duboki u istoriju ovoga prostora, u istoriju jubileja, u istoriju naših susreta sa prošlošću, umetnošću, duhovnošću i državnošću“, kazao je Rakočević.

Značajno mesto u časopisu zauzima i veliki intervju sa prof. dr Ljubodragom Dimićem, akademikom SANU-a i profesorom na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Sa njim je razgovarao istoričar Aleksandar Gudžić koji otkriva detalje iz tog intervjua.

"Šta Vidovdan znači za Srbe, koliko je Kosovo važno za očuvanje nacionalnog identiteta... Dr Dimić se godinama bavio albanskim pitanjem, idejom velike Albanije, to je jedan je od razloga zašto vredi pročitati ovogodišnji ’Vidovdanski glasnik’“, kaže Gudžić.

Izdavač časopisa je Dom kulture "Gračanica", uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.Ostale vesti

Živojin Rakočević dobitnik gran prija na festivalu „Pro poet“
Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević dobitnik je glavne nagrade na Međunarodnom književnom festivalu u Inđiji „Pro poet“.
  • 29.05.2023
Počinju Vidovdanske svečanosti: Dečija smotra folklora u Arhangelima
Tradicionalna dečija smotra folklora pod nazivom "U susret Vidovdanu" kojom ujedno počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine biće održana u subotu, 27. maja u porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.
  • 25.05.2023
Spasovdanski dani u Prizrenu
Dom kulture „Gračanica“ i Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena organizuju „Spasovdanske dane u Prizrenu“ 24. i 25. maja. Posetioce očekuje promocija knjiga Mitre Reljić, izložba slika nastalih na koloniji „Jesen u Prizrenu“ 2022, kao i nastupi vokalnih solista i kazivanje stihova pesnika.
  • 24.05.2023
Mira Lolić Močević Srbima na Kosovu: Vi čuvate ono najsvetije
"Ako napustimo Kosovo i Metohiju onda će nestati Srba. Mi smo pupčanom vrpcom vezani za Kosovo i Metohiju", kazala je Mira Lolić Močević, autorka filma "Ako te se sjetim samo" sinoć premijerno prikazanog u Gračanici.
  • 24.05.2023
’’Jahao sam prema drvoredima – izabrane pesme 1981-2021’’: Duhovna vatra kojoj se uvek vraćamo
Promocija knjige “Jahao sam prema drvoredima – izabrane pesme 1981-2021” Ace Vidića održana je večeras Gradskoj biblioteci “Vuk Karadžić” u Kosovskoj Mitrovici.
  • 23.05.2023
PR kvintet u ’’Akvarijusu’’
Petar Rakić kvintet kojeg čine istaknuti muzičari mitrovičke muzičke scene nastupiće u PКC "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u sredu, 24. maja od 21.00.
  • 23.05.2023