Vesti
Kultura

“Vidovdanski glasnik”: Istina o nama

Vidovdanski glasnik nastoji da između dva Vidovdana, klasifikuje, vrednuje i beleži sve ono važno što se dešavalo u kulturi Kosova i Metohije u proteklih godinu dana“, rekao je glavni i odgovorni urednik časopisa Živojin Rakočević.
“Vidovdanski glasnik”: Istina o nama
Sa promocije ''Vidovdanskog glasnika'' u Gračanici (Foto Kim)

Autorski tekstovi, prikazi i kritike koje se odnose na savremeno umetničko stvaranje iz oblasti književnosti, likovnih umetnosti i istorije deo su najnovijeg izdanja Vidovdanskog glasnika koje je promovisano u Domu kulture Gračanica.

Vidovdanski glasnik na živ, kreativan i kritički način nastoji da uoči glavne markere i glavne pravce u kojima se kreće kultura Kosova i Metohije u najširem mogućem smislu. Zato je jako važno da se među koricama Vidovdanskog glasnika nađu najvažniji stvaraoci iz oblasti književnosti, likovnih umetnosti, da imamo tekstove iz istorije koji kritički, vrlo analitički i naučno obašnjavaju našu stvarnost. Vidovdanski glasnik je periodično glasilo koje u najšire zahvata stvarajuću kulturu“, rekao je njegov izdavač i direktor Doma kulture „Gračanica“ Živojin Rakočević.

Govoreći dalje o sadržaju upravo objavljenog broja, on je podsetio na rečenicu profesora Dragomira Kostića.

„Stvaranje je važno u svim uslovima, to je iskonska želja nekih ljudi, umetnika pre svega, da uređuju ili popravljaju svet u kome žive. Ne mogu ga promeniti, ali ga mogu učiniti snošljivijim, lepšim nego što stvarno izgleda“, citirao je on deo jednog objavljenog teksta.

Istoričar Aleksandar Gudzić je istakao da su tekstovi za Vidovdanski glasnik pisani čitkim i jednostavnim stilom što omogućava brzo i nezamarajuće čitanje, a neki od njih nude nove i do sada malo poznate činjenice.

„Ono što vredi pročitati iz istorije su tekstovi Petra Ristanovića ’Ujedinjenje, nacionalizam i ideologija’, gde autor, inače viši naučni saradnik Instituta za srpsku kulturu Priština-Leposavić piše o okolnostima pod kojima je formirana Oslobodilačka vojska Kosova (OVK). Još jedan zanimljiv tekst, koji je napisala Ivana Ženarju, takođe viša naučna saradnica Instituta za srpsku kulturu Priština-Leposavić, govori o novomučenici Bosiljki Pasjanskoj. Obradila je legende i narodnu priču o njoj i kako je ona zaslužila da bude proglašena za svetiteljku“, kazao je on.

Pesnik Ratko Popović je podsetio na nastanak Vidovdanskog glasnika 1992. godine.

„Mi smo ovo glasilo pokrenuli na taj način što smo se jednog dana okupili u Prištini, u jednoj kafani penzionera, i tu doneli odluku da se od ove godine ustanovi izlazak Vidovdanskog glasnika. Prvi broj je izašao 1992. godine, a u redakciji su bili: Ratko Popović, Radoslav Zlatanović i Slobodan Kostić. Ovo je glasilo trajalo i istinom zračilo i kada je bilo najteže, 1999. godine, našla se mogućnost. Ljudi dobre volje su tada pomogli i taj broj je izašao“, prisetio se on.

Izdavač Vidovdanskog glasnika je, uz podršku Opštine Gračanica i Ministrastva kulture Vlade Republike Srbije, Dom kulture „Gračanica“.Ostale vesti

Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023