Vesti
Kultura

Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“

Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Detalj sa izložbe ''U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske'' (Foto Kim)

Izložba „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske“, koju je u gračaničkom Domu kulture otvorila upravnica Galerije Marice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, sastoji se od 29 reprezentativnih delova.

„Mi smo jedna od najstarijih ustanova kulture koja obeležava 175 godina svog trajanja i koja je čitave godine zamislila jubilej kroz niz velikih i važnih događaja. Nama se čini da nas kolekcija koju čuvamo obavezuje da se podjednako brinemo o prošlosti, ali da gradimo i neku svetliju budućnost, ne samo u svom prostoru, nego i brojnim drugim u koje možemo da dođemo i donesemo svetlost kroz umetnost“, dodala je upravnica Galerije Matice srpske.

Palkovljević Bugarski je izrazila zadovoljstvo što baš ona predstavlja Maticu srpsku i Galerije ove ustanove.

„Naše poslanje je da čuvamo, obrazujemo, da kroz umetnost komuniciramo i prenosimo prave vrednosti, a to je upravo ono o čemu najbolje govori umetnost. Čuvanje tradicije jeste nešto što doživljavamo kao jednu od važnijih stvari za negovanje kulturnog i nacionalnog identiteta i baš sa tim razlogom smo čitav svoj jubilej, 175 godina trajanja zamislili kao jednu kompleksnu svečanost koja traje čitavu godinu i odvija se na različitim mestima. Ovo je jedno od onih mesta kojima smo mi, kao Matica srpska, najpotrebniji, gde osećamo najveći ponos što smo uspeli da sačuvamo ideje svojih prethodnika i da pokažemo kako se kroz kulturu i umetnost čuuva i gradi nacionalni identitet“, istakla je ona.

Autor izložbe „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske“ Danilo Vuksanović, ujedno i pomoćnik upravnika Galerije Matice srpske, naveo je da je bilo teško izabrati od 10 hiljada umetničkih predmeta, one koji će predstaviti galeriju.

„Zato smo ovu izložbu nazvali ‘Jedan mogući izbor’ u okviru koga pravimo paralelu i počinjemo našu umetničku priču od kopije zidnih slika iz Manastira Bogorodice Ljeviške i pravimo presek i pregled upućujemo u ono što je tradicija vojvođanske i srpske crkvene umetnosti u Manastiru Krušedol preko dela Stefana Teneskog. Sav taj put i ne bi bio moguć da se 1690. godine nije pokrenula grupa srpskog naroda koja je ovekovečena krajem 19. veka na poznatom delu Paje Jovanovića. Upravo ta litografija nalazi se ovde, na izložbi, kao stožerno ikonološko mesto koje govori o kretanju srpskog naroda i kulture“, objasnio je Vuksanović.

Autor izložbe je dodao da nije zaboravljen ni savremeni umetnički pogled na dešavanja u svetu.

„Ovde možete videti i dela koja su nastala inspirisana našim jubilejom prošle godine. I dalje ga proslavljamo, ove godine sa vama. Vidite i digitalne printove i kopije fresaka zajedno na jednom zidu kako bi pokazali da vreme ustvari nije nigde ni oteklo, kako sadašnji trenutak zapravo može obuhvatiti i prošlost i sadašnjost i budućnost“, naveo je on.

Direktor Doma kulture „Gračanica” Živojin Rakočević se zahvalio Galeriji Matice srpske koja je uspela da na zidovima gračaničke galerije prikaže razvoj srpske umetnosti.

“Danilo Vuksanović koji je osmišljavao ovo putovanje je ne slučajno počeo kopijom Bogorodice Ljeviške, to je čuvena majka Božija. Zašto Bogorodica Ljeviška, zato što su oni koji su otkrili zivotopis Bogorodice Ljeviške i kopirali ga majstorski, a ovo je jedna majstorska kopija, zaključili da nigde nema vise života i ovozemaljske radosti do u Bogorodici Ljeviškoj. Hvala Danilu koji je tako znalački prošao kroz Galeriju Matice srpske, a to nije jednostavno”,kazao je on.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Jelena Stojković je istakla a izložba Galerije Marice srpske iz Novog Sada predstavlja simbol lepote, umetnosti i zajedništva.

„Večeras smo u mislima sa našom braćom i sestrama na severu Kosova i odavde udruženi oko umetnosti šaljemo im poruku da na ovaj način, ovom lepotom, čuvamo našu srpsku kulturnu baštinu rečju, delom i četkicom“, dodala je ona.

Potpisan protokol o poslovno-tehničkoj saradnji

Na otvaranju Vidovdanskih svečanosti potpisan je protokol o poslovno-tehničkoj saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Zvečanu, Doma kulture „Gračanica“ i Galerije umetnosti Priština.

„Ideja za potpisivanje ovog ugovora o poslovno - teničkoj saradnji je bila da i fakultet nekako svojom snagom doprinese da ova kolonija postane još vidljivija. Radeći i živeći na prostoru Kosova i Metohije shvatili smo u poslednjih par godina da jedino međusobnim udruživanjem sa institucijama kulture možemo nešto da doprinesemo da se razvoj kulture proširi, od onih najmlađih, da njima odlazak na izložbu, predstavu, koncert bude sastavni deo života“, navela je dekanka Fakulteta umetnosti Ester Milentijević.

„To pokazuje da smo mi u periodu posle rata uspeli da se konsolidujemo i došli smo do tog nivoa da nase institucije na kreativnom nivou mogu da sarađuju i daju odgovor na pitanja podrške ljudima, umetnicima na pitanja opstanka naše savremene stvarajuće kulture i odgovor na pitanje kako se ta savremena stvarajuća kultura ugrađuje u Gračanicu, u Visoke Dečane, u Bogorodicu Ljevišku. To je fundamentalno pitanje na koje mi moramo da odgovorimo, kao stvarajući i kao kreativni ljudi, i zato je taj protokol jako važan jer on daje jedan od odgovora na pitanje kako smo preživeli, a preživeli smo zahvaljujući tome što nismo u sebi izgubili grad”, dodao je Rakočević.

Počela likovna kolonija „Vidovdan 2023“

Likovna kolinija „Vidovdan“ održava se u okviru Vidovdanskih svečanosti i jedan je od važnijih događaja u likovnom životu na Kosovu. Nastala je 1997. godine u saradnji Doma kulture „Gračanica“ i Fakulteta umetnosti iz Prištine. Na Vidovdanskoj likovnoj koloniji učestvuju savremeni umetnici iz Srbije i inostranstva: Ivan Jovanović (Nemačka), Jelena Ilić (Zemun), Branka Lalić (Beograd), Кostin Bratenou (Rumunija), Mato Uljarević (Podgorica), Momčilo Macanović (Tivat), Peko Nikčević (Nikšić), Stanka Popović (Gračanica), Nikola Ilić (Lepina, Lipljan), Jelena Milićević (Zvečan), Кatarina Balunova (Slovačka).

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju 32 događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje će se održavati do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su Кancelarija za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije, Grad Priština i Opština Gračanica.Ostale vesti

Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023