Vesti
Kultura

Vidovdanske nagrade kao kruna rada

Pisac Milisav Savić i slikar Milan Cile Marinković dobitnici su najznačajnijih ovogodišnjih vidovdanskih nagrada. Savić poručuje da je nagradom „Zlatni krst kneza Lazara“ upotpunio svoju kolekciju, dok Marinković navodi “da mu je čast što će nagradu “Longin” primiti u Gračanici.
Vidovdanske nagrade kao kruna rada
Milan Cile Marinković i Milisav Savić (Foto DKG)

Žiri manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije 2020“ koja se tradicionalno održava u Gračanici uoči Vidovdana, u sastavu: prof. dr Slobodan Vladušić, Gojko Đogo i Žarko Milenković, doneo je odluku da „Zlatni krst kneza Lazara“ ove godine dodeli piscu Milisavu Saviću iz Beograda.

„Na neki način, ja sam upotpunio kolekciju svojih nagrada koje nose ime najznačajnijih srpskih vladara iz srednjeg veka. Pre toga dobio sam “Zlatni prsten Despota Stefana Lazarevića”, i nagradu “Stefan Prvovenčani”. Evo sada, sa ovim “Zlatnim krstom kneza Lazara”, čini mi se da tu priču zaokružujem na pravi način”, rekao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim Milisav Savić.

Žiri za dodelu likovnih nagrada „Longin“ za 2020. godinu u sastavu: prof. mr Petar Đuza, akademska slikarka Maja Todić i istoričar umetnosti Nebojša Jevtić, odlučio je da nagradu za životno delo „Longin“ za izuzetan slikarski opus dodeli istaknutom srpskom slikaru Milanu Ciletu Marinkoviću iz Beograda.

“Velika mi je čast da primam tako veliku nagradu u Gračanici koju sam posećivao pre pola veka, još dok sam bio student”, kazao je Cile Marinković, napominjući da je veliku inspiraciju prilikom slikanja svojih dela “pronašao u ženi, jer je ona oličenje života”.

Dobitnike ovogodišnjih vidovdanskih nagrada za Kosovo vezuju lepa sećanja na period pre sukoba.

„Kosovo za mene predstavlja mnogo, to je duga priča. Rođen sam stotinak kilometara od Kosova, u jednom selu u blizini Raške. Stalno sam dolazio na Kosovo, a dolazio sam i posle rata. Znam šta se dešava na Kosovu i saosećam se sa patnjom srpskog naroda“, rekao je Savić.

“Kosovo je srpska baština, svi naši spomenici kulture su na Kosovu. Rane i lepe uspomene koje me vežu za Kosovu su Visoki Dečani, gde sam kao student pravio kopije fresaka”, kazao je Marinković.

Nagrade „Zlatni krst kneza Lazara“ i „Longin“ dodeljuje Dom kulture "Gračanica", a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Ovogodišnjim laureatima biće dodeljene 25, odnosno 27. juna u Gračanici.Ostale vesti

U oktobru u Mitrovici dva festivala - „Kaktus“ i „Eko art“
Drugi po redu Festival dečijeg kulturnog stvaralaštva „Kaktus“ biće održan sredinom oktobra u Kosovskoj Mitrovici.
  • 30.09.2020
Gračanica: Od četvrtka ponovo radi bioskop

Nakon šest meseci pauze zbog situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa, bioskop u Gračanici ponovo počinje sa radom.

  • 29.09.2020
Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020