Vesti
Kultura

Vidovdanske nagrade kao kruna rada

Pisac Milisav Savić i slikar Milan Cile Marinković dobitnici su najznačajnijih ovogodišnjih vidovdanskih nagrada. Savić poručuje da je nagradom „Zlatni krst kneza Lazara“ upotpunio svoju kolekciju, dok Marinković navodi “da mu je čast što će nagradu “Longin” primiti u Gračanici.
Vidovdanske nagrade kao kruna rada
Milan Cile Marinković i Milisav Savić (Foto DKG)

Žiri manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije 2020“ koja se tradicionalno održava u Gračanici uoči Vidovdana, u sastavu: prof. dr Slobodan Vladušić, Gojko Đogo i Žarko Milenković, doneo je odluku da „Zlatni krst kneza Lazara“ ove godine dodeli piscu Milisavu Saviću iz Beograda.

„Na neki način, ja sam upotpunio kolekciju svojih nagrada koje nose ime najznačajnijih srpskih vladara iz srednjeg veka. Pre toga dobio sam “Zlatni prsten Despota Stefana Lazarevića”, i nagradu “Stefan Prvovenčani”. Evo sada, sa ovim “Zlatnim krstom kneza Lazara”, čini mi se da tu priču zaokružujem na pravi način”, rekao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim Milisav Savić.

Žiri za dodelu likovnih nagrada „Longin“ za 2020. godinu u sastavu: prof. mr Petar Đuza, akademska slikarka Maja Todić i istoričar umetnosti Nebojša Jevtić, odlučio je da nagradu za životno delo „Longin“ za izuzetan slikarski opus dodeli istaknutom srpskom slikaru Milanu Ciletu Marinkoviću iz Beograda.

“Velika mi je čast da primam tako veliku nagradu u Gračanici koju sam posećivao pre pola veka, još dok sam bio student”, kazao je Cile Marinković, napominjući da je veliku inspiraciju prilikom slikanja svojih dela “pronašao u ženi, jer je ona oličenje života”.

Dobitnike ovogodišnjih vidovdanskih nagrada za Kosovo vezuju lepa sećanja na period pre sukoba.

„Kosovo za mene predstavlja mnogo, to je duga priča. Rođen sam stotinak kilometara od Kosova, u jednom selu u blizini Raške. Stalno sam dolazio na Kosovo, a dolazio sam i posle rata. Znam šta se dešava na Kosovu i saosećam se sa patnjom srpskog naroda“, rekao je Savić.

“Kosovo je srpska baština, svi naši spomenici kulture su na Kosovu. Rane i lepe uspomene koje me vežu za Kosovu su Visoki Dečani, gde sam kao student pravio kopije fresaka”, kazao je Marinković.

Nagrade „Zlatni krst kneza Lazara“ i „Longin“ dodeljuje Dom kulture "Gračanica", a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Ovogodišnjim laureatima biće dodeljene 25, odnosno 27. juna u Gračanici.Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020