Vesti
Kultura

„Vidovdan – Praznik nad praznicima“

U Srpskom kulturnom centru u Prištini pesnici, učesnici manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije“, održali su književni čas.
„Vidovdan – Praznik nad praznicima“
Književni čas u Prištini (Foto Kim)

U Srpskom kulturnom centru u Prištini danas su svoje stihove kazivali pesnici Jovica Mišković, Milica Bakrač, Milan Mihajlović i Vidosava Arsenijević.

Složili su se da Vidovdan za sve Srbe, gde god živeli, predstavlja veliki praznik.

„Vidovdan je za sve Srbe, bilo da su na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj, Srbiji ili negde drugde, bio i ostao praznik nad praznicima i veoma mi je drago da pesnici svake godine imaju manifestaciju koja počinje u Babinom Mostu, zatim sledi Priština i završava se u Gračanici. Meni je posebno drago što se srećemo u Prištini i mislim da je svim Srbima Priština u srcu, ipak je to bio glavni grad KiM i ima neku svoju toplinu. Nadam se da ćemo nastaviti ovu tradiciju i okupljati se u sve većem broju“, rekao je pesnik iz Leposavića Jovica Mišković.

Pesnikinja iz Crne Gore Milica Bakrač danas je prvi put bila u Srpskom kulturnom centru. Kaže da danas u Prištini „oceća da prave vrednosti nikada ne mogu biti izgubljene“.

„Vidovdan za sve Srbe koji žive i u Crnoj Gori i na KiM i u Srbiji i regionu predstavlja jedan veliki praznik koji pokazuje da smo jedno biće, kako je negde zapisao Petar II Petrović Njegoš, da se nismo odrekli tog kosovskog zaveta. Sve dok u svojoj krvi, u svojoj biti nosimo kosovski zavet, opastaćemo kao jedan veliki narod, jer zaista to i jesmo“, poručila je pesnikinja Bakrač.

Večeras će u Gračanici biti održana manifestacija „Vidovdansko pesničko bdenije“ u okviru koje će biti dodeljene i vidovdanske književne nagrade.Ostale vesti

“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020