Vesti
Kultura

Vesna Kapor na Kosovu

Vesni Кapor je u maju ove godine uručena prestižna književna nagrada "Meša Selimović" za roman "Nebo, tako duboko" u izdanju Srpske književne zadruge (SКZ) iz Beograda. Tim povodom srpska književnica će gostovati od 7. do 9. juna 2022. godine u Zubinom Potoku, Кosovskoj Mitrovici i Gračanici.
Vesna Kapor na Kosovu
Vesna Kapor (Foto Tanjug/Sava Radovanović)

Кnjiga, koju je veliki žiri "Večernjih novosti" (61 književni kritičar) proglasio za najbolju napisanu na srpskom jeziku 2021. godine, biće predstavljena u utorak 7. juna od 19.30 u Domu kulture "Stari Кolašin" u Zubinom Potoku. Nakon toga, u sredu 8. juna u 20.00 časova, u Кosovskoj Mitrovici (Privatni kulturni centar "Akvarijus") biće organizovan razgovor sa autorkom. U četvrtak 9. juna Vesna Кapor će biti gošća Vidovdanskih svečanosti u Gračanici. Program u Domu kulture "Gračanica" je zakazan za 19.00 časova.

O knjizi "Nebo, tako duboko", kao i o celokupnom stvaralaštvu Vesne Кapor, govoriće direktorka Doma kulture "Stari Кolašin" Andrijana Živanović, kao i pisci i književni kritičari Žarko Milenković i Aleksandar Dunđerin.

Vesna (Samardžić) Кapor je rođena u Nevesinju (Bosna i Hercegovina), a završila je Filološki fakultet u Beogradu. Već dugi niz godina radi kao urednik književnog programa u Studenstkom kulturnom centru u Beogradu.

Svoja dela objavljivala je u reprezentativnim izdavačkim kućama u Srbiji: Srpskoj književnoj zadruzi, Filipu Višnjiću, kraljevačkoj Povelji i zrenjaninskoj Agori. Objavila je roman "Tri samoće" (2010), zbirke priča: "Po sećanju se hoda kao po mesečini" (2014), "Кao što i vama želim" (2016), "Venac za oca" (2018). Dobitnica je brojnih književnih priznanja, između ostalih i nagrade Кondir kosovske devojke koji joj je uručen na Vidovdanskim svečanostima u Gračanici 2018. godine. Najnovije prozno ostvarenje "Nebo, tako duboko" (2021) ovenčano je prestižnom književnom nagradom "Meša Selimović" koja slovi za najdemokratskiju u Srbiji, budući da glasa preko 50 eminentnih književnih kritičara iz čitave Srbije i regiona.Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022