Vesti
Kultura

"Veselo povrće" razveselilo publiku u Gračanici

Deca, polaznici Škole glume Narodnog pozorišta Priština, danas su premijerno izveli predstavu "Veselo povrće" u režiji Radmile Knežević.
Glumci i rediteljka Veselog povrća (Foto Kim)

Posle višemesečnih proba i vrednog rada, mališani iz ove škole danas su na sceni pokazali šta su naučili. Većina njih se ranije nije bavila glumom, tako da je ova predstava za njih bila prvo pojavljivanje pred publikom.

U šarenim kostimima raznovrsnog povrća, ali i kuvara, mame i devojčica, maleni glumci su pokazali koliko je važna zdrava ishrana.

"Osećaj je predivan i celo iskustvo ovde. Ja sam prvi put na sceni, malo je bilo treme, ali ne mnogo. Upoznao sam nove drugare. Hteo bih da se bavim glumom, Radmila (rediteljka) već planira novi projekat koji ćemo da radimo sa njom", kaže Ognjen Jovanović koji je tumačio krastavca.

"Super se osećam, nisam verovala da će deci biti toliko zanimljiva predstava. Ja sam igrala kuvara i taj kuvar, kako da kažem, kao da ne postoji. Povrće, mama i deca ga uopšte ne vide. Bilo je dobro, samo malo teško ali u svakom slučaju bilo je odlično. Baš mi se svidela ta reakcija publike, nisam verovala da će toliko da im se svidi predstava i sve uloge", kaže Mila Vorgučić.

"Moja uloga mi se veoma dopala i kao što kaže Mila, oduševilo nas je mnogo to što je došlo puno dece. Jeste da su se malo smejali ali po njihovom izgledu očigledno im se svidela predstava. Moja uloga belog luka mi se jako dopala, pogotovo što sam naučnica i koristim se kao hrana i kao lek. Ja inače jedem beli luk i prepuručila bih i drugoj deci da jedu beli luk jer je on zdrav", rekla nam je Natalija Bogdanović.

"Meni je sve ovo lepo, zanimljivo. Uloga krompira je zanimljiva i hteo bih da poručim svima da jedu zdravu hranu", kaže Danilo Milovanović koji je danas bio prvi put na sceni. Kako nam je rekao, i on planira da se i dalje bavi glumom.

Glumu, scenski govor i koreografiju sa mališanima su vežbale glumice NPP-a Radmila Kneževic, Jasmina Stojiljkovic i Tamara Tomanović. Rediteljka predstave i nastavnica glume kaže da je prezadovoljna današnjom premijerom i igrom ovih mališana.

"Uzbuđena sam, zaista je veliko zadovoljstvo raditi sa decom. Bili su sjajni, neki profesionalni glumci bi im pozavideli. Bez i jedne greške su odigrali, bili su glasni, precizni, tačni, uvežbani. Radili smo parcijalno, korona nas je prekidala, ali se rad isplatio. Možda im je bilo malo naporno, nedelju dana se intenzivno radilo ali se sve to na kraju isplatilo", kaže za RTV Kim rediteljka Radmila Knežević.

Gledaoci su glumce i rediteljku ispratili velikim aplauzom, a nakon predstave su se fotografisali sa njima.

"Predstava je bila lepa, vidi se da se radilo sa decom. Mislim da nam ovakvih događaja treba malo više. Ja bih volela da se ovo natavi, da ne bude samo kada je predstava nego da to traje tokom čitave godine. Mislim da ovakvih sadržaja, posebno za decu mlađeg uzrasta, treba više", kaže Danijela Živić iz Gračanice.

"Hteo bih da pohvalim sve glumce Narodnog pozoriša koji su radili sa decom. Preneli su im tu neku svoju veštinu. Dikcija im je bila dobra. Na ovim prostorima ima dosta talentovane dece i dobro je da ima puno sadržaja pa da se oni opredele. Neko će na glumu, neko na balet, neko na hor, tako da je super i nadam se da će da nastave da rade sa njima, jer možda neko od njih sutra postane i profesionalni glumac", kazao je đakon Bratislav Bogdanović.

"Odlično je bilo. S obzirom da mi je ćerkica glumila, sve mi je bilo super. Savršeno su se spremili", kaže Jelena Stanojević.

Naredni čas malene glumce očekuje u novembru, a do kraja godine će imati još dva izvođenja "Veselog povrća".

"Planiramo da negde povedemo decu jer predstava nije zahtevna u scenografskom smislu i u nekim drugim tehničkim stvarima, tako da je vrlo mobilna i može da se igra na bilo kom prostoru. Kostimi su laki, a deca su raspoložena da putuju", najavljuje Radmila Knežević.

Školu glume organizovali su Narodno pozorište i Dom kulture Gračanica, a ovo je druga generacija polaznika. U ovoj grupi bilo je 12 dece.Ostale vesti

Vojvođanska tambura u kosovskom „Vencu“

Nacionalni Ansambl narodnih igara i pesama „Venac“ planira da u svoj repertoar uvrsti i tamburicu, pa su tim povodom u Gračanicu stigli tamburaški eksperti kako bi zajedno sa članovima ovog ansambla pokrenuli radionicu.

  • 07.12.2021
Četiri prva mesta za balerine iz Gračanice

Balerine iz Baletske škole Doma kulture „Gračanica“ osvojile su prva četiri mesta na Prvom internacionalnom takmičenju u klasičnom i modernom baletu, koje organizuje Srpska asocijacija plesnih organizacija (SAPO).

  • 05.12.2021
Gračanica: Svetlom pisana istorija srpske škole glume
U Domu kulture "Gračanica otvorena" je izložba "Vek i po srpske škole glume” višeg umetničkog saradnika na katedri glume Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu Pavla Lazića koja je organizovana povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji.
  • 03.12.2021
Sutra počinje radionica

Dom kulture „Gračanica“ organizuje treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“, koja će trajati od 03. do 09. decembra. Na radionici će učestvovati učenici osnovnih škola, uzrasta od 10 do 15 godina.

  • 02.12.2021
Večeras premijera filmova
U bioskopu Doma kulture Gračanica večeras će biti premijerno prikazana dva filma - "Gučijevi" i "Enkanto".
  • 02.12.2021
Završen „Grafest“. Prva nagrada reditelju Rastku Šejiću
Dodelom priznanja najboljim autorima dokumentarnih filmova i reportaža završen je jubilarni, deseti po redu, Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest". Prva nagrada pripala je Rastku Šejiću iz Beograda za dokumentarni film „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“. Drugo mesto na festivalu osvojila je Radmila Vulićević, a treće Ana Marković.
  • 01.12.2021