Vesti
Kultura

„Venac“ sprečen da putuje u Švajcarsku

Članovima ansambla „Venac“ ambasada Švajcarske u Prištini nije htela da primi dokumenta za dobijanje viza za gostovanje u Badenu 9. novembra.
„Venac“ sprečen da putuje u Švajcarsku
Ansabml Venac (Foto TV Mreža)

Švajcarska ambasada u Prištini nije htela da primi dokumenta članova ovog ansabla jer su ih izdale institucije Republike Srbije.

Direktorka Venca Snežana Jovanović kaže za RTV Kim da se za dobijanje viza prethodno obratila ambasadi Švajcarske u Beogradu, ali da su je oni uputili na Prištinu, jer radnici imaju prebivalište na Kosovu.

„Ambasada u Prištini nije htela da nam zakaže termin jer, kako su rekli, imaju preveliki broj zahteva. Uz pomoć Kancelarije za pitanja zajednica uspeli smo da dođemo do slobodnog termina. Kada smo otišli na razgovor za vize, uz srpski pasoš priložena su i ostala dokumenta. Međutim dokumenta su odbijena i zahtevi uopšte nisu prihvaćeni. Nisu prihvaćena ni kosovska dokumenta jer ambasada ne prihvata potvrde srpskog PIO fonda“, objašnjava Jovanović.

Jovanović ističe da je ovo trebalo da bude prvo samostalno gostovanje ansabla Venac i dodaje da je za njih to veoma važno.

„Bez obzira što se bliži dan odlaska za Švajcarsku, a mi nemamo ni termin ni odobrene vize, ja se nadam da će ambasada poslati neki pozitivan odgovor. Ukoliko se to ne desi održaćemo performanas ispred švajcarske ambasade u Prištini“, rekla je Snežana Jovanović.Ostale vesti

Politička karijera i javni rad Tomislava Sekulića ostavili su zapažen trag na političkoj sceni Kosova i Metohije krajem 20. veka. U knjigu "Кosovska hronika Tomislava Sekulića", koja je sinoć promovisana u Domu kulture "Gračanica" autor Stojan Sekulić je utkao dokumenta, novinske tekstove, rukopise svog strica, kako bi sačuvao od zaborava njegov dopripnos sredini u kojoj je delovao, ali i stavio na uvid javnosti sve što je relevantno za razumevanje i tumačenje života i rada ovog kosovskog političara.
  • 24.06.2022
Venac: Premijera programa ’’700’’
Povodom 700 godina manastira Gračanica, uz blagoslov Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ansambl ’’Venac’’ sinoć je premijerno izveo koreodramu, program pod nazivom ’’700’’, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
  • 23.06.2022
Ekstra Nena, Oliver Njego i Nikola Rackov večeras u Mitrovačkom dvoru
Koncert umetničkog trija koji čine Snežana Berić - Ekstra Nena, Oliver Njego i Nikola Rackov biće održan večeras od 20h u Mitrovačkom dvoru
  • 23.06.2022
Pesnički susreti ’’Aleksandar Aca Despotović’’: Veče protkano ljubavlju prema poeziji
U okviru 28. Mitrovačkog festivala kulture sinoć su u porti hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici otvoreni pesnički susreti "Aleksandar Aca Despotović".
  • 23.06.2022
Promocija knjiga Stojana Sekulića
U okviru  Vidovdanskih svečanosti, Dom kulture "Gračanica" ogranizuje promociju knjiga "Кosovska hronika Tomislava Sekulića" i "Gračanička trilogija", autora akademika prof. dr Stojana Sekulića.
  • 22.06.2022
Za kraj sezone ’’Ženidba’’ u Velikoj Hoči
Izvođenjem predstave "Ženidba" pred publikom u Velikoj Hoči, Narodno pozorište u Prištni je obeležilo završetak prolećne sezone. Direktor NPP-a Predrag Radonjić kaže da je protekli period obeležilo mnogo premijera, gostovanja i festivala, ali da je igranje predstava u izolovanim srpskim sredinama, poput Hoče, po njemu najznačajniji doprinos ove trupe.
  • 22.06.2022