Vesti
Kultura

„Venac“ sprečen da putuje u Švajcarsku

Članovima ansambla „Venac“ ambasada Švajcarske u Prištini nije htela da primi dokumenta za dobijanje viza za gostovanje u Badenu 9. novembra.
„Venac“ sprečen da putuje u Švajcarsku
Ansabml Venac (Foto TV Mreža)

Švajcarska ambasada u Prištini nije htela da primi dokumenta članova ovog ansabla jer su ih izdale institucije Republike Srbije.

Direktorka Venca Snežana Jovanović kaže za RTV Kim da se za dobijanje viza prethodno obratila ambasadi Švajcarske u Beogradu, ali da su je oni uputili na Prištinu, jer radnici imaju prebivalište na Kosovu.

„Ambasada u Prištini nije htela da nam zakaže termin jer, kako su rekli, imaju preveliki broj zahteva. Uz pomoć Kancelarije za pitanja zajednica uspeli smo da dođemo do slobodnog termina. Kada smo otišli na razgovor za vize, uz srpski pasoš priložena su i ostala dokumenta. Međutim dokumenta su odbijena i zahtevi uopšte nisu prihvaćeni. Nisu prihvaćena ni kosovska dokumenta jer ambasada ne prihvata potvrde srpskog PIO fonda“, objašnjava Jovanović.

Jovanović ističe da je ovo trebalo da bude prvo samostalno gostovanje ansabla Venac i dodaje da je za njih to veoma važno.

„Bez obzira što se bliži dan odlaska za Švajcarsku, a mi nemamo ni termin ni odobrene vize, ja se nadam da će ambasada poslati neki pozitivan odgovor. Ukoliko se to ne desi održaćemo performanas ispred švajcarske ambasade u Prištini“, rekla je Snežana Jovanović.Ostale vesti

Otvorena Likovna kolonija „Vidovdan 2020“
Izložbom najvrednijih slika iz fundusa Galerije Doma kulture u Gračanici otvorena je 22. Likovna kolonija „Vidovdan 2020“, ali i ovogodišnje „Vidovdanske svečanosti“.
  • 04.06.2020
Likovna kolonija i početak Vidovdanskih svečanosti bez publike
Večeras, u galeriji Doma kulture „Gračanica“ sa početkom u 19 časova, počinju Vidovdanske svečanosti i otvaranje 22. gračaničke Likovne kolonije „Vidovdan 2020“. Otvaranju Kolonije prisustvovaće samo slikari, predstavnici medija i pokrovitelji.
  • 04.06.2020
Virtuelnom izložbom obeležen Međunarodni dan dece
Povodom Međunarodnog dana deteta, organizacija Domovik u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“, a uz podršku UNICEF-a, organizovala je virtuelnu izložbu dečijih radova pod nazivom „Mala umetnost cveta dok sloboda čeka“.
  • 01.06.2020
U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti
Dom kulture Gračanica, bez obzira na epidemiju virusa KOVID-19, za Vidovdanske svečanosti sprema „redovan“ repertoar. Svečanosti će zvanično biti otvorene 04. juna kada će u galeriji Doma kulture početi „Vidovdanska likovna kolonija 2020.“
  • 01.06.2020
„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020