Vesti
Kultura

„Venac“ sprečen da putuje u Švajcarsku

Članovima ansambla „Venac“ ambasada Švajcarske u Prištini nije htela da primi dokumenta za dobijanje viza za gostovanje u Badenu 9. novembra.
„Venac“ sprečen da putuje u Švajcarsku
Ansabml Venac (Foto TV Mreža)

Švajcarska ambasada u Prištini nije htela da primi dokumenta članova ovog ansabla jer su ih izdale institucije Republike Srbije.

Direktorka Venca Snežana Jovanović kaže za RTV Kim da se za dobijanje viza prethodno obratila ambasadi Švajcarske u Beogradu, ali da su je oni uputili na Prištinu, jer radnici imaju prebivalište na Kosovu.

„Ambasada u Prištini nije htela da nam zakaže termin jer, kako su rekli, imaju preveliki broj zahteva. Uz pomoć Kancelarije za pitanja zajednica uspeli smo da dođemo do slobodnog termina. Kada smo otišli na razgovor za vize, uz srpski pasoš priložena su i ostala dokumenta. Međutim dokumenta su odbijena i zahtevi uopšte nisu prihvaćeni. Nisu prihvaćena ni kosovska dokumenta jer ambasada ne prihvata potvrde srpskog PIO fonda“, objašnjava Jovanović.

Jovanović ističe da je ovo trebalo da bude prvo samostalno gostovanje ansabla Venac i dodaje da je za njih to veoma važno.

„Bez obzira što se bliži dan odlaska za Švajcarsku, a mi nemamo ni termin ni odobrene vize, ja se nadam da će ambasada poslati neki pozitivan odgovor. Ukoliko se to ne desi održaćemo performanas ispred švajcarske ambasade u Prištini“, rekla je Snežana Jovanović.Ostale vesti

Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023

Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve" po tekstu Viktora Igoa, a u režiji Dejana Cicmilovića, biće izvedena u četvrtak 30.3. od 12.30 u Domu kulture "Stari Кolašin" u Zubinom Potoku.

  • 27.03.2023
„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023