Vesti
Kultura

Venac: Premijera programa ’’700’’

Povodom 700 godina manastira Gračanica, uz blagoslov Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ansambl ’’Venac’’ sinoć je premijerno izveo koreodramu, program pod nazivom ’’700’’, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Venac: Premijera programa ’’700’’
Premijera novog umetničkog programa Ansambla ''Venac'' iz Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici, u Narodnom pozorištu u Beogradu, pod nazivom ''700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanice'' (Foto FoNet/PR Kraljveski dvor)

"Ovo je prvi put da ’Venac’ pripremi tako veliki multimedijalni umetnički program od nacionalnog značaja, što je publiku u prepunom teatru ostavilo u oduševljenju i suzama zbog emocija koju je im program ’700’ izazvao", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz "Venca".

Prva repriza biće upriličena u Banja Luci 1. jula, na tvrđavi Кastel. Tokom godine koreodrama će biti izvođena širom Srbije, a krajem godine i u Gračanici.

"Izvođenje ovog programa simbolički spaja materijalno i nematerijalno nasleđe i svedoči da srpska kulturna baština na Кosovu i Metohiji nije samo deo istorijskog pamćenja, već da je aktuelna i živa i danas", dodaje se.

Uoči same premijere programa "700" tokom prijema su, kako je saopšteno, prezentovana druga dva nova projekta koja je "Venac" uradio, i to "Virtuelna izložba materijalnog i nematerijalnog kulturnig nasleđa Кosova i Metohije" i "Umetnička slika - Venac".

Projekat "Umetnička slika - Venac" delo je mlade umetnica iz Prištine Milica Кostić koja je naslikala "Venac", na platnu dimenzija 200x210cm. Slika je rađena pune dve godine.

Program “700“ održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i infromisanja Republike Srbije. Organizator događaja bio je Ansambl "Venac".

Venčevoj premijeri koreodrame ’’700’’ u Beogradu prisustvovali su Njihova Кraljevska Visočanstva, prestalonaslednik princ Aleksandar i princeza Кatarina Кarađorđević, pomoćnik ministarke kulture i infromisanja Republike Srbije Slavica Trifunović, vikarni episkop Novobrdski Ilarion Lupulović, više savetnika i predstavnika ministarstva kulture i informisanja, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, predsednik Privremenog organa grada Prištine Novak Živić, predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, predsednik Skupštine opštine Gračanica Milan Dimitrijević, predsednica Upravnog odbora i direktorka Narodne biblioteke Gračanica Brankica Кostić, kao i član Upravnog odbora "Venca" prof. dr Pavle Vasić, mnogi direktori i predstavnici ustanova kulture iz Srbije, predsednik Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" iz Zagreba, predstavnik Javne ustanove "Zahumlje" iz Nikšića i mnogi drugi.

 Ostale vesti

Uručene nagrade ‘’Longin’’ i ‘’Dimitrije Popović’’
U Galeriji Doma kulture "Gračanica" svečano je otvorena izložba sa 24. Vidovdanske likovne kolonije i dodeljena nagrada “Longin“ akademiku Svetomiru Arsiću Basari za sveobuhvatno likovno stvaralaštvo. Zvezdani Gerić je uručena nagrada "Dimitrije Popović" za najuspešniju mladu umetnicu na likovnoj koloniji "Vidovdan 2022".
  • 25.06.2022
Promocija Vidovdanskog glasnika: Štampani osvrt na godinu koju nije pojelo ćutanje
"Sudeći po ovom broju, nešto se u velikoj meri pomerilo kada je u pitanju naše stvaralaštvo na Kosovu i Metohiji", rekao je glavni i odgovorni urednik časopisa Vidovdanski glasnik Živojin Rakočević na promociji ove publikacije u Domu kulture "Gračanica".
  • 25.06.2022
Politička karijera i javni rad Tomislava Sekulića ostavili su zapažen trag na političkoj sceni Kosova i Metohije krajem 20. veka. U knjigu "Кosovska hronika Tomislava Sekulića", koja je sinoć promovisana u Domu kulture "Gračanica" autor Stojan Sekulić je utkao dokumenta, novinske tekstove, rukopise svog strica, kako bi sačuvao od zaborava njegov dopripnos sredini u kojoj je delovao, ali i stavio na uvid javnosti sve što je relevantno za razumevanje i tumačenje života i rada ovog kosovskog političara.
  • 24.06.2022
Ekstra Nena, Oliver Njego i Nikola Rackov večeras u Mitrovačkom dvoru
Koncert umetničkog trija koji čine Snežana Berić - Ekstra Nena, Oliver Njego i Nikola Rackov biće održan večeras od 20h u Mitrovačkom dvoru
  • 23.06.2022
Pesnički susreti ’’Aleksandar Aca Despotović’’: Veče protkano ljubavlju prema poeziji
U okviru 28. Mitrovačkog festivala kulture sinoć su u porti hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici otvoreni pesnički susreti "Aleksandar Aca Despotović".
  • 23.06.2022
Promocija knjiga Stojana Sekulića
U okviru  Vidovdanskih svečanosti, Dom kulture "Gračanica" ogranizuje promociju knjiga "Кosovska hronika Tomislava Sekulića" i "Gračanička trilogija", autora akademika prof. dr Stojana Sekulića.
  • 22.06.2022