Vesti
Kultura

"Venac" otvara odeljenje u Beogradu

Nacionalni ansambl narodnih pesama i igara "Venac" otvara odeljenje u Beogradu. Svakim danom opravdava priznanje "Kulturni obrazac" koje je dobilo od svog matičnog Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. 
Nacionalni ansambl

"Zbog stalne potrebe ’Venca’ da se razvija i napreduje nastala je ideja da otvorimo odeljenje u Beogradu", navodi se u saopštenju.

"Ideja je počela da prerasta u delo nakon uspostavljene veoma dobre saradnje sa direktoricom Narodnog pozorišta u Beogradu, Ivanom Vujić, koja je veoma srdačno prihvatila Ansambl ’Venac’ i pružila mu maksimalnu podršku sa svojim kolektivom".

Odeljenje "Venca" ima za cilj da okupi igrače narodne igre iz Beograda tj. centralne Srbije kako bi svoj ansambl omasovio.

"Ujedno ćemo ovim stvoriti i pružiti priliku da se novi igrači pridruže umetničkom kolektivu "Venca" i zajedno na sceni zaigraju sa prvim ansamblom koji svakodnevno radi u Gračanici. Na svom razvoju svakodnevno radimo, a sve radi obavljanja svoje osnovne delatnosti - čuvanja našeg kulturnog identiteta kroz očuvanje pesama, igara, običaja i tradicije sa Кosova i Metohije i cele Srbije" zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020