Vesti
Kultura

"Venac" otvara odeljenje u Beogradu

Nacionalni ansambl narodnih pesama i igara "Venac" otvara odeljenje u Beogradu. Svakim danom opravdava priznanje "Kulturni obrazac" koje je dobilo od svog matičnog Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. 
Nacionalni ansambl

"Zbog stalne potrebe ’Venca’ da se razvija i napreduje nastala je ideja da otvorimo odeljenje u Beogradu", navodi se u saopštenju.

"Ideja je počela da prerasta u delo nakon uspostavljene veoma dobre saradnje sa direktoricom Narodnog pozorišta u Beogradu, Ivanom Vujić, koja je veoma srdačno prihvatila Ansambl ’Venac’ i pružila mu maksimalnu podršku sa svojim kolektivom".

Odeljenje "Venca" ima za cilj da okupi igrače narodne igre iz Beograda tj. centralne Srbije kako bi svoj ansambl omasovio.

"Ujedno ćemo ovim stvoriti i pružiti priliku da se novi igrači pridruže umetničkom kolektivu "Venca" i zajedno na sceni zaigraju sa prvim ansamblom koji svakodnevno radi u Gračanici. Na svom razvoju svakodnevno radimo, a sve radi obavljanja svoje osnovne delatnosti - čuvanja našeg kulturnog identiteta kroz očuvanje pesama, igara, običaja i tradicije sa Кosova i Metohije i cele Srbije" zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Virtuelnom izložbom obeležen Međunarodni dan dece
Povodom Međunarodnog dana deteta, organizacija Domovik u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“, a uz podršku UNICEF-a, organizovala je virtuelnu izložbu dečijih radova pod nazivom „Mala umetnost cveta dok sloboda čeka“.
  • 01.06.2020
U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti
Dom kulture Gračanica, bez obzira na epidemiju virusa KOVID-19, za Vidovdanske svečanosti sprema „redovan“ repertoar. Svečanosti će zvanično biti otvorene 04. juna kada će u galeriji Doma kulture početi „Vidovdanska likovna kolonija 2020.“
  • 01.06.2020
„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020