Vesti
Kultura

„Venac“ obnavlja članstvo

Povodom početka rada dečijeg i omladinskog ansambla „Venac“ organizuje audiciju za prijem novih članova.
„Venac“ obnavlja članstvo
Jelena Neradović i Miroljub Ađančić (Foto Kim)

Članovi „Venca“ Jelena Neradović i Miroljub Ađančić su gostujući u jutarnjem programu RTV Kim „Uz jutarnju kafu“ rekli da, pored postojećih škola folklora za decu na centralnom Kosovu, od ove jeseni imaju u planu proširenje članstva.

„Vraćamo se onome što smo radili u Prištini. Jedan profesionalni ansambl kakav je „Venac“ trebalo bi da ima sve kategorije, od najmlađih do omladinaca i pripremnog ansambla iz koga mi kao profesionalni ansambl izdvajamo članove“, rekao je Ađančić.

Poželjno je da zainteresovani već imaju neko predznanje, međutim, mnogo su važniji upornost i rad.

Sa novim članovima radiće profesionalni igrači i vrsni poznavaoci folklora, dodaje Jelena Neradović.

„Uslovi u kojima sada radimo su mnogo bolji, samim tim možemo i da obnovimo naše sekcije. Postoji mogućnost da oni koji budu bili u omladinskom ansamblu postanu i deo prvog ansamba, a onda i članovi kolektiva sa stalnim zaposlenjem“, kazala je Jelena.

U istom periodu „Venac“ raspisuje i konkurs za dečiji ansambl, ali audicija neće biti održana.

Za kulturno-umetnička društva, instrumentaliste i vokalne soliste „Venac“ organizuje i seminar o etno muzici, koji će biti održan od 8. do 9. septembra. Predavanja će držati magistar flaute i frule i solista Velikog narodnog orkestra RTS-a Miroljub Todorović Džimi.

Zaintersovani za prijem u omladinski ansambl mogu se javiti do 15. septembra na brojeve telefona 049-103/457 i 038-64/577 ili mogu da dođu lično u Dom kulture u Gračanici. Konkurs je otvoren za sve od 15 do 25 godina. Audicija će se održati 16. septembra.Ostale vesti

Slike Branislava Ilića: Akvareli i pejzaži nepromenljivog rukopisa

Izložba slika istaknutog umetnika iz Zvečana, Branislava Baneta Ilića, otvorena je sinoć u Studentskom klubu u Kosovskoj Mitrovici.

  • 02.02.2023
Tri premijere u ovoj godini

Ansambl Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) će u 2023. godini izvesti tri premijere. Najpre će, krajem februara ili početkom marta obradovati najmlađu publiku predstavom "Princeza Snežana i deset patuljaka" po tekstu Branislava Milićevića (Branka Kockice), a u režiji Igora Damnjanovića.

  • 01.02.2023
Gračanica na starim fotografijama. Prva posleratna izložba Arhiva KiM
Izložba "Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama" otvorena je večeras u Galeriji Doma kulture "Gračanica". Ovo je prva posleratna izložba koju je organizovao Arhiv Kosova i Metohije.
  • 31.01.2023
Film ’’Peto pismo Hilde Dajč’’ i tribina ’’Кozara 1942’’ sutra u Prizrenu i Gračanici
Dom kulture "Gračanica", Muzej žrtava genocida i Bogoslovija Sveti Ćirilo i Metodije, organizuju projekciju dokumentarno-igranog filma "Peto pismo Hilde Dajč" reditelja Ivice Vidanovića i tribinu Кozara 1942 u utorak 31. januara u Bogosloviji u Prizrenu sa početkom  u 12 časova i u Domu kulture „Gračanica“ u 19 časova.
  • 30.01.2023
Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023