Vesti
Kultura

„Venac“ obnavlja članstvo

Povodom početka rada dečijeg i omladinskog ansambla „Venac“ organizuje audiciju za prijem novih članova.
„Venac“ obnavlja članstvo
Jelena Neradović i Miroljub Ađančić (Foto Kim)

Članovi „Venca“ Jelena Neradović i Miroljub Ađančić su gostujući u jutarnjem programu RTV Kim „Uz jutarnju kafu“ rekli da, pored postojećih škola folklora za decu na centralnom Kosovu, od ove jeseni imaju u planu proširenje članstva.

„Vraćamo se onome što smo radili u Prištini. Jedan profesionalni ansambl kakav je „Venac“ trebalo bi da ima sve kategorije, od najmlađih do omladinaca i pripremnog ansambla iz koga mi kao profesionalni ansambl izdvajamo članove“, rekao je Ađančić.

Poželjno je da zainteresovani već imaju neko predznanje, međutim, mnogo su važniji upornost i rad.

Sa novim članovima radiće profesionalni igrači i vrsni poznavaoci folklora, dodaje Jelena Neradović.

„Uslovi u kojima sada radimo su mnogo bolji, samim tim možemo i da obnovimo naše sekcije. Postoji mogućnost da oni koji budu bili u omladinskom ansamblu postanu i deo prvog ansamba, a onda i članovi kolektiva sa stalnim zaposlenjem“, kazala je Jelena.

U istom periodu „Venac“ raspisuje i konkurs za dečiji ansambl, ali audicija neće biti održana.

Za kulturno-umetnička društva, instrumentaliste i vokalne soliste „Venac“ organizuje i seminar o etno muzici, koji će biti održan od 8. do 9. septembra. Predavanja će držati magistar flaute i frule i solista Velikog narodnog orkestra RTS-a Miroljub Todorović Džimi.

Zaintersovani za prijem u omladinski ansambl mogu se javiti do 15. septembra na brojeve telefona 049-103/457 i 038-64/577 ili mogu da dođu lično u Dom kulture u Gračanici. Konkurs je otvoren za sve od 15 do 25 godina. Audicija će se održati 16. septembra.Ostale vesti

Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020