Vesti
Kultura

“Venac” obeležava 55 godina od osnivanja

Ansambl narodnih igara i pesama „VENAC“ iz Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici obeležiće večeras 55 godina od osnivanja. Na velikoj sceni Doma kulture, sa početkom od 20 časova, biće predstavljen program „Teško svuda svome bez svojega“.
“Venac” obeležava 55 godina od osnivanja
Ansambl Venac (Foto arhiva Kim)

„Venac“ je jubilarnu 55. godinu obeležio nizom izvođenja programa „Zemljom ovom – Legenda o Vencu“ širom Srbije i regiona, zatim vokalno-insturmentalnim programom „U čije se zdravlje vino pije“ u Starom dvoru u Beogradu, a proslavu završava premijerom novog programa „Teško svuda svome bez svojega“ na matičnoj sceni u Gračanici, koji će potom biti izveden i na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 17. decembra 2019.

Ansambl „Venac“ osnovan je u Prištini 1964. godine sa zadatkom da prikuplja, čuva, scenski oblikuje i prezentuje igračko, pevačko, muzičko i obredno nasleđe Кosova i Metohije, ali i šireg etnokoreološkog prostora.Ostale vesti

Dom kulture ’’Gračanica’’ i Kulturni centar ’’Lukijan Mušicki’’ potpisali protokol o saradnji
Dom kulture “Gračanica” i Kulturni centar “Lukijan Mušicki” iz Temerina potpisali su danas protokol o saradnji koji predviđa razmenu kulturnih sadržaja.
  • 20.05.2022
Gračanica: Prezentacija KC ’’Lukijan Mušicki’’  iz Temerina

Prezentacija Кulturnog centra „Lukijan Mušicki “ iz Temerina održaće se u petak 20. maja 2022. godine u 11 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture „Gračanica“.

  • 19.05.2022
Lidija Dimkovska: Čovekov identitet je relativna stvar
Lidija Dimkovska je trenutno jedan od najboljih i najaktivnijih severnomakedonskih pisaca koji ne želi da bude određen nijednom nacionalnom književnošću. Piše na makedonskom jeziku, ali odbija da bude deo makedonske nacionalne književnosti sve dok ona bude zatvorena za makedonske pisce koji ne pišu na makedonskom jeziku.
  • 19.05.2022
KM: Noć muzeja tragom jevrejskih lekara
Uzbudljivom gradskom šetnjom kroz Кosovsku Mitrovicu, Privatni kulturni centar „Akvarijus“ obeležiće večeras Noć muzeja.
  • 18.05.2022
Dve nagrade za ’’Zvonara’’ u Zaječaru
Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve", nastala kao rezultat poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Doma kulture u Gračanici je dvostruko nagrađena na upravo završenom 12. Pozorišnom festivalu za decu "ZajeČAR".
  • 13.05.2022
Lidija Dimkovska u PKC ’’Akvarijus’’
Lidija Dimkovska, jedna od najznačajnijih savremenih severnomakedonskih spisateljica, dobitnica Nagrade za književnost Evropske unije biće gošća Privatnog kulturnog centra (PKC) „Akvarijus“ u ponedeljak, 16. maja 2022. godine.
  • 13.05.2022