Vesti
Kultura

„Venac“ nastupao na koncertu Abraševića u Švajcarskoj

Ansambl Venac nastupao je krajem novmebra na godišnjem koncertu „Abrašević CH“ u Badenu, u Švajcarskoj.
„Venac“ nastupao na koncertu Abraševića u Švajcarskoj
Nastup "Venca" u Badenu (Foto Venac)

Nakon prepreka oko dobijanja viza, igrači Ansambla Venac iz Prištine, sa sedištem u Gračanici, otputovali su u Švajcarsku.

„Upornost i istrajnost ali i nesebična podrška naših prijatelja, domaćina Ani Abrašević iz Ciriha, čija je želja i inicijativa bila da budemo gosti na njihovom koncertu ali i opštine Gračanica, naš odlazak je realizovan, a naša misija ispunjena, orila se pesma Kosova i Metohije, izvodili pokreti sa ovog podneblja, prezentovala se kultura naše države u Švajcarskoj ali i rađala nova prijateljstva“, saopšteno je iz Venca.

U Vencu kažu da je koncert bio kvalitetan, a publika veoma zadovoljna.

„Na njihovom godišnjem koncertu Ansambl Venac predstavio se svojim prvim izvođačkim ansamblom, ovom prilikom prezentujući lepotu kulturnog blaga Metohije, usledile su igre iz Prizrena, igre iz Peći, igre iz Metohije.

Publika je u prepunoj sali imala priliku da uživa u lepoti kulturnog blaga Kosova i Metohije ali i cele Srbije.

Sjajna atmosfera obeležila je ovaj koncert, a mi smo izuzezno ponosni i zadovoljni jer smo svojim učešćem podržali naše prijatelje iz Švajcarske!“, saopšteno je iz Ansambla Venac.

Igrači Ansambla Venac u Švajcarsku su otputovali svojih domaćina Abraševića, Opštine Gračanica i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Direktorka Ansambla Venac, Snežana Jovanović uputila je poziv Abraševićima da dođu u Gračanicu sledeće godine. Domaćinima je direktorica predala poklone u ime Venca kao i u ime opštine Gračanica. Skromni pokloni iz Gračanice obezbeđeni su i za publiku.

„Naši domaćini Abraševići, dočekali su nas kao goste, a ispratili kao prijatelje!“, naveli su iz Ansambla Venac.Ostale vesti

Gimnazijalka Mila Mihajlović objavila zbirku ljubavnih pesama
Mila Mihajlović, učenica prvog razreda Gimnazije u Lapljem Selu objavila je u novembru zbirku ljubavnih pesama pod nazivom „Večni trag“.
  • 07.04.2021
Premijera predstave „Deobe“ i Festival „Mali Joakim“ odlažu se za maj
Dva dana pre najavljene premijere u Gračanici, odlaže se izvođenje predstave „Deobe“ u režiji Juga Radivojevića. Zbog novih mera protiv širenja epidemije koje je uvela Vlada Kosova, pomereno je i održavanje 13. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“, saznaje RTV Kim.
  • 06.04.2021
Gračanica: Od 12. do 18. aprila festival
Narodno pozorište u Prištini i Dom kulture "Gračanica" će od 12 do 18. aprila biti domaćini pozorišnog festivala za decu "Mali Joakim".
  • 01.04.2021
Predstava
Premijerno izvođenje koprodukcijske predstave "Deobe" Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta u Prištini, po tekstu Dobrice Ćosića i u režiji Juga Radivojevića, zakazano je za četvrtak, 8. april u 19:00 časova, u Domu kulture u Gračanici.
  • 01.04.2021
Premijera predstave
Porozišna predstava „Polomljeno rebro“ reditelja Janka Cekića, po scenariju Nadice Đorđević, biće premijerno izvedena večeras pred publikom u Gračanici.
  • 31.03.2021
„Presek stanja“ u Mitrovici
Izložba crteža „Presek stanja“ likovnog umetnika Aleksandra Glibetića iz Kraljeva biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 31. marta 2021. godine u 19 časova.
  • 30.03.2021