Vesti
Kultura

’’Venac’’ nastupa u Gračanici

Ansambl "Venac" će večeras, od 19.00, održati koncert u Domu kulture "Gračanica". Prihod od prodaje karata biće prosleđen kao pomoć pevačkoj grupi КUD "Božidar Micić" iz Velike Hoče kojoj su neophodna sredstva za kupovinu narodne nošnje.
’’Venac’’ nastupa u Gračanici
Sa nastupa u Zubinom Potoku (Foto Ansambl ''Venac'')

Cena ulaznice za nastup u Gračanici je 250 dinara.

Ansambl "Venac" je juče od 19.30 nastupio na celovečernjem koncertu u Domu kulture "Stari Кolašin" u Zubinom Potoku. Gost koncerta je bio КUD "Mokra Gora" iz Zubinog Potoka.

Na koncertu su se predstavili i Arsenije Marković, Miljan Simić i Andrija Đorđević, svi iz Gračanice, mladi polaznici Radionice tambure "Sviraj tamburo" u okviru Venčevog projekta "Pokrajine za kulturu". Oni su, nakon svega 11 dana od početka rada radionice zasvirali na sceni.

Sinoć je u Galeriji Fakulteta umetnosti u Кosovskoj Mitrovici Ansambl "Venac" sa Fakultetom umetnosti Univerziteta u Prištini (Kosovskoj Mitrovici), učestvovao u obeležavanju 40 godina Svetskog dana igre.

"Venac" je predstavio video spot pod nazivom "Narod", koji je sniman na tvrđavi Zvečan i u Velikoj Hoči tokom aprila i maja 2021. godine.

Spot možete možete pogledati OVDE, a preuzeti OVDE.

Pokrovitelj Ansambla "Venac" je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.Ostale vesti

Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022

Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica", a celokupan prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen u fond za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

  • 29.11.2022