Vesti
Kultura

Veliko Ropotovo: Otvorene ’’Vidovdanske svečanosti’’

Nastupom više kulturno-umetničkih društava i pozorišnom predstavom sinoć su u selu Veliko Ropotovo u opštini Kosovska Kamenica zvanično otvorene ’’Vidovdanske svečanosti’’. Organizatori najavljuju brojne manifestavije u periodu od 19. do 28. juna.
Veliko Ropotovo: Otvorene ’’Vidovdanske svečanosti’’
''Vidovdanske svečanosti'' u Velikom Ropotovu (Foto Kim)

Predsednik organizacionog  odbora ’’Vidovdanskih svečanosti’’ Milovan Jevtić je kazao da posetioci ove godine mogu da očekuju sadržajan kulturno-umetnički program, ali i sportska dešavanja.

"Veliki broj kulturno-umetničkih društava će se predstaviti ovdašnjij publici. Večeras će biti održana pozorišna predstava Teatra 91 iz Aleksinca. Što se tiče sportskog dela programa, imaćemo Vidovdanski kros, Vidovdanski višeboj, turnir u malom fudbalu, košarci, stonom tenisu", kazao je Jevtić za RTV Kim.

Prema njegovim rečima, ove godine će poseban akcenat biti na najmlađima.

"Malo smo se više posvetili deci, imaćemo jedan dečiji sportski dan. Večeras će nastupiti početnici u folkloru. Nadam se da će ova manifestacija da prođe u najboljem redu", zaključio je Jevtić

U susret 632. Vidovdanu od Kosovskog boja

Sinoćna svečanost je počela intoniranjem himne "’Bože pravde", da bi potom lokalni sveštenik prigodnom besedom otvorio i blagoslovio početak manifestacije.

"U iščekivanju smo proslave 632. Vidovdana od Kosovskog boja. Cilj ovih svečanosti i ovoga početka je najveći srpski praznik Vidovdan i Kosovski zavet, da dočekamo da proslavimo Svetog Cara Lazara i sve kosovske velikomučenike koji su se opredelili za večno i neprolazno carstvo nebesko. To je kosovski zavet -  slobodno opredeljenje za život u Hristu. Ovaj praznik treba da proslavimo onako kao crkva nalaže, učešćem na liturgiji", rekao je ropotovački paroh Aleksandar Zafirović.

Više stotina posetilaca okupljenih u dvorištu OŠ ’’Trajko Perić” uživalo je spletu narodnih igara KUD "Simonida" iz Raniluga i KUD "Kriva Reka" iz Kosovske Kamenice, a na kraju večeri su se publici predstavili i gosti iz Bujanovca. Članovi KUD ’’Vrelo” iz Rakovca su igrama iz Južne Srbije zadivili publiku u Ropotovu.

Glumci Gradskog pozorišta "Teatar 91" iz Aleksinca izveli su predstavu "Kabare treće stanje".

"Vidovdanske svečanosti" su tradicionalna manifestacija koja se održava već 22 godine i zauzima značajno mesto u kulturnom životu ovog dela Kosovskog Pomoravlja. Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022