Vesti
Kultura

Veliko Ropotovo: Otvorene ’’Vidovdanske svečanosti’’

Nastupom više kulturno-umetničkih društava i pozorišnom predstavom sinoć su u selu Veliko Ropotovo u opštini Kosovska Kamenica zvanično otvorene ’’Vidovdanske svečanosti’’. Organizatori najavljuju brojne manifestavije u periodu od 19. do 28. juna.
Veliko Ropotovo: Otvorene ’’Vidovdanske svečanosti’’
''Vidovdanske svečanosti'' u Velikom Ropotovu (Foto Kim)

Predsednik organizacionog  odbora ’’Vidovdanskih svečanosti’’ Milovan Jevtić je kazao da posetioci ove godine mogu da očekuju sadržajan kulturno-umetnički program, ali i sportska dešavanja.

"Veliki broj kulturno-umetničkih društava će se predstaviti ovdašnjij publici. Večeras će biti održana pozorišna predstava Teatra 91 iz Aleksinca. Što se tiče sportskog dela programa, imaćemo Vidovdanski kros, Vidovdanski višeboj, turnir u malom fudbalu, košarci, stonom tenisu", kazao je Jevtić za RTV Kim.

Prema njegovim rečima, ove godine će poseban akcenat biti na najmlađima.

"Malo smo se više posvetili deci, imaćemo jedan dečiji sportski dan. Večeras će nastupiti početnici u folkloru. Nadam se da će ova manifestacija da prođe u najboljem redu", zaključio je Jevtić

U susret 632. Vidovdanu od Kosovskog boja

Sinoćna svečanost je počela intoniranjem himne "’Bože pravde", da bi potom lokalni sveštenik prigodnom besedom otvorio i blagoslovio početak manifestacije.

"U iščekivanju smo proslave 632. Vidovdana od Kosovskog boja. Cilj ovih svečanosti i ovoga početka je najveći srpski praznik Vidovdan i Kosovski zavet, da dočekamo da proslavimo Svetog Cara Lazara i sve kosovske velikomučenike koji su se opredelili za večno i neprolazno carstvo nebesko. To je kosovski zavet -  slobodno opredeljenje za život u Hristu. Ovaj praznik treba da proslavimo onako kao crkva nalaže, učešćem na liturgiji", rekao je ropotovački paroh Aleksandar Zafirović.

Više stotina posetilaca okupljenih u dvorištu OŠ ’’Trajko Perić” uživalo je spletu narodnih igara KUD "Simonida" iz Raniluga i KUD "Kriva Reka" iz Kosovske Kamenice, a na kraju večeri su se publici predstavili i gosti iz Bujanovca. Članovi KUD ’’Vrelo” iz Rakovca su igrama iz Južne Srbije zadivili publiku u Ropotovu.

Glumci Gradskog pozorišta "Teatar 91" iz Aleksinca izveli su predstavu "Kabare treće stanje".

"Vidovdanske svečanosti" su tradicionalna manifestacija koja se održava već 22 godine i zauzima značajno mesto u kulturnom životu ovog dela Kosovskog Pomoravlja. Ostale vesti

Žarko Milenković u užem krugu kandidata za nagradu ’’Branko Miljković’’
Pesnik sa centralnog Kosova Žarko Milenković se nalazi u užem krugu od 12 kandidata za nagradu "Branko Miljković" koja se dodeljuje za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku u 2022. godini, saopšteno je iz Niškog kulturnog centra.
  • 30.03.2023
„Umetnik je najjači kada je neraskidivim nitima vezan za korene svoga naroda“
Izložba radova akademika Svetomira Arsića Basare otvorena je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. 
  • 30.03.2023
Gračanica: Opštinska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“
Učenici osnovnih i srednjih škola takmičili su se u kazivanju stihova na 54. opštinskoj smotri recitatotra „Pesniče naroda mog“ u Domu kulture „Gračanica“. 
  • 29.03.2023
Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023