Vesti
Kultura

Velikim koncertom u Gračanici "Venac" obeležio 55. rođendan

Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova “Venac” je velikim koncertom u Gračanici obeležio značajan jubilej, 55 godina postojanja i rada.
Velikim koncertom u Gračanici
Sa sinoćnjeg koncerta (Foto Kosovo online)

Tradicionalno, na kraju kalendarske godine, Venac je i ovog puta organizovao veliki koncert za svoje obožavaoce. U velikoj sali Doma kulture u Gračanici tražilo se mesto više, a publika je gromoglasnim aplauzima ipsratila svaku igru, pesmu i novu koreografiju sa repertoara koji je kao i koncert nazvan “Teško svuda svome bez svojega”.

Konceptualno program “Venca” je igrom i pesmom ispričana priča o kolevci srpskog naroda, države i tradicije na ovim prostorima, putevima kojima je odavde odlazilo ali i kroz minule vekove vraćalo.

Igrači su publiku proveli krozu kosovska rodna polja ,srednjevekovne gradove, putevima seoba koje su srpski narod sa ovih prostora vodili do zapadnih krajeva Balkana i nazad do krova Stare Srbije, Šar planine.

Posle predstavljanja novih koreografskih tačaka u Gračanici, članovi “Venca“ predstaviće repertoar i beogradskoj publici koncertom koji će do kraja godine biti održan u Narodnom pozorištu. Kako je poručeno iz jedne od najmarljivijih ustanova koja baštini bogatu tradiciju kosovskih Srba planirana su i gostovanja u inostrasntvu.

Organizaciju velikog koncerta u Gračanici podržali su: Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Privremeni Organ grada Priština, Opština Gračanica i Narodno pozorište u Beogradu.Ostale vesti

“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020