Vesti
Kultura

Velikim koncertom u Gračanici "Venac" obeležio 55. rođendan

Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova “Venac” je velikim koncertom u Gračanici obeležio značajan jubilej, 55 godina postojanja i rada.
Velikim koncertom u Gračanici
Sa sinoćnjeg koncerta (Foto Kosovo online)

Tradicionalno, na kraju kalendarske godine, Venac je i ovog puta organizovao veliki koncert za svoje obožavaoce. U velikoj sali Doma kulture u Gračanici tražilo se mesto više, a publika je gromoglasnim aplauzima ipsratila svaku igru, pesmu i novu koreografiju sa repertoara koji je kao i koncert nazvan “Teško svuda svome bez svojega”.

Konceptualno program “Venca” je igrom i pesmom ispričana priča o kolevci srpskog naroda, države i tradicije na ovim prostorima, putevima kojima je odavde odlazilo ali i kroz minule vekove vraćalo.

Igrači su publiku proveli krozu kosovska rodna polja ,srednjevekovne gradove, putevima seoba koje su srpski narod sa ovih prostora vodili do zapadnih krajeva Balkana i nazad do krova Stare Srbije, Šar planine.

Posle predstavljanja novih koreografskih tačaka u Gračanici, članovi “Venca“ predstaviće repertoar i beogradskoj publici koncertom koji će do kraja godine biti održan u Narodnom pozorištu. Kako je poručeno iz jedne od najmarljivijih ustanova koja baštini bogatu tradiciju kosovskih Srba planirana su i gostovanja u inostrasntvu.

Organizaciju velikog koncerta u Gračanici podržali su: Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Privremeni Organ grada Priština, Opština Gračanica i Narodno pozorište u Beogradu.Ostale vesti

Dom kulture ’’Gračanica’’ i Kulturni centar ’’Lukijan Mušicki’’ potpisali protokol o saradnji
Dom kulture “Gračanica” i Kulturni centar “Lukijan Mušicki” iz Temerina potpisali su danas protokol o saradnji koji predviđa razmenu kulturnih sadržaja.
  • 20.05.2022
Gračanica: Prezentacija KC ’’Lukijan Mušicki’’  iz Temerina

Prezentacija Кulturnog centra „Lukijan Mušicki “ iz Temerina održaće se u petak 20. maja 2022. godine u 11 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture „Gračanica“.

  • 19.05.2022
Lidija Dimkovska: Čovekov identitet je relativna stvar
Lidija Dimkovska je trenutno jedan od najboljih i najaktivnijih severnomakedonskih pisaca koji ne želi da bude određen nijednom nacionalnom književnošću. Piše na makedonskom jeziku, ali odbija da bude deo makedonske nacionalne književnosti sve dok ona bude zatvorena za makedonske pisce koji ne pišu na makedonskom jeziku.
  • 19.05.2022
KM: Noć muzeja tragom jevrejskih lekara
Uzbudljivom gradskom šetnjom kroz Кosovsku Mitrovicu, Privatni kulturni centar „Akvarijus“ obeležiće večeras Noć muzeja.
  • 18.05.2022
Dve nagrade za ’’Zvonara’’ u Zaječaru
Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve", nastala kao rezultat poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Doma kulture u Gračanici je dvostruko nagrađena na upravo završenom 12. Pozorišnom festivalu za decu "ZajeČAR".
  • 13.05.2022
Lidija Dimkovska u PKC ’’Akvarijus’’
Lidija Dimkovska, jedna od najznačajnijih savremenih severnomakedonskih spisateljica, dobitnica Nagrade za književnost Evropske unije biće gošća Privatnog kulturnog centra (PKC) „Akvarijus“ u ponedeljak, 16. maja 2022. godine.
  • 13.05.2022