Velikim koncertom u Gračanici "Venac" obeležio 55. rođendan

Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova “Venac” je velikim koncertom u Gračanici obeležio značajan jubilej, 55 godina postojanja i rada.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa sinoćnjeg koncerta (Foto Kosovo online)

Tradicionalno, na kraju kalendarske godine, Venac je i ovog puta organizovao veliki koncert za svoje obožavaoce. U velikoj sali Doma kulture u Gračanici tražilo se mesto više, a publika je gromoglasnim aplauzima ipsratila svaku igru, pesmu i novu koreografiju sa repertoara koji je kao i koncert nazvan “Teško svuda svome bez svojega”.

Konceptualno program “Venca” je igrom i pesmom ispričana priča o kolevci srpskog naroda, države i tradicije na ovim prostorima, putevima kojima je odavde odlazilo ali i kroz minule vekove vraćalo.

Igrači su publiku proveli krozu kosovska rodna polja ,srednjevekovne gradove, putevima seoba koje su srpski narod sa ovih prostora vodili do zapadnih krajeva Balkana i nazad do krova Stare Srbije, Šar planine.

Posle predstavljanja novih koreografskih tačaka u Gračanici, članovi “Venca“ predstaviće repertoar i beogradskoj publici koncertom koji će do kraja godine biti održan u Narodnom pozorištu. Kako je poručeno iz jedne od najmarljivijih ustanova koja baštini bogatu tradiciju kosovskih Srba planirana su i gostovanja u inostrasntvu.

Organizaciju velikog koncerta u Gračanici podržali su: Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Privremeni Organ grada Priština, Opština Gračanica i Narodno pozorište u Beogradu.

Ostale vesti

 • „Sirano“ večeras premijerno pred publikom u Gračanici

  „Sirano“ večeras premijerno pred publikom u Gračanici

  Deca iz Gračanice i okoline, ali i njihovi roditelji, večeras u 20:00 časova premijerno će moći da pogledaju novu predstavu Narodnog pozorišta u Prištini. Ljubiteljima teatra će sa bine Doma kulture pokloniti Sirano, Roksana, Šizela, Grof de Pliš i Lepi Kristijan.

 • „Sirano“ spreman za publiku u Gračanici

  „Sirano“ spreman za publiku u Gračanici

  U novoj godini nova predstava Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici. Najmlađa publika na centralnom Kosovu će u sredu uveče imati priliku da pogleda adaptaciju Rostanovog komada „Sirano de Beržerak“ prema tekstu i dramatizaciji Igora Bojovića, u režiji Nenada Todorovića.

 • Jedinstvo: Obeležena šezdeseta godišnjica časopisa “Stremljenja”

  Jedinstvo: Obeležena šezdeseta godišnjica časopisa “Stremljenja”

  Šezdeset godina prvog srpskog književnog časopisa na Кosovu “Stremljenja”, koji je predstavljen u kripti crkve Sveti Marko, obeležilo je nezaboravno vreme stvaranja i sazrevanja nove srpske književnosti na kosovskom podneblju, ali i rađanje i afirmaciju mladih talentovanih stvaralaca, rekla je glavna urednica Jedinstva Rada Кomazec.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane