Vesti
Kultura

Večeras u Gračanici izložba slika Gorana Mihajlovića

Prva samostala izložba slika i crteža pod nazivom "Pejzaži beznađa" Gorana Mihajlovića, biće otvorena večeras u 19 časova u Galeriji Doma kulture "Gračanica".
Večeras u Gračanici izložba slika Gorana Mihajlovića
Dom kulture (Foto Dom kulture "Gračanica")

Goran Mihajlović je rođen u Gnjilanu 1979. godine. Diplomirao je 2008. godine na Niškom univerzitetu, smer dizajn i projektovanje tekstila. Postdiplomske studije iz oblasti slikarstva završio je 2015. godine na ALU u Beogradu u klasi profesora Saše Filipovića i stekao zvanje master – likovni umetnik.

„On je umetnik oslobođene individualnosti čiji prostor slike predstavlja vizuelizaciju odnosa čoveka i prirode, dva sveta jednog univerzuma. Uzdizanje pejzaža u oblast simboličkog postiže uklanjanjem demarkacionih stega u potezu. Bogatstvo imaginacije i sloboda promišljanja tvore moćne asocijativne kompozicije, prizore iz okruženja, posebno apstrahovane pejzaže Šar planine, koja je čini se glavna motivsko-značenjska ravan ovog ciklusa. Izrazita Mihajlovićeva individualnost pulsira svojim ritmom, to nije poetika zavičajne nostalgije i romantičarskih krajolika. Sa druge strane nije ni kakofonija užasa, već poetika lične ispovesti, duha u stalnom traganju nesnađenog u prostoru i vremenu zlom, što nas okružuje i sputava", piše o poetici Mihajlovića, Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti.

Mihajlović je samostalno izlagao osam puta. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi i kolonija. U Smederevskoj Palanci je 2016. osvojio Prvo mesto na Drugom međunarodnom bijenalu u umetničkom crtežu. Radi kao nastavnik likovne kulture u osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u svom rodnom kraju.

Izložbu organizuju Dom kulture "Gračanica" i Galerija umetnosti Priština, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023