Vesti
Kultura

Večeras u “Akvarijusu” o stvaralaštvu Grigorija Božovića

U okviru „Pijace knjige“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici večeras od 18 časova predstaviće se Dom kulture „Stari Kolašin“ iz Zubinog Potoka. 
 • 18.10.2021
 • 10:32 h
 • Kultura
 • izvor: Radio Kosovska Mitrovica
 • komentara:
 • pregleda: 367
Večeras u “Akvarijusu” o stvaralaštvu Grigorija Božovića
Ilustracija (Foto PKC "Akvarijus")

Program će biti posvećen liku i delu Grigorija Božovića, jednog od značajnijih srpskih kosovsko-metohijskih pisaca prve polovine 20. veka, kao i dobitnicima nagrade koja nosi njegovo ime a koju dodeljuje ova kulturna ustanova (Radovanu Belom Markoviću, Milovanu Danojliću, Goranu Petroviću, Vladimiru Pištalu, Enesu Haliloviću).

U programu učestvuju direktorka Doma kulture „Stari Kolašin“ Andrijana Živanović, književnik iz Beograda Mileta Aćimović Ivkov i pesnikinja iz Zubinog Potoka Danijela Radomirović. Moderator je Zoran Vukadinović. Specijalni gosti su učesnici likovne kolonije „Gazivode“ koja se u Zubinom Potoku održava istovremeno kada i mitrovački mali sajam knjiga.

Povodom deset godina od osnivanja izdavačke kuće „Lestve“ iz Kosovske Mitrovice u utorak 19. oktobra u 18 časova održaće se promocija novih „Lestvinih“ knjiga. Svoja debitantska ostvarenja na „Pijaci knjiga“ predstaviće Milica M. Kostić iz Lapljeg Sela nadomak Gračanice („Po njoj prašnjav sneg“) i Aleksa Perić iz Kosovske Mitrovice („Perspektiva“).Ostale vesti

Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

 • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

 • 05.08.2022
’’Đedov sabor’’ 6. i 7. avgusta u Osojanu
Savez amatera Kosova i Metohije i Dom kulture “Gračanica”, a ove godine im se pridružuje i Kulturni centar “Dragica Žarković” iz Kosovske Mitrovice, organizuju manifestaciju “Đedov sabor” koja se u Osojanu održava 6. i 7. avgusta ove godine. Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić, gostujući u jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica rekao je da će i ove godine dati sve od sebe zajedno sa ostalim organizatorima da ova manifestacija protekne po planu.
 • 04.08.2022
Počinje novi Eko art fest
Tokom leta i jeseni na severu Кosova će biti upriličen četvrti po redu Eko art fest. Ovogodišnji festival, čiji je organizator mitrovački "Akvarijus", biće realizovan pod sloganom "Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj" (3R’s: Reduce, Reuse, Recycle).
 • 03.08.2022
Scene iz žitija Svetog Marka po prvi put
Ovih dana se u crkvi Svetog Marka u Šilovu privodi kraju nesvakidašnje freskopisanje scena iz Žitija Svetog Apostola Marka, jedinstveno u svetu.
 • 22.07.2022
Izvođači iz devet gradova na 55. Manifestaciji “Akordi Leška”
Kulturna manifestacija “Akordi Leška” održava se punih 55 godina i okuplja vokalne soliste koji nastupaju u revijalnom i takmičarskom delu programa boreći se za prvi glas ovog prestižnog i tradicionalnog takmičenja.
 • 20.07.2022