Vesti
Kultura

Večeras u “Akvarijusu” o stvaralaštvu Grigorija Božovića

U okviru „Pijace knjige“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici večeras od 18 časova predstaviće se Dom kulture „Stari Kolašin“ iz Zubinog Potoka. 
Večeras u “Akvarijusu” o stvaralaštvu Grigorija Božovića
Ilustracija (Foto PKC "Akvarijus")

Program će biti posvećen liku i delu Grigorija Božovića, jednog od značajnijih srpskih kosovsko-metohijskih pisaca prve polovine 20. veka, kao i dobitnicima nagrade koja nosi njegovo ime a koju dodeljuje ova kulturna ustanova (Radovanu Belom Markoviću, Milovanu Danojliću, Goranu Petroviću, Vladimiru Pištalu, Enesu Haliloviću).

U programu učestvuju direktorka Doma kulture „Stari Kolašin“ Andrijana Živanović, književnik iz Beograda Mileta Aćimović Ivkov i pesnikinja iz Zubinog Potoka Danijela Radomirović. Moderator je Zoran Vukadinović. Specijalni gosti su učesnici likovne kolonije „Gazivode“ koja se u Zubinom Potoku održava istovremeno kada i mitrovački mali sajam knjiga.

Povodom deset godina od osnivanja izdavačke kuće „Lestve“ iz Kosovske Mitrovice u utorak 19. oktobra u 18 časova održaće se promocija novih „Lestvinih“ knjiga. Svoja debitantska ostvarenja na „Pijaci knjiga“ predstaviće Milica M. Kostić iz Lapljeg Sela nadomak Gračanice („Po njoj prašnjav sneg“) i Aleksa Perić iz Kosovske Mitrovice („Perspektiva“).Ostale vesti

Vojvođanska tambura u kosovskom „Vencu“

Nacionalni Ansambl narodnih igara i pesama „Venac“ planira da u svoj repertoar uvrsti i tamburicu, pa su tim povodom u Gračanicu stigli tamburaški eksperti kako bi zajedno sa članovima ovog ansambla pokrenuli radionicu.

  • 07.12.2021
Četiri prva mesta za balerine iz Gračanice

Balerine iz Baletske škole Doma kulture „Gračanica“ osvojile su prva četiri mesta na Prvom internacionalnom takmičenju u klasičnom i modernom baletu, koje organizuje Srpska asocijacija plesnih organizacija (SAPO).

  • 05.12.2021
Gračanica: Svetlom pisana istorija srpske škole glume
U Domu kulture "Gračanica otvorena" je izložba "Vek i po srpske škole glume” višeg umetničkog saradnika na katedri glume Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu Pavla Lazića koja je organizovana povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji.
  • 03.12.2021
Sutra počinje radionica

Dom kulture „Gračanica“ organizuje treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“, koja će trajati od 03. do 09. decembra. Na radionici će učestvovati učenici osnovnih škola, uzrasta od 10 do 15 godina.

  • 02.12.2021
Večeras premijera filmova
U bioskopu Doma kulture Gračanica večeras će biti premijerno prikazana dva filma - "Gučijevi" i "Enkanto".
  • 02.12.2021
Završen „Grafest“. Prva nagrada reditelju Rastku Šejiću
Dodelom priznanja najboljim autorima dokumentarnih filmova i reportaža završen je jubilarni, deseti po redu, Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest". Prva nagrada pripala je Rastku Šejiću iz Beograda za dokumentarni film „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“. Drugo mesto na festivalu osvojila je Radmila Vulićević, a treće Ana Marković.
  • 01.12.2021