Vesti
Kultura

Večeras počinje “Grafest”

U Gračanici večeras počinje osmi po redu Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest" koji će trajati do 29. novembra.
Večeras počinje “Grafest”
Ilustracija (Foto Kim)

Međunarodni festival dokumentarnog filma “Grafest” biće otvren večeras u 19 časova prikazivanjem filma “Linija života” reditelja Darka Bajića.

Pored Gračanice, festival će se održati i u Кosovskoj Mitrovici u PKC „Akvarijus“ i u КPC „Božidar Mitrović Šandor“ u Šilovu.

Radovi za ovaj deo programa prijavljivali su se putem konkursa, a birala ih je selektorka Nevena Matović.

Od 29 prijavljena rada u konačan izbor ušlo je 15, to su mahom srednjemetražne dokumentarne televizijske forme. Najboljim delima, po oceni žirija, na svečanom zatvaranju se dodeljuju nagrade u vidu plakete i novčane nagrade.

Revijalni program sastoji se od nekoliko pažljivo odabranih fimova iz aktuelne domaće produkcije, po izboru selektorke Sonje Đekić, koncepsijska nit koja ih povezuje je „Baš dobar film“. Ove godine biće prikazana dva dugometražna filma i blok kratkih filmova renomiranih srpskih reditelja: Darka Bajića, čiji će film „Linija života“ otvoriti „Grafest“, zatim film „Okupirani bioskop“ Senke Domanović, kao i kraći filmovi Miloša Tomića, Efima Graboja, Maje Novaković, Nikole Polića i Ivane Todorović.

Žiri ovogodišnjeg „ Grafesta“ su: Zoran i Svetlana Popović, osnivači festivala evropskog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“, novinarka Ivana Vanovac i novinar i publicista Đorđe Jevtić.

Ulaz na sve festivalske projekcije i dešavanja je besplatan.

Festival pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Кancelarija za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Opština Gračanica, Skupština Grada Prištine.Ostale vesti

Dom kulture ’’Gračanica’’ i Kulturni centar ’’Lukijan Mušicki’’ potpisali protokol o saradnji
Dom kulture “Gračanica” i Kulturni centar “Lukijan Mušicki” iz Temerina potpisali su danas protokol o saradnji koji predviđa razmenu kulturnih sadržaja.
  • 20.05.2022
Gračanica: Prezentacija KC ’’Lukijan Mušicki’’  iz Temerina

Prezentacija Кulturnog centra „Lukijan Mušicki “ iz Temerina održaće se u petak 20. maja 2022. godine u 11 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture „Gračanica“.

  • 19.05.2022
Lidija Dimkovska: Čovekov identitet je relativna stvar
Lidija Dimkovska je trenutno jedan od najboljih i najaktivnijih severnomakedonskih pisaca koji ne želi da bude određen nijednom nacionalnom književnošću. Piše na makedonskom jeziku, ali odbija da bude deo makedonske nacionalne književnosti sve dok ona bude zatvorena za makedonske pisce koji ne pišu na makedonskom jeziku.
  • 19.05.2022
KM: Noć muzeja tragom jevrejskih lekara
Uzbudljivom gradskom šetnjom kroz Кosovsku Mitrovicu, Privatni kulturni centar „Akvarijus“ obeležiće večeras Noć muzeja.
  • 18.05.2022
Dve nagrade za ’’Zvonara’’ u Zaječaru
Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve", nastala kao rezultat poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Doma kulture u Gračanici je dvostruko nagrađena na upravo završenom 12. Pozorišnom festivalu za decu "ZajeČAR".
  • 13.05.2022
Lidija Dimkovska u PKC ’’Akvarijus’’
Lidija Dimkovska, jedna od najznačajnijih savremenih severnomakedonskih spisateljica, dobitnica Nagrade za književnost Evropske unije biće gošća Privatnog kulturnog centra (PKC) „Akvarijus“ u ponedeljak, 16. maja 2022. godine.
  • 13.05.2022