Vesti
Kultura

Večeras otvaranje 18. Džez i bluz festivala “North City 2022”

Nakon dve godine pauze, ove godine se u Kosovskoj Mitrovici, održava 18. Džez i bluz festival „North City 2022“. Večeras je prvo veče festivala a do 4. juna na sceni festivala nastupiće desetak  grupa, izvođača i DJ-eva.
Večeras otvaranje 18. Džez i bluz festivala “North City 2022”
Sa prethodnih festivala (Foto Nort City džez i bluz festival)

„Festival će početi edukativnom radionicom „Kako se sluša džez“ u 17h, u Galeriji Fakultet umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. Predavač će biti naš proslavljeni kompozitor, aranžer i jedan od najboljih trombonista u Evropi profesor Ivan Ilić i jedan prateći sastav koji čine studenti džez odseka Muzičke akademije u Beogradu. Oni su te radionice već održali u Valjevu, Šapcu, Nišu , Beogradu i sada je došao red da budu i naši gosti“ rekao je Nenad Ilić jedan od osnivača i organizatorai najavio da će već sutradan, ista radionica od 13h, biti održana i u Domu kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku.

Večeras prvo nastupaju makedonski bendovi kao i druge večeri od 21h, u klubu „Soho“, dok će ove godine glavna bina biti u mitrovačkoj Hali sportova, gde će publika moći da isprati nastup Bigbenda RTS-a i nemačkog pijaniste Klausa Rajblea.Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022