Vesti
Kultura

’’Usud po Grigoriju’’ u Zubinom Potoku i Gračanici

Predstava "Usud po Grigoriju" o životu i stradanju Grigorija Božovića po tekstu Miloša Latinovića biće premijerno izvedena u Zubinom Potoko u ponedeljak, 30. maja u 19.30 u Domu kulture "Stari Кolašin". Prva repriza će biti odigrana u utorak, 31. maja u 20 časova u Domu kulture "Gračanica".
’’Usud po Grigoriju’’ u Zubinom Potoku i Gračanici
Detalj sa jedne od proba pozorišne predstave ''Usud po Grigoriju'' (Foto NPP, promo)

Predstava je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Doma kulture "Stari Кolašin" iz Zubinog Potoka.

"Drama ’Usud po Grigoriju’ Miloša Latinovića, poznatog pisca i direktora Bitef teatra iz Beograda je ne samo vraćanje duga svom velikom književnom prethodniku Grigoriju Božoviću i podsećanje na njegovo značajno stvaralaštvo, već i velika opomena društvu u celini da se nikada više ne ponove tako surovi obračuni i stradanja izuzetnih srpskih stvaralaca, a na osnovu izmišljenih optužnica i režimskih smicalica", kazao je reditelj Branko Popović.

Ova drama modernim scenskim jezikom, eliptičnom dramskom formom, prati životni usud jednog od naznačajnijih srpskih pisaca između dva rata, koji je još i nazivan ’kosovskim Andrićem’ zbog svoje posvećenosti temama iz Stare Srbije koje je ovaplotio u više dela među kojima su ’Pripovetke’, ’Putopisi’ ali i kraći zapisi o ljudima i događajima objavljeni u ondašnjoj ’Politici’. Božović je radio kao profesor prizrenske bogoslovije, predavao je i u Bitoljskoj gimnaziji, bio je biran za narodnog poslanika, pa i za predsednika beogradskog Pen kluba, nakon smrti Milana Rakića, a doživeo da ga nenarodni sud, neke nove nenarodne ideologije i države, proglasi za izdajnika i strelja u Beogradu 1945. godine.

Uprkos rehabilitaciji iz 2008. godine, njegovo delo je ostalo prilično nepoznato, a uspomenu na njegovo stvaralaštvo, verno i uspešno čuva Кulturni centar ’Stari Кolašin’ u Zubinom Potoku, redovno, svake godine dodeljujući nagradu ’Grigorije Božović’ za književnost.

"Znajući za sve ovo, temeljno analizirajući vreme i događaje iz tog perioda, Miloš Latinović gradi dramsku strukturu u kojoj se prepliću život i stradanje Grigorija Božovića i sudbine njegovih književnih junaka, slikajući jednu turobnu sliku neprestane borbe kosovskih Srba, Arbanasa, Turaka, aga, trgovaca, seljaka, žena, dece sa kosovskim usudom u kome isijavaju istorijska nasleđa, običajni zakoni, ali i malograđanština i politikanstvo podeljene države, razapete između težnje ka bogatom Zapadu i zadaha siromašnog Juga u kome se još uvek oseća ’miris orijentalne zaprške’. Takvim postupkom, pisac ovu dramu donosi ne samo kao potresno svedočanstvo o nama nekada, nego kao odgovoran umetnik suočava i nas danas sa sadašnjim izazovima koji, kao da nam govore da se nismo mnogo odmakli od ovog kosovskog ’Usuda’", rekao je Popović.

Scenografiju za predstavu je uradio Goran Stojčetović, kostimograf je Boris Čakširan, a koreografkinja Isidora Stanišić. Originalnu muziku je komponovao Bojan Stojčetović. Za scenski govor je zadužena Ljiljana Mrkić Popović, a inspicijentkinja je Zorica Grahovac.

U predstavi igraju: Nebojša Đorđević, Ivana Кovačević, Bojan Stojčetović, Nemanja Janičić, Jasmina Stojiljković, Nikola Đorđević, Tamara Tomanović, Strahinja Bičanin i Nikola Stanković.

Povodom premijernog i repriznog izvođenja ove predstave biće organizovane i konferencije za medije u Zubinom Potoku i Gračanici.Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022