Vesti
Kultura

"Usud po Grigoriju": Pamćenje teških sudbina da se ne bi ponovile

"Usud po Grigoriju" daje opomenu društvu da se nikada više ne ponove surovi obračuni i stradanja srpskih intelektualaca.
Iz predstave (Foto Sunčica Andrejević)

Glumci Narodnog pozorišta Priština izveli su predstavu pred zvečanskom publikom u četvrtak veče.

Predstava je rađena u koprodukciji NPP-a i Doma kulture "Stari Кolašin" iz Zubinog Potoka, a po tekstu Miloša Latinovića.

Drama prati životni usud jednog od najznačajnijih pisaca između dva svetska rata, nazvanim kosovskim Andrićem. Grigorije Božović je proglašen izdajnikom na samom kraju Drugog svetskog rata i zbog toga i streljan. Rehabilitovan je 2008. godine.

"Važno je skrenuti pažnju na ovakve sudbine, posebno tako velikih i značajnih ljudi – da se takve stvari ne ponove. Da neko strada i živi za ideju i više puta umre i oživi, onda nekako i odlazi u večnost. Toj večnosti treba da damo značaj”, kazao je glumac Nebojša Đorđević koji glumi lik Grigorija Božovića.

"Nažalost, istorija nas demantuje iz dana u dan, ono što je bilo juče će se obavezno ponoviti, tako da i ovo. To govori da zapravo mi malo učimo iz svojih grešaka i da ih ponavljamo, kao što to dete čini. Nikako da odrastemo", dodao je.

Neizvesnost je glavno osećanje kroz čitavu predstavu - neizvesnost života na Kosovu, mogućih dešavanja... Predstava je igrana u jeku novih tenzija na severu Kosova. Tako da je osim u predstavi, neizvesnost prisutna i u svakodnevici publike.

"Mislim da ova predstava na neki svoj način prikazuje isto to" – kaže glumica Tamara Tomanović.

Za nju je zato izvođenje i bilo emotivno, a posebno jer predstava, kako kaže, tera da se zapitamo "gde je naše mesto".

"Izuzetno potresna scena Mojsila koji govori da nikada neće otići odavde i da su njegovi preci živeli ovde i da svako može samo da pokuša da ga otera, i da će on ostati ovde. Mislim da smo poslali jaku poruku ovom predstavom. Publika je bila emotivna, takvu energiju sam osetila i u Zubinom Potoku i ovde, iako nije bilo publike u broju, kao što smo to navikli, a verujemo da je razlog za to cela ova situacija i sve što se dešava", dodala je.

“Usud po Grigoriju” je premijerno izvedena u Zubinom Potoku krajem maja. Igraju: Nebojša Đorđević, Ivana Кovačević, Bojan Stojčetović, Nemanja Janičić, Jasmina Stojiljković, Nikola Đorđević, Tamara Tomanović, Strahinja Bičanin i Nikola Stanković.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022